reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

a powiedz mi jak bede w innym kraju to co przysluguje na nia jakie leczenie??? a czy długo się czeka??

Niby ta karta działa tylko w przypadku emergency, czyli nie możesz wykonać na nią żadnego planowanego zabiegu. To różnie z tym jest, niektórzy uznają ją za normalny dowód ubezpieczenia. Moja szwagierka na tę kartę jak była w Polsce chodziła normalnie do wszystkich lekarzy, robiła bezpłatnie badania. A jak to jest w innych krajach to Ci nie powiem, bo nie wiem. My na nasze karty czekaliśmy chyba z tydzień. Przyszły pocztą do domu. Teraz jak tylko dzidziuś się urodzi i już będzie miał PPSa to yeż mu wyrobimy, szczególnie, że chcemy w grudniu do Polski lecieć.

reklama
trzeba przetlumaczyc akt urodzenia i najpierw zarejstrowac dziecko w USC.
Ja poszlam po Polski akt urodzenia na drugi dzien oplata to ponad 80zl juz nie pamietam dokladnie ale chyba 86zl.
Pozniej z tym tam gdzie sie wyrabia meldunek,przynajmniej ja tak mialam,bo przy okazji meldowalam syna w PL

i bez problemu wyrobili ci w Polsce pesel?
przepraszam że tak pytam, ale dostałam dziś informacje od jednej mamusi że niestety nie wyrobiła pesel dla swego dziecka - urzędniczka w Polsce powiedziała że tylko przez ambasade można to zrobić...

jak to nawet zasilku?
Ja mam teraz zamiar starac sie o zasilek jak tylko dostane P45 od tego konowala:wściekła/y:i co nie dostane bo mam chate na siebie w PL??:wściekła/y:
Tzn,na wspolwlasnosc z moim m kupilismy ja jeszcze przed slubem i na akcie notarialnym figuruje moje panienskie nazwisko.
Pewnie jak beda sprawdzac to sie dopatrza:wściekła/y:

Ewelcia86 - nie wiem w jakiej jesteś sytuacji - nie czytałam wcześniejszych postów, ale
jeśli będziesz starać się o zasiłek dla bezrobotnych (jobseeker benefit) to sprawdzają, czy masz wystarczającą ilość składek PRSI (wliczane również składki z Polski)(i tu raczej nie jest istotna sprawa własności mieszkania a jedynie ilości składek). Jeśli masz za mało składek mozesz starać sie o zapomogę dla szukających pracy (jobseeker allowance JA) i w tym wypadku musisz spełniać warunki tzw Habitual Residence - tzn udowodnić, że przebywałaś w Irlandii co najmniej 2 lata i że jesteś z tym krajem związana. Mając mieszkanie w Polsce, dajesz im do zrozumienia, że byc może w przyszłości bedziesz chciała tam wrócić. :crazy:
Urzędniczka w Social Welfer powiedziała, mi że niektórym odrzucają wnioski o JA nawet z takiego powodu, że mają rodziców w Polsce!:szok: A innym przyznają pomimo posiadania mieszkania w Polsce - każda sprawa rozpatrywana jest bardzo indywidualnie i wiele (a właściwie wszystko) zależy od Oficera na którego trafisz!:tak:

i bez problemu wyrobili ci w Polsce pesel?
przepraszam że tak pytam, ale dostałam dziś informacje od jednej mamusi że niestety nie wyrobiła pesel dla swego dziecka - urzędniczka w Polsce powiedziała że tylko przez ambasade można to zrobić...
no dokladnie bez problemu:tak::tak:tylko ze na PESEL tez trzeba czekac.
Ja czekalam okolo tygodnia:tak:.

Moze robia problemy jak rodzic chce zarejstrowac dziecko powyzej roku?
Bo slyszalam ze powinno sie zarejstrowac za nim dziecko skonczy rok,ale tego nie wiem na 100

mamazaby ja wlasnie chce sie starac o jobseeker benefit i mam odpowiednia ilosc skladek.
Mam nadzieje ze dostane.
A tak wogole to ile sie czeka na ten zasilek

mamazaby a Ty sie staralas o JA?... nie wiedzialam o czyms takim... a w sumie moglabym sie starac. Gdzie sie sklada takie cos? I jakie to sa kwoty?... i trzeba spelniac tylko te dwa warunki ktore napisalas? (2 lata w irl i 'zwiazanie' z irl)

reklama
no dokladnie bez problemu:tak::tak:tylko ze na PESEL tez trzeba czekac.
Ja czekalam okolo tygodnia:tak:.
Moze robia problemy jak rodzic chce zarejstrowac dziecko powyzej roku?
Bo slyszalam ze powinno sie zarejstrowac za nim dziecko skonczy rok,ale tego nie wiem na 100

no właśnie dziecko ma zbliżony wiek do mojego Marcelka (też jest z maja)..... to ja już nic nie kumam z tego :eek:
dziękuje za odpowiedź ewelcia :tak:

Do góry