witam wszystkich ja jestem w szkocji razem z 4 letnim synkiem .. no i mamy problem z tatusiem który mieszka w polsce, znecał sie nad nami i nadużywał alkoholu dlatego tu wyjechaliśmy. Chcę pozbawić mojego ex praw do dziecka ale sąd polski nie zajmie się sprawą bo mieszkamy tu a tu nic zrobić nie moge ponieważ ojciec nie ma tu praw do mojego dziecka no i jesteśmy uzależnieni od tego kraju i nawet nie możemy pojechać na wakacjie do polski bo nie wiadomo co może sie wydarzyć czy ktoś może coś wie na ten temat ? byłam bym wdzięczna za poradę co bym mogła z tym zrobić z góry dziękuję:-(
reklama
hej, nie mam zbyt wielkiej wiedzy na ten temat, ale polecam zwrócenie się do prawnika. być może mogłabyś sądzić się na odległość w PL. to bezpieczniejsze, bo ex może próbować kombinować, że porwałas dziecko. oczywiście jeśli mały jest już związany z nowym miejscem , sąd nie powinien przychylić się do wniosku o nakaz powrotu do kraju.
ja znam sytuację z drugiej strony, bo uniemożliwiliśmy z moim partnerem wyjazd jego byłej żony z kraju z dzieckiem do jej przyjaciela (w irlandii) Koleś pije i jest porywczy, ale mamusia jest totalnie zakochana i nie dociera to do niej.
na marginesie- to nie nasza złośliwość, lecz fakty
życzę Ci powodzenia
ja znam sytuację z drugiej strony, bo uniemożliwiliśmy z moim partnerem wyjazd jego byłej żony z kraju z dzieckiem do jej przyjaciela (w irlandii) Koleś pije i jest porywczy, ale mamusia jest totalnie zakochana i nie dociera to do niej.
na marginesie- to nie nasza złośliwość, lecz fakty
życzę Ci powodzenia
pandorka
Luty 2010 / Kwiecień 2011
misia83_83
Mama Alusia i Tymusia
Hej Dziewczyny!
Jestem Mama z Irlandii i na tamtejszym tez watku sie udzielam. Jednakze bardzlo pilnie potrzebuje uzyskac informacje od Was- mam z Uk. Bede bardzo wdzieczna za pilna pomoc! mam kolezanke, ktora mieszka w Anglii 2.5 h drogi od Londynu. Jej maz pobil ja i dziecko. Ona chce od niego uciec ale nie wie gdzie ma szukac pomocy. Do Pl nie moze wrocic. Tu w Irl wiedzialabym gdzie moze sie udac po pomoc prawna i socjalna ale w Anglii- to nie mam pojecia. Dlatego bardzo was prosze o namiary na biura socjalne i prawne w Uk...gdzie moze isc po pomoc taka osoba jak ona. Moze jacys polscy prawnicy?? Moze jacyc polscy urzednicy gdzies przyjmuja?? Sprawa jest bardzo pilna dlatego bede ogromnie wdzieczna za pomoc, podeslanie linkow itp...
Pozdrawiam was wszytskie z calkiem dzis slonecznej Zielonej Wyspy
Jestem Mama z Irlandii i na tamtejszym tez watku sie udzielam. Jednakze bardzlo pilnie potrzebuje uzyskac informacje od Was- mam z Uk. Bede bardzo wdzieczna za pilna pomoc! mam kolezanke, ktora mieszka w Anglii 2.5 h drogi od Londynu. Jej maz pobil ja i dziecko. Ona chce od niego uciec ale nie wie gdzie ma szukac pomocy. Do Pl nie moze wrocic. Tu w Irl wiedzialabym gdzie moze sie udac po pomoc prawna i socjalna ale w Anglii- to nie mam pojecia. Dlatego bardzo was prosze o namiary na biura socjalne i prawne w Uk...gdzie moze isc po pomoc taka osoba jak ona. Moze jacys polscy prawnicy?? Moze jacyc polscy urzednicy gdzies przyjmuja?? Sprawa jest bardzo pilna dlatego bede ogromnie wdzieczna za pomoc, podeslanie linkow itp...
Pozdrawiam was wszytskie z calkiem dzis slonecznej Zielonej Wyspy
C
Cleo1981
Gość
Hej mamy z UK :-)
mam pytanko czy gdy będę leciec do UK z dzieckiem potrzebuję dla niego paszport?? paszport tymczasowy? czy jakiś inny dokument ?
mam pytanko czy gdy będę leciec do UK z dzieckiem potrzebuję dla niego paszport?? paszport tymczasowy? czy jakiś inny dokument ?
pandorka
Tak. Dziecko tak samo jak każdy dorosły obywatel potrzebuje własnego paszposrtu lub własnego dowodu osobistego. Nie może być dopisane do dokumentu rodzica.
C
Cleo1981
Gość
Tak. Dziecko tak samo jak każdy dorosły obywatel potrzebuje własnego paszposrtu lub własnego dowodu osobistego. Nie może być dopisane do dokumentu rodzica.
Pandorka dzięki za odp.
A podpowiedz mi jeszcze ja mogę mieć dowód czy paszport musze mieć też???
Jeszcze pytanko mi się nasuwa czy przetłumaczenie Aktu Urodzenia dziecka musi być przez tłumacza przysięgłego??? W tym roku będę lecieć z D i taka info dostałam od znajomego żeby to mieć,bo się przyda.Wprawdzie rozmowa była krótka bo przez tel i szczegółow nie znam żadnych jeszcze.Muszę dogadac na spokojnie :-)
pandorka
A podpowiedz mi jeszcze ja mogę mieć dowód czy paszport musze mieć też???
Jeszcze pytanko mi się nasuwa czy przetłumaczenie Aktu Urodzenia dziecka musi być przez tłumacza przysięgłego??? W tym roku będę lecieć z D i taka info dostałam od znajomego żeby to mieć,bo się przyda.Wprawdzie rozmowa była krótka bo przez tel i szczegółow nie znam żadnych jeszcze.Muszę dogadac na spokojnie :-)
Wszystko zalezy od tego w jakim celu lecisz do UK. Jeśli zamierzasz zamieszkać tu na stałę i w późniejszym czasei podjąć pracę, to paszport na pewno Ci się przyda chociażby do załatwiana spraw urzędowych. Nie mówię, ze bez niego nie załatwisz nic, ale paszport z mojego doświadczenia przyśpiesza wiele spraw. Jeśli jedziesz tylko w celach "turystycznych" to wystarczy dowód osobisty i metryka synke nie będzie ci potrzebna. Metryka potrzebna na pewno będzie jeśli zostajesz na dłużej i będziesz się starała o pomoc finansową od państwa (benefity) lub, gdy będziesz musiała wyrabiać nowy paszport dla synka. Tak musi być przetłumaczona przez tłumacza przysęgłego i proponuję zrobić to w PL, bo w UK będzie dużo drożej.
reklama
C
Cleo1981
Gość
Jedziemy z D w celu podjęcia pracy a raczej on,bo ja niestety jestem zmuszona jeszcze opiekowac się maym brzdącem.Czyli muszę mu wyrobić paszport i D też...ja mam...znowu wydatki :-( ciekawe ile kosztuje przetłumaczenie aktu..trza poszperać w necie...