reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe

pandorka możesz!!!
potrzebujesz
-ang.akt ur. przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego na polski
-meldunek w polsce
-pesel
-wniosek(do wziecia w urzedzie gdzie u ciebie wyrabiają dowody)

No dobra laska, ale z tego co się orientuję to, żeby złozyć ten wniosek, to osoba ubiegająca się o dowód- w tym przypadku dziecko- musi się stawić osobiście, a ponieważ jest niepełnoletnie musi się stawić z obojgiem rodziców. Pomijam fakt, że do wyrobienia dziecku peselu też muszę się stawić w PL osobiście prawda? Więc jak ja mam z dzieckiem przekroczyć granicę nie mając paszportu???

I jeszcze jedno... czy do odbioru w/w dowodu dla maluszka moge kogoś upowaznić? Np. teściową? Nosi takie samo nazwisko.

Ostatnia edycja:
reklama
pandorka no to musisz tutaj w konsulacie wyrobić jednorazowy przejazd dla dziecka lub paszport inaczej nie przejedziesz przez granice.
Tak musisz być z ojcem dziecka i dzieckiem składając wniosek w urzedzie,zreszta o paszport też.
Mi zarejestrowanie dziecka w Polsce załatwiła teściowa,najpierw przysłala mi druczek do wypełnienia i podpisania i resztę sama załatwiła i odebrała. Zameldować małego musiał mój mąż gdyż jest włascicielem mieszkania,jesli Twoja mama jest właścicielem to ona to zrobi bez problemu.
Pesel wyrabialismy sami w Lodzi,bylismy tam z dzieckiem na rocznym paszporcie wystawionym przez konsulat w Londynie,odebrała teściowa.
Co do odbioru dowodu nie wiem czy może kto inny raczej nie,bo o paszport na 100% nie może nikt poza jednym z rodziców. Ja teraz sama lecę odebrać mojego synka paszport.
Wiem,że tutaj w konsulacie też możesz wyrobić pesel,oczywiście płacic trzeba za to.

Mam nadzieję,że troche pomogłam Ci

Hej dziewczyny, ja z pytaniem... Czy ktoras z mam chrzcila dziecko w angielskim kosciele katolickim? Ja mam taki zamiar, gdyz ojciec malej jest anglikiem, i chcialabym zeby on z rodzina zrozumial ceremonie... Dlatego nie chce chrzcic w polskim kosciele? Czy orientujecie sie jaka jest procedura, i co jest potrzebne? Dzieki

czesc,

ja chrzcilam moja mayke w essex. poszlam do presbiterium i wypelnilam podanie o chrzest, kobietka sprawdzila date czy wolna i juz, po problemie, zadnych dokumentow nie trzeba bylo. tylko uprzedzam ze przynajmniej miesiac przed trzeba date, przynajmniej u mnie.

sama ceremonia odbyla si ezaraz po mszy w poludnie a nie w jej trakcie, co tez mi sie podobalo. ksiadz byl bardzo mily i zabawny. ja dalam pieniazki zaraz przed ceremonia ale jak jestes zarejestrowana w kosciele to chyba mozna dac jakos inaczej z tego co zrozumialam:sorry:

a i jeszcze sie idzie na kurs przygotowawczy w jakis dzien ale ja nie poszlam bo akurat w tedy nie bylo, bank holiday, i tez dalo rade:-D

U mnie tez nie bylo zadnych problemow, nawet chociaz nie mam slubu koscielnego, z czym w Polsce robia problemy. Wolna data byla w ciagu dwoch tygodni, nie mielismy zadnego kursu i pieniazkow tez nie trzeba bylo dawac - znowu jaka ogromna roznica od polskiego kosciola... A i od ciebie zalezy czy chcesz by ceremonia odbyla sie w czasie mszy czy poza nia.

Dzieki dziewczyny, juz myslalam, ze nie otrzymam zadnej odpowiedzi... Ale trzeba sie zapisac do parafii? No i jesli pieniazki to ile? Mala robi sie coraz wieksza i chcialabym to w koncu zalatwic...

Dzieki dziewczyny, juz myslalam, ze nie otrzymam zadnej odpowiedzi... Ale trzeba sie zapisac do parafii? No i jesli pieniazki to ile? Mala robi sie coraz wieksza i chcialabym to w koncu zalatwic...

Nigdzie nie trzeba sie zapisywac, idziesz do ksiedza on podaje date i tyle. moze co najwyzej sie zapytac czy chodzisz do kosciola. Pieniazkow jak juz pisalam tez nie trzeba dawac. Chyba, ze naprawde chcesz :-) Nie ma co sie bac.

hey, ja dalam 40 funtow, bo u nas krucho z kasa, a ze bylo napisane na formularzu ze datki mile widziane wiec jakos tak czulam sie zobligowana.
zapisywac sie nie trzeba do kosciola, ja tam niby na msze chodze ale nie jestem zarejestrowana.
a i gromnice u mnie dawali a biala szata opcjonalnie, tylko trzeba bylo powiedziec ksiedzu przed ceremonia czy sie ja ma:)

reklama
A ja to juz nic nie rozumiem . Zreszta moj partner jest Czechem wiec bedziemy sie starac o czeski pas dla malej - mam nadzieje ze tam bedzie to mniej skomplikowane. A moze ktoras z Was wie jak to jest teraz - czy moje dziecko moze miec 2 paszporty - pol i czeski ?

Do góry