reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Dziewczyny ja mam nietypowe pytania, może któraś będzie umiała mi udzielić odpowiedzi :sorry2:

Czy tą kartą EHIC mogą posługiwać się w Irlandii? (karta wyrabiana tutaj)
https://www.sspcrs.ie/portal/ehic/welcome.do

(wiem że ona obowiązuje na terenie UE, czyli np podczas podróży do Polski. Ale ostatnio znajoma stwierdziła że ta karta obowiązuje również tutaj :eek: wydaje mi się że ona nie ma racji, ale dla pewności wolę się upewnić)

reklama
Dziewczyny ja mam nietypowe pytania, może któraś będzie umiała mi udzielić odpowiedzi :sorry2:

Czy tą kartą EHIC mogą posługiwać się w Irlandii? (karta wyrabiana tutaj)
https://www.sspcrs.ie/portal/ehic/welcome.do

(wiem że ona obowiązuje na terenie UE, czyli np podczas podróży do Polski. Ale ostatnio znajoma stwierdziła że ta karta obowiązuje również tutaj :eek: wydaje mi się że ona nie ma racji, ale dla pewności wolę się upewnić)

Ty masz rację, a nie koleżanka.

barmanko ale wszędzie pisze,że używasz jak podróżujesz itp..Sorki,no ale na chłopski rozum :baffled:
European Health Insurance Card - Wikipedia, the free encyclopedia

tutaj jeszcze cytat:

As an Irish resident you are entitled to get healthcare through the public system in countries of the European Union (EU), European Economic Area (EEA) or Switzerland if you become ill or injured while on a temporary stay there.

nie wiem jak z tego tekstu można wywnioskować,że w Irlandii też.:sorry2:

http://www.ehic.ie/

a czy koleżanka na tą kartę bywa u lekarza?

Ostatnia edycja:
zawsze sie znajdzie ktos, kto zmaci wode :-D
Oczywiscie, ze koleznka nie ma racji. Mozesz tej karty uzywac wszedzie w EU tylko nie w kraju, w ktorym ja wyrobilas. Proste.

To już odnalazłam i podesłałam jej (tej znajomej) linka by sobie sama poczytała co i jak :sorry2:

barmanko ale wszędzie pisze,że używasz jak podróżujesz itp..Sorki,no ale na chłopski rozum :baffled:

Dokładnie tak samo sobie wydedukowałam :tak:

a czy koleżanka na tą kartę bywa u lekarza?
Ona sobie dopiero tą karte wyrabia. Ale - podobno - jej znajomi używali tutaj karty.
Zapytałam ją o szczegóły (m.in. w jakiej klinice/przychodni) ci jej znajomi używali tej karty.. Na razie mi nie odpisała.

zawsze sie znajdzie ktos, kto zmaci wode :-D
no niestety..

reklama
hej dziewczyny mam pytanko , mój kolega pracuje tu legalnie a teraz przyleciaa do niego zona z dzieckiem i nie wiedza czy mogo sie starac o jakies pieniazki.. ona jest na wychowawczym w pl i dostaje rodzinne na malego ale powiedzialaze z checia zreygnuje zeby dostac rodzinne tutaj z wiadomych wzgledow ..jesli ktoras oglaby pomoc i powiedziec gdzie i o co moga sie starac bylabym wdzieczna

Ostatnia edycja:
Do góry