reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

hej Dziewczynki - z tą licencją na tv to ja bym zmieniła adres... :tak: w zeszłym roku mieliśmy opłaconą i po przeprowadzce zadzwoniłam do nich (nr wzięłam z poczty) i powiedziałam, że zmieniłam adres. nie było żadnych problemów;-) a ja spokojniejsza:tak:
a mam pytanie w sprawie rejestracji dziecka tzn aktu urodzenia :-( zakręciłam się trochę i już nie wiem, gdzie mam iść. jak wychodziłam ze szpitala, to wypełniłam taką różową formę i poszłam zanieść pani do officu. niestety pani poszła sobie 15 min wcześniej na lunch:eek: i już nie wróciła... wrzuciłam jej to skrzyneczki. babki na recepcji kazały mi przyjechać sobie w tygodniu z paszportami i aktem małżeństwa do jakiejś st.chantal ward (?):confused2: koło szpitala i tam załatwię całą resztę. a dzisiaj zadzwoniłam do biura i babka powiedziała, że mam jechać na newcastle road do biura Civil Registration Office :-( no i zgłupiałam...:eek:

reklama
no mozesz isc do szpitala- tylko nie wiem w jakie dni/godziny tam przyjmuja. Bo w szpitalach jest jakby taki mini urzad stanu cywilnego...:p
albo jechac do urzedu stanu cywilnego i tam zarejestrowac Igorka- ale gdzie taki urzad w gallway jest to nie wiem:/

i pamietaj zeby wziac pieniadze- bo jeden akt urodzenia kosztuje 8 euro(!)- wez sobie wiecej jak chcesz gdzies skladac...

Ostatnia edycja:
dziewczyny a czy przy skladaniu o JB lub JA podawalyscie, ze macie konto np w pl? (jesli macie ofkors:-)) i czy chcieli jakies papiery?

dziewczyny a czy przy skladaniu o JB lub JA podawalyscie, ze macie konto np w pl? (jesli macie ofkors:-)) i czy chcieli jakies papiery?
z tego co sie orientuje przy tym druguim JA chca wszsytko wiedziec i nie bardzo bys miala cos na koncie bo beda sie czepiać.....z tego co slyszlam :wściekła/y:moze inne dziewczyny orientuuja sie lepiej

ja podałam, że mam konto w PL ale zaznaczyłam, że jest to stare konto, które używałam do wypłat jak pracowałam w PL. wydrukowałam im wyciąg - w wersji polskiej;-) i nic babka nie powiedziała. a akurat to konto jest puste ;-) mam kilka lokat, ale do nich się nie przyznałam.
z tego co wiem od znajomych, to czasami lepiej nie mówić, że ma się coś w PL, bo każą Ci przynieść wyciągi itp.

Kobietki ja z takim pytankiem wpadam...czy wplynely Wam dzisiaj pieniadze z CHB...tzn te 41euro???? bo mi nie i sie tak zastanawiam czy przypadkiem znowu czegos nie ucieli:crazy:

kilka dni temu pytałam jak to jest z wyrobieniem numeru Pesel dla dziecka.. więc spiesze z odpowiedzią gdyby kogoś to interesowało ;-)
jeśli chcemy sami wyrobić Pesel dla dziecka w ambasadzie (podkreślam sam pesel, bez paszportu) to jest taka możliwość - koszt 30e, potrzebny jest do tego irlandzki akt urodzenia. czeka się ok tygodnia czasu. przy składaniu wniosku może być tylko jedno z rodziców. ważne by w akcie urodzenia w imieniu i nazwisku nie było polskich liter
typu ą, ć, ź itp.
(mam nadzieje że te informacje są prawdziwe gdyż odpowiedzi udzielała mi osoba która co trochę mówiła "chwileczke, dopytam koleżanke"):confused2::confused2::confused2:

Kobietki ja z takim pytankiem wpadam...czy wplynely Wam dzisiaj pieniadze z CHB...tzn te 41euro???? bo mi nie i sie tak zastanawiam czy przypadkiem znowu czegos nie ucieli:crazy:
Te pieniazki sa wyplacane w drugi poniedzialek kazdego miesiaca a dzis jest pierwszy poniedzialek. Drugi poniedzialek wrzesnia bedzie dopiero 14 wrzesnia , czyli za tydzien;-)

reklama
Do góry