reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe

Jesli chodzi o wyrobienie dowodu osobistego dla dziecka urodzonego w anglii to wyglada to tak(przerabialam to 2 tyg temu): musisz zameldowac dziecko w Polsce a do tego potrzebujesz przetlumaczony przez tlumacza przysieglego angielski akt urodzenia, odpis aktu urodzenia twojego i partnera i wypisac dokumenty na miejscu w urzedzie meldunkowym. Nastepnie ze skoconym aktem dziecka, ktory otrzymasz idziesz do dzialu paszportowego i wraz z partnerem skladasz odpis aktu urodzenia, 2 zdjecia i musicue na miejscu miejscu wypelnic i podpisac wniosek. Nam sie troche spieszylo i nie czekalismy az przyjdzie nr pesel wiec poprosilismy pania by wpisala go jak dojdzie we wniosku paszportoym. Wiem ze potrzebne sa wasze skrucone i zupelne akty urodzenia tylko nie pamietam gdzie ktore skladalam. Paszport odbierzemy jak bedziemy nastepnym razem w polsce. jest on wazny 5 lat wiec moze troche polezec.

reklama
Hej dziewczyny!!!
Może już ktoś wypowiadał się podobnei jak ja teraz bo wybaczcie nie czytałam wszystkich wypowiedzi.Mianowicie mam synka 13miesięcznego i wyrobiłam mu teraz w Polsce dowód osobisty na 5lat za 30zł.Miał paszport tymczasowy i wogóle nie pomyślałam o dowodzie gdyby nie mój telefon kiedyś tam do konsulatu w Londynie.Miła pani poinformowała mnie,że w czerwcu wchodzi w życie ustawa unijna(więc obowiązuje również u nas w Polsce) gdzie nie będzie juz paszportu na okres 5 czy 10 lat dla dzieci powyżej roku ponieważ jest to okres gdzie dzicko się bardzo zmienia i celnicy robią problemy:)Więc musielibyśmy co roku ciągnąć małego do fotografa a to jest wyzwanie :)co roku jeździć do Londynu,stać w kolejce,płacić za każdym razem ok 17 funtów i później jechac ten paszport odebrać.Dlatego mamy dowód i spokój na 5 lat.Wybór należy do Ciebi droga mamo:)

Owszem zmienia się ale wybór należy do Was.Podałam swój przykład dlaczego zdecydowaliśmy się na dowód.Przez 5 lat nie musimy co roku jeździć i załatwiać a co najważniejsze pamiętać,że np.za miesiąc nam się kończy paszport i co roku wykładać pieniądze bo czasami się tak zastanawiam czy to wogóle nie o to chodzi,że sobie na tym zarabiają:)

hej,tak pisze tylko informacyjnie:
wczoraj dzwonilam do Konsulatu zeby sie dowiedziec jak wyglada sprawa pierwszego paszportu,bo mam polska literke w nazwisku a w akcie urodzenia oczywiscie jej brak:sorry:No i babeczka powiadomila mnie,ze juz nie potzreba zmiany nazwiska do pierszego paszportu i spoko wyrobia mi na angielski akt urodzenia:tak::-)super,bo bieganizy milion w Polandii zeby pozmieniac wszystko bo i tlumacz przysiegly(ktory oczywiscie nie mogl tego na miejscu zrobic tylko kazal wrocic po 3 dniach:wściekła/y:)a poziej w Urzedzie Stanu Cywilnego i donosilam kupe papierow im i wogole zamieszanie narobili tylko:no::crazy::confused2:No a teraz super mi wyrobia,tak wiec moze ktorej sie ta informacja przyda;-):-)

ja w poniedziałek lece odebrac 5-letni paszport małego i ten paszport jest taksamo ważny jak dowód i ta sama cena 30zł co i za dowód.
I chyba głupota było by aby jeden z tych 5-letnich dokumentów byl nie wazny bo dziecko się zmienia. Albo obydwa dokumenty są ważne albo nie,bo czy zdjęcie jest w dowodzie czy w paszporcie to dziecko w taki sam sposób się zmienia.

a tak na marginesie, byłam z moim 10 miesięcznym synkiem dwa razy autem w PL i dwa razy samolotem i nigdy nikt nie przyglądał sie na małego. autem jak jechalismy to nawet szyb nie kazali otwierac (mamy przyciemnione)aby zobaczyć dziecko czy kogokolwiek.

witam,
z grubsza przejzalam wszystkie posty i raczej nie widze odpowiedzi na moje pytanie dlatego... czy jest wsrod was mama ktorej partner / maz nie jest polakiem? moja Marcelka ma 4 miesiace. jej tata jest anglikiem i zastanawiamy sie czy jest sens wyrabiania polskiego paszportu. po krotkim przeczytaniu informacji na stronce konsulatu wyrobienie paszportu dla malej brzmi strasznie skomplikowanie i zawile. najpierw potrzebny jest polski akt urodzenia i nr pesel. potem jakies inne papiery. czy jest w tym sens?

dzieki za odpowiedz.
pozdrawiam
ania

Moja kochana, ponieważ o wiele szybciej, łatwiej i poręczniej będzie Ci wyrobić brytyjski paszport, to ja bym się wcale nie zastanawiała. W paszporcie i tak wpiszą małej podwójne obywatelstwo. Na wyrobienie polskiego paszportu zawsze przyjdzie czas.

Ostatnia edycja:
reklama
pandorka możesz!!!
potrzebujesz
-ang.akt ur. przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego na polski
-meldunek w polsce
-pesel
-wniosek(do wziecia w urzedzie gdzie u ciebie wyrabiają dowody)

ania marcelina duzo łatwiej wyrobić angielski paszport,wysyłasz wniosek poczta zdjęcia i tyle,a o Polski możesz sie postarc później przy okazji jak będziesz w PL.
Pierwszy polski roczny paszport wyrobić mozesz na angielski akt urodzenia

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry