reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Hej dziewczyny, Jestem w 30tc ciazy i powaznie zastanawiam sie nad pojsciem na zwolnienie lekarskie.

Ciaza przebiega prawidlowo jak na razie i dlatego glupio mi spytac GP o zwolnienie, ale z drugiej strony, sytuacja w pracy mnie powoli nerwowo dobija (nie chce mi sie rozpisywac dlaczego).

pytanie brzmi: czy moge wystapic o zwykle zwolnienie lekarskie (jak dlugo moze ono trwac?) czy musze sie zglosic do GP i jedynym wyjsciem bedzie Illness Benefit?

Z gory dzia za pomoc.

A co masz na myśli mówiąć o zwykłym zwolnieniem lekarskim? ja jestem na zwolnieniu chorobowym od 6 tyg ciąży i będę aż do końca. Każdy lekarz bez problemu wystawi Ci zwolnienie ( jeśli masz dużo składek to lepiej iść na Illness Benefit,bo wtedy dostaniesz pieniążki 188 e/tydz). U mnie w pracy nie płacą za chorobowe,więc grosza bym od nich nie wyskubała. A lekarz to też człowiek. Wytłumacz,że robisz się cięższa, duszno Ci, żyjesz w ciągłym stresie, brak Ci sił... itp... wystawią na pewno.

reklama
A co masz na myśli mówiąć o zwykłym zwolnieniem lekarskim?

taycia pracodawca (zgodnie z kontraktem) placi przez pewien czas chorobowe (u mnie w pracy jest chyba 2tyg) wiec bardziej by mi sie oplacalo isc na zwolnienie tyle ile moge, zeby zachowac normalna pensje a pozniej dopiero przejsc na Ilness (pracuje od 5lat z miesieczna przerwa wiec skladki mam). i chyba zrobie jak mowisz...

To jeśli Ci płaci za chorobowe to śmiało idź (moi nie płacą w ogóle):-( a potem możesz na Illness na te 7 tygodni,a po tym maternity :-) bo widzę,że dzidzia już niedługo pojawi się na świecie :-) powodzenia i pozdrowienia :-)

Mam pytanko do osób pobierających JA,albo orientujących się.Dostałam dziś decyzję o przyznaniu mi JA w wysokości(uwaga)112e,ponieważ
"becouse your husband is receiving a social welfare payment,your weekly rate is limited to eur 999.99".I jak zdanie samo w sobie rozumiem,to nie wiem w czym rzecz,bo my przecież takiej kasy tygodniowo nie mamy??????czy o co tu chodzi-HELP;)

lubiczanko moj J. pracuje przy Fas'ie/SW i z tego co sie orientuje zmieniaja sie przepisy dotyczace zasilkow, benefitow etc. powoli. nie wiem do konca o co chodzi, ale najlepiej by bylo przejsc sie do SW. wiem, ze sa progi dochodowe na Household. wystarczy np ze macie razem 501/tydzien a prog jest 500 i juz sie kwalifikujecie na drugi prog. - ale to tylko moje i J. gdybania bo nikt oficjalnie nic nie mowi ani nie informuje - po porstu zmieniaja zasady...

Josiu-dzięki wielkie...tylko (tak przykładowo)do tych dochodów wliczane jest wynagrodzenie mojego J i Fis,prawda?To i tak się nie łapiemy,bo nie przekraczamy tych 500:/Czy gdzies na jakiejś stronce można znalezć jakieś info na temat tych progów?

nie sprawdzalam na stronach, wiem tylko tyle co Jacek w pracy sie dowie. Ale powinno byc wszystko na stronie citizeninformation. i cos z tymi progami/zmianami musi byc, bo odemnie dziewczynie z pracy cofneli jakis dodatek bo jej dochod przekroczyl prog o €2..

w Irish Time'sie byl tez artykul (nie pamietam kiedy), ze planuja wprowadzic cos jakby ujednolicone zasilki - np jeden rodzaj allowance'u na rodzine/house hold - czyli jesli np. jeden z domownikow pobiera rent allowance, a drugi sie stara o niego to albo nie przyznaja temu drugiemu, albo pierwszemu zmniejsza zeby dac drugiemu (system ma byc podobny do tego co obecnie jest wprowadzany w UK), ale nie wiem czy to w koncu weszlo w zycie. Druga z "nowosci" to byly (beda?) "przymusowe" kursy i prace socjalne dla bezrobotnych- jak odmowisz nie beda wyplacac zasilku - znajomy mojego J. juz dostal ostrzezenie, ze jesli nie podjemie kursow lub odmowi pracy do 3x to cofna mu JA.

hejka
Ja mam malutkie pytanko.
Dzis dostalam forme o dodatku do ogrzewania(Fuel Alowance)zeby wpisac ile osób ze mna mieszka i odeslac.Pamietam ze w zeszlym roku we wrzesniu skladalam o ten dodatek ale nic nie przyszlo i nie dostalam zadnej odpowiedzi ani dodatku,wiec czy oni zamierzaja mi teraz zwrocic??ha ha Fajnie by bylo ;-) Mialyscie cos takiego?

reklama
hejka
Ja mam malutkie pytanko.
Dzis dostalam forme o dodatku do ogrzewania(Fuel Alowance)zeby wpisac ile osób ze mna mieszka i odeslac.Pamietam ze w zeszlym roku we wrzesniu skladalam o ten dodatek ale nic nie przyszlo i nie dostalam zadnej odpowiedzi ani dodatku,wiec czy oni zamierzaja mi teraz zwrocic??ha ha Fajnie by bylo ;-) Mialyscie cos takiego?

moj znajomy tez skladal o ten dodatek i w pierwszym roku takze nie dostal zadnej odpowiedzi, ale na drugi rok jak zlozyl to doliczyli mu za ten wczesniejszy rok. wiec moze faktycznie dostaniesz:tak:

Do góry