reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Wtajcie dziewczyny! Czy któraś z was orientuje się jak to jest z wypłatą kasy za JB na wakacjach? Mój mąż jest na JB i pobieramy też Rent Suplement -kasa za obydwa świadczenia do odbioru co tydzień na poczcie. Chcielibyśmy polecieć na 3-4 tyg do PL, czy za ten okres mąż miałby wypłacaną kase za JB- bo w sumie przez ten okres nie przebywa w IRL i nie szuka pracy? Jeżeli tak to mamy to zgłosić do socjala i oni wypłacą nam kase po powrocie czy jak? :confused:

reklama
Wtajcie dziewczyny! Czy któraś z was orientuje się jak to jest z wypłatą kasy za JB na wakacjach? Mój mąż jest na JB i pobieramy też Rent Suplement -kasa za obydwa świadczenia do odbioru co tydzień na poczcie. Chcielibyśmy polecieć na 3-4 tyg do PL, czy za ten okres mąż miałby wypłacaną kase za JB- bo w sumie przez ten okres nie przebywa w IRL i nie szuka pracy? Jeżeli tak to mamy to zgłosić do socjala i oni wypłacą nam kase po powrocie czy jak? :confused:
Z tego co się orientuję,a mój brat pobiera takie zasiłki,wystarczy napisac podanie,że jedzie się na urlop do Polski :tak:
Ale zanim napisał to podanie to na poczcie odbierał mu sąsiad te zasiłki,ale jak mnienam nie legalnie ;-)
Zadzwoń i się zapytaj,w końcu przecież można wyjechac na urlop w trakcie pobierania zasilku :nerd:

Dzięki Anineczka za odp. Jeszcze zadzwonie i dopytam się dokładnie ale szkoda byłoby nie wykorzystać okazji i nie zrobic sobie kilku tyg wakacji w Polsce. Chociaż jak narazie to pogode mamy lepszą w Irl niż w Pl:-)

O ile się nie mylę, to o taki urlop w socjalu trzeba coś wypełnić, ale dają tylko na 2 tyg. Znajomy coś takiego załatwiał, ale już szczegółów nie pamiętam:tak:

tak tak urlop daja 2 tyg na caly rok.ale tak jak pisza dziewczyny mozecie sprobowac ze ktos odbierze wam kaske .chociaz wprowadzaja powoli ze odbiera sie osobiscie z dowodem na poczcie

dokładnie tak jak piszą dziewczyny - w ciągu roku przysługuje tylko 2 tygodnie urlopu płatnego. oczywiście można jechać na dłużej, ale to będzie urlop niepłatny, czyli dostaniecie kaskę tylko za 2 tygodnie. przede wszystkim musicie iść do socjala i wypełnić prostą formę o urlop - gdzie jedziecie i na jak długo. musisz podać prawdziwe daty, bo zawsze jak wracasz z urlopu to musisz w ciągu 2 dni zgłosić się do socjala i podpisać jakiś papierek, że już jesteś - inaczej mogą wstrzymać ci płatność. formę o urlop możesz wziąć z informacji i wrzucić do skrzynki (oszczędzasz czas na czekaniu w kolejce), ale jeżeli chcesz jechać na dłużej niż 2 tyg to może lepiej idźcie do okienka ;-)

a teraz moje pytanie do wszystkich dziewczyn - jak wygląda sprawa chorobowego w ciąży? mój kontrakt kończy się za tydzień i nie chcą mi przedłużyć (recesja ponoć :sorry2:) a że i tak już mam problemy z kręgosłupem, to chcę isć od poniedziałku na zwolnienie. słyszałam, że mogę ciągnąć tak do porodu i socjal będzie mi płacić, mimio że mój kontrakt się skończył. czy to prawda? :confused:

tak tak urlop daja 2 tyg na caly rok.ale tak jak pisza dziewczyny mozecie sprobowac ze ktos odbierze wam kaske .chociaz wprowadzaja powoli ze odbiera sie osobiscie z dowodem na poczcie

Mąż już od początku pobiera kase na poczcie, więc wyręczenie się kimś odpada. A powiedzcie mi czy jakbyśmy polecieli na dłużej to kase dostaniemy tylko za 2 tyg, a po powrocie traci mąż prawo do pobierania zasiłku czy poprostu zapłacą nam za te 2 tyg i potem wstrzymają wypłate i wznowią po powrocie??

Dzięki Andzulina! Dopiero teraz zobaczyłam twoją odp Chyba pisałyśmy w tym samym czasie:-D
a co do twojego pytania to wydaje mi się że masz racje, tylko chyba byłoby lepiej zanieść zwolnienie lekarskie jeszcze przed dniem zakończenia kontraktu

Ostatnio edytowane przez moderatora:
nie ma problemu - miałam podobną sytuację, ale dla pewności może jednak idźcie do tego okienka, bo może znów zmienili jakieś przepisy :(

a teraz moje pytanie do wszystkich dziewczyn - jak wygląda sprawa chorobowego w ciąży? mój kontrakt kończy się za tydzień i nie chcą mi przedłużyć (recesja ponoć :sorry2:) a że i tak już mam problemy z kręgosłupem, to chcę isć od poniedziałku na zwolnienie. słyszałam, że mogę ciągnąć tak do porodu i socjal będzie mi płacić, mimio że mój kontrakt się skończył. czy to prawda? :confused:[/QUOTE]

ja bylam na zwolnieniu lekarskim przez 4miesiace albo nawet ponad bo tez mialam problemy z kregoslupem.... pojdz do gp przed koncem kontraktu to na bank Ci wyplaca.... musisz miec odpowiednia ilosc skladek .... sprawdz sobie ja poszlam na zwolnienie w 2008 pod koniec grudnia i przyslali mi ze mam za malo skladek a pracowalam juz 2.5roku a na poczatku stycznia przyslali mi drugie pisemko na ktorym juz sie lapalam tak wiec nie zaplacili mi za 2 tygodnie chorobowego bo braklo mi 2 skladki nie wiem o co chodzilo ale tak mi poprzysylali.... nie wiem jak jest teraz ale warto sobie na citizenie sprawdzic czy na bank sie ma odpowiednia ilosc skladek :):tak:

reklama
Do góry