reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

ewelcia86- dzieki maż pracuje na part time ja jak narazie zajmuje sie synkiem. zastanawia mnie tylko czy jesli bedziemy placic750 rentu (mieszkanko unfurnished) to czy dodatek bedzie nam wtedy przyslugiwal.. ? dodam ze pobieramy fis ,i wlasnie przyszedl list ze przyznano nam child benefit.
a orientujecie sie moze jak dlugo sie czeka na decyzje od zlozenia wniosku ?

reklama
nie wazne ze macie fis,wazne ze maz pracuje na part time.
jak juz bedziesz po rozmowie w caunty caounsil,to przysla ci list i z nim idizesz do HC i skladasz papiery o rent suplement,wtedy to tylko kwestia kilka dniu najdluzej do tygodnia.
Najpierw Pani przychodzi do domu na sprawdzenie.
najdluzszy czas oczekiwania to w caunt cousil...od 1do 1,5miesiacajkaz zlozysz papiery,czekasz wtedy na list z data wizyty-rozmowy!

ewelcia86 - bardzo dziekuje za informacje:) zadam jeszcze pytanko jesli mozna? czy orientujesz sie może jakie dokumenty musze miec przy sobie w county caounsil na mieszkanko socjalne ? przepraszam ze zadaje tyle pytań,ale wole sie upewnić przed niz pozniej chodzic kilkanascie razy i donosic jak zawsze...
Pozdrawiam:)

aasiuniaa ubiegając się o Rent Supplement najpierw skontaktuj się ze swoim Community Welfare Office w Galway (wydaje mi się, że to tu, ale może dziewczyny z Galway się wypowiedzą -> Galway Local Health Office, 25 Newcastle Road, Galway Tel: (091) 523 122). Tam Ci wszystko wyjaśnią, jak pójdziesz z wypełnionym formularzem:
http://www.welfare.ie/EN/Forms/Documents/swa3.pdf
Powiedzą co musisz dołączyć w swojej sytuacji i czy musisz złożyć wniosek o dom socjalny, bo jak się okazuje nie wszystkie county mają taki wymóg.
Druga rzecz to taka, że limit na co. Galway, na rodzinę z jednym dzieckiem to €700, więc będziecie musieli się porozumieć z agencją albo z landlordem i przedstawić sytuację. Formularz może wypełnić agencja, niekoniecznie landlord. Nikogo nie interesuje czy Ty wynajmujesz umeblowane czy nie, czy dom, czy mieszkanie czy willę, ważne żeby nie przekraczać podanych progów za rent.

Tak to jest to. I na 3str. masz listę potrzebnych dokumentów.

Powodzenia w załatwianiu.

wolfi- dzieki wielkie. wniosek o rent suplement mamy juz wypelniony,zastanawialo Nas tylko czy musimy zlozyc papiery o dom socjalny,ale tak jak mowisz przejde sie tam osobiscie i sie dowiem.
jeszcze raz dziekuje i Pozdrawiam :)

Wolfia jak ja skladalam o Rent Suplement i zanioslam ta zolta forme do HC to ona niby ja przyjela,a pozniekj jak poslzam do nich z listem z caunt councilu ze jestems na liscie oczekujacych na dom socjalny to Pani w koncu niemila bardzo powiedziala miz e moja forme zgubila i musze jeszcze raz wypelnic i przyniesc wszsytko razem:dry:...wiec wcale nie musi isc najpierw zanosic tej zoltej,wystarczy ze pojdzie sie dowiedziec czy musi skladac papiery o dom socjalny...
w sumie w kazdym County inaczej:sorry2:

Hej dziewczyny, Jestem w 30tc ciazy i powaznie zastanawiam sie nad pojsciem na zwolnienie lekarskie.

Ciaza przebiega prawidlowo jak na razie i dlatego glupio mi spytac GP o zwolnienie, ale z drugiej strony, sytuacja w pracy mnie powoli nerwowo dobija (nie chce mi sie rozpisywac dlaczego).

pytanie brzmi: czy moge wystapic o zwykle zwolnienie lekarskie (jak dlugo moze ono trwac?) czy musze sie zglosic do GP i jedynym wyjsciem bedzie Illness Benefit?

Z gory dzia za pomoc.

reklama
Witam.
Mam pytanko do osób pobierających JA,albo orientujących się.Dostałam dziś decyzję o przyznaniu mi JA w wysokości(uwaga)112e,ponieważ
"becouse your husband is receiving a social welfare payment,your weekly rate is limited to eur 999.99".I jak zdanie samo w sobie rozumiem,to nie wiem w czym rzecz,bo my przecież takiej kasy tygodniowo nie mamy??????czy o co tu chodzi-HELP;)

Do góry