reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

mamazaby a Ty sie staralas o JA?... nie wiedzialam o czyms takim... a w sumie moglabym sie starac. Gdzie sie sklada takie cos? I jakie to sa kwoty?... i trzeba spelniac tylko te dwa warunki ktore napisalas? (2 lata w irl i 'zwiazanie' z irl)

Nie, jeszcze nie. Zaopatrzyłam się tylko w niezbędne formularze (4szt). I te dwa warunki o których pisałam dotyczą tylko Habitual Residence. Poza tym trzeba jeszcze spełniać określone kryteria majątkowe i aktywnie poszukiwać pracy. To tak w dużym skrócie.
Ja o JA jeszcze nie wnioskowałam, bo czekamy na decyzję w sprawie FIS. A wiem, że gdy złożę o Jobseeker Allowance, to automatycznie wstrzymają FIS - więc najpierw chcę wiedzieć czy dostaniemy FIS i ile.

reklama
Jesli wykupilas licencje na starym adresie i sie w miedzy czasie przeprowadzilas to na wypadek kontroli pokazujesz licencje i tyle. Pan/Pani spisuje tylko dane personalne i nowy adres i po klopocie. Licencje wykupujesz na osobe/na odbiornik;-):-p a nie na adres.

Pod warunkiem,że najdzie Cię inspekcja.:tak:
Gorzej jak nie najdzie,a nowy rachunek trzeba będzie zapłacic.Wtedy ofkors trzeba zmienic adres.;-)
Bo nie zawsze inspekcja nadejdzie.

Ostatnia edycja:
reklama
Pod warunkiem,że najdzie Cię inspekcja.:tak:
Gorzej jak nie najdzie,a nowy rachunek trzeba będzie zapłacic.Wtedy ofkors trzeba zmienic adres.;-)
Bo nie zawsze inspekcja nadejdzie.
tak wlasnie ja mialam na adres bez nazwiska i zmienilam mieszkanie i pani inspektor powiedziala ze to wcale moze nie byc moje potwierdzenie ze zaplacilam ale jakos przeszlo:tak:;-)

Do góry