reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy urzędowe

reklama
My założyliśmy konto w THE CHILDREN'S MUTUAL, wybraliśmy ich z pomocą advisora w banku, polecił ich jako jeden z najlepszych ... i chyba dobrze zrobiliśmy, bo fundusz ten po raz czwarty z rzędu otrzymał wyróżnienie.

Kazdego roku otrzymujemy dokładne zestawienie, oraz zaproszenie na impreze organizowaną dla rodziców. W zeszłym roku byliśmy za darmo w Whipsnade Zoo, na nasze zaproszenie mogliśmy zabrać dodatkowo dwie dorosłe osoby. Każdy kto założy konto on-line otrzymuje nawet do Ł40 bony do mothercare.

Strona THE CHILDREN'S MUTUALhttp://dzieciak.co.uk/index.php?action=news&news_limit=1

Ostatnia edycja:
Kompletnie nie wiem co z nim zrobic jak juz przyjdzie.Wyzucilam wszystkie ulotki bo mielismy nic nie zakladac:szok:myslalm ze to przepadnie jesli wrocimy do PL i nie bedziemy wplacac pieniedzy:baffled:

Najlepiej założyć konto, jeśli Wy tego nie zrobicie to automatycznie zostanie Wam wydzielone konto w jakimś funduszu. Po wyjeździe do Polski na stałe konto nie przepadnie, zostanie "przemienione" na zwykłe konto oszczędnosciowe z odsetkami. Warto wiec wybrac fundusz samemu ... Zerknij tutaj: http://dzieciak.co.uk/index.php?action=news&news_limit=1

Planujemy we wrzesniu wziasc slub w polskim kosciele w naszym miescie (Inverness). Rozmawialismy juz z ksiedzem ale powiedzial zeby wrocic do niego po swietach bo jest bardzo zajety no i w sumie nic sie nie dowiedzialam. Moze ktoras z was brala tu slub i wie jakie dokumenty beda nam potrzebne, bo to narazie najbardziej nas interesuje. ;-)

o paszporcie:
-rejonowym dla mojego miejsca zamieszkania jest konsulat w Manchester,
-dokumenty: oryginał certyfikatu urodzenia (jeśli w twoim nazwisku występuje polska literka, to musi byc tam uwzględniona), paszporty rodziców, rachunek z adresem zamieszkania, 2 zdjęcia z widocznymi obiema stronami twarzy, na białym tle i z otwartymi oczkami.
-Ł17
- trzeba wysłać zapytanie o wolny termin spotkania na adres: manchester.zapisy@msz.gov.pl

karta ECHIC:
(odpowiednik polskiej karty EKUZ z NFZ)
-jeśli sami posiadamy już takaą kartę i chcemy zaaplikowac o kartę dla dziecka, to wystarczy wypełnić aplikacje TUTAJ

Mimo, ze do kosciola praktycznie nie chodze:blink:, to moje corki sa ochrzczone. Starsza ma 9 lat i powinna isc do Komuni...tylko jak to zrobic tu na wyspach:confused::confused::confused: Macie jakies doswiadczenia? Mam problem, bo nawet nie wiem gdzie tu spotkac jakiegos ksiedza...Mieszkam w niewielkim miasteczku, gdzie nie ma nawet polskich mszy... Pomocy!

CZESC DZIEWCZYNY :-) ja bym chciala sie zapytac czy ktoras z Was brala moze slub w Angli. jak wyglada cala ta procedura? jak dlugo sie czeka na terminy? moj E jest innej religii ale chcielibysmy wziasc slub w kosciele. czy orientujecie sie moze jak mozna to zalatwic? z gory dziekuje za jakiekolwiek odpowiedzi :-)

To jest moj najgorszy okres w zyciu:( zostałam sama z synkiem, wyjechałam na jakis czas do Polski po czym dowiedziałam się że do uk nie mam już czego wracać, mąż nas zostawił jak jkąś niepotrzebną rzecz.....staram sie trzymać żeby synek jak najmniej to odczuł! Pewni znajomi zaproponowali mi pomoc w uk i chcą zebym przyjechała z powrotem ale teraz nie wiem od czego mam tam zacąć - co z dodatkami czy mogę je na siebie przepisać ( czy wogole bede mogła skoro to ON skaładał wszystko na siebie - wszystkie dodatki ) ja co mam to jedynie numer NIN nawet własnego konta bankowego nie miałam. Mam tam jakies oszczednosci ale jak wroce do uk na długo mi nie wystarczy a jak sie okaze ze to był błąd i bede musiała wracac to wtedy juz nic nie bede miała nawet na chlleb. Prosze doradzcie co ja mam robić????

na mojej wyspie jest temat przerobiony w te i spowrotem. a najlepeij zaczac od znalezienei pracy i wyrobic home office i nin, a potem dopiero zajac sie benefitami i oczywiscie jak bedziesz miala to co wymienilam, bez problemu wypelnich papiery i wysylasz, ale musisz pracowac min 16 h na tydz. pamietaj tez , ze maja tu fiola na punkcie dzieci, wiec musisz miec opieke, gdy bediesz w pracy.

reklama
czesc dziewczyny! pisze by sie dowiedziec paru rzeczy. A mianowicie..Jestem w 6 tyg ciazy i mieszkam niedaleko londynu. Planujemy urodzic tu dzidziusia jako ze tutaj pracujemy w pelni legalnie, wynajmujemy mieszkanko.. anyway, moje pytanie to jak wygladaja sprawy z paszportem, aktem urodzenia i wogole jesli urodze tutaj dzidziusia? Dodam tylko ze na stale mamy zameldowanie w polsce tak jak na naszych dowodach osobistych jestesmy tez zarejestrowani w wrs.. co musze zalatwic dzidziusiowi i dokad sie udac z tymi rzeczami? czy dziecko ma miec pl paszport czy angielski czy i gdzie zalatwiac pesel, kto wydaje akt urodzenia?mysle ze kazda z nas chcialaby wiedziec te rzeczy? czekam na wasze odpowiedzi!!pozdrawiam!;-)

Do góry