reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

VI kamcia napewno musi zrezygnowac z rodzinnego bo pamietam ze i ja musialam tak zrobic nawety jak jeszce bylam w pl,a starc sie moga o Child benefit tylko ze pierwsze pieniazki moze dostana dopiero za rok ale powinni wyrownac od dnia zlozenia wniosku.a co do innych socialow to nie wiem jak to jest jak ona pobiera wychowawcze w pl

A ja mam takie pytanko o Medical Card probujemy tam dzwonic juz od kilkunastu dni i dupa przelaczaja nas do MC i dwa sygnaly i sie wylaczaja a dodam ze czekam juz 14 miesiecy no i przez ten czas troche nam sie pozmienialo czy wiece moze bo ja skladalam na dublin 2 czy przyjmuja tam interesantow bo mnie szlak zaarz trafi z nimi:wściekła/y:czy ktoras z was zalatwiala sprawe dzwoniac tam do niech???

reklama
czy ktoras z was orientuje sie moze czy ja musze sie tlumaczyc pracodawcy dlaczego ide na zwolnienie lekarskie? Zostal mi miesiac do macierzynskiego, jutro wybieram sie do GP bo jesli zostane w robocie dluzej to cholery dostane (delikatnie mowiac, nie chce mi sie pisac czemu). Chce poprosic o zwolnienie lekarskie do dnia kiedy zaczyna mi sie macierzynskie, i jesli w zwolnieniu jest napisane "pregnancy related" - czy musze mowic pracodawcy co to jest to "related"? czy po prostu wysylam mu zwolnienie, pisze ze mnie nie bedzie i tyle wystarczy?

sorry ale pierwszy raz sie ubiegam o cos takiego i sie zastanawiam ile on (nie)musi wiedziec ;)

czy ktoras z was orientuje sie moze czy ja musze sie tlumaczyc pracodawcy dlaczego ide na zwolnienie lekarskie? Zostal mi miesiac do macierzynskiego, jutro wybieram sie do GP bo jesli zostane w robocie dluzej to cholery dostane (delikatnie mowiac, nie chce mi sie pisac czemu). Chce poprosic o zwolnienie lekarskie do dnia kiedy zaczyna mi sie macierzynskie, i jesli w zwolnieniu jest napisane "pregnancy related" - czy musze mowic pracodawcy co to jest to "related"? czy po prostu wysylam mu zwolnienie, pisze ze mnie nie bedzie i tyle wystarczy?

sorry ale pierwszy raz sie ubiegam o cos takiego i sie zastanawiam ile on (nie)musi wiedziec ;)

nie musisz
nie masz obowiazku tlumaczyc sie co ci jest, jedyny Twoj obowiazek to powiadomic pracodawce o nieobecnosci i jezeli jest ona dluzsza niz 3 dni przeslac mu zaswiadczenie od lekarza.

Na samym poczatku ciazy jak moj pracodawca jeszcze nic nie wiedzial o moim stanie mialam wypisane tylko problem zdrowotny bez wdawanie sie w szczegoly.

Pamietaj ze inny druk wysylasz pracodawcy( moze byc wystawiony nawet na okres 1 miesiaca ) a inny zanosisz do socjala ( musisz donosic co tydzien)

Aha. czy u lekarza dostane druk do SW?

Z tego co sie orientuje moj pracodwaca placi do 14 lub 21 dni chorobowego - tak naprawde dowiem sie na koniec lipca bo pensje mam miesieczna. czy w takiej sytuacji moge zlozyc papiery do SW dopiero na koniec lipca (po zakonczeniu urlopu zdrowotnego)? czy mimo wszystko musze wysylac papiery do SW?

albo czy moge zlozyc papiery o Ilness benefit dopiero po uplywie tych 14/21 dni kiedy pracodawca juz nie bedzie placic?

pogmatwane to wszystko :D

Ostatnia edycja:
mam pytanko dziewczyny.

W piatek skonczyl mi sie macierzynski i nie wracam do pracy. Zlozylam wypowiedzenie z pracy w okreslonym terminie i teraz musze zarejestrowac sie jako bezrobotna.
Pytanie:
W jakim czasie musze sie zarejestrowac, nie mam jeszcze p45.
ponoc jak samemu odchodzisz z pracy to przez pierwsze 9 tygodni nie przysluguja zadne pieniadze.
I jeszcze jedno za 2 tygodnie lece do polski na wakcje i bede w polsce az 7 tygodni i czy powinnam od razu przy rejestrowaniu powiedziec o wakacjach??

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Asienka, zeby sie zarjestrowac jako bezrobotna musisz miec P45. z tego co sie orientuje to twoj pracodawca musi ci go wreczyc w ostatni dzien pracy.

tez slyszalam, ze 9 tygodni sie czeka (moga przyspieszyc jesli mialas istotny powod zeby sie zwolnic), chociaz mojej znajomej powiedzieli ze podobno, az do 9 miesiecy (jest w podobnej sytuacji co ty).

co do wyjazdu wiem, ze wyjazd powyzej 2 tyg musisz zglosic (i uzasadnic), jak nie moga wstrzymac wyplaty, bo zasilek odbierasz sama.

josia dzieki, juz wczoraj bylam w office i mam spotkanie na 12 lipca, dostalam formy i forme na holiday. Dopiero od 12 lipca zaczna ropatrywac moj wniosek a ja jade do polski 13 lipca i wracam po 7 tygodniach 31 sierpnia. A z pracy odeszlam bo to praca od 8 do 17 i nie mam z kim zostawic dziecka a do zlobka nie oddam.

witam. może zacznę tak jestem już w Irlandii ponad rok nigdy tutaj legalnie nie pracowałam, mój partner jest tutaj ponad 4 lata i ma stałą prace. jestem obecnie w 8 miesiącu i zastanawiam się czy dostane jakieś pieniążki na dziecko czy cokolwiek ?? czy może nie mam na to szans? a może mój partner jako tatuś dostanie co nie co nawet jeśli ma stałą prace ? mam nadzieję że ktoś zna odpowiedz na moje pytanka :tak:

reklama
Beti - niestety oprócz Child Benefitu nic innego Ci się nie należy. Tata dziecka co jedynie może dostać 2-dniowy tacierzyński (płatny urlop) po urodzeniu dziecka.

Do góry