reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

czesc:) powiedzcie mi jak to sie sprawdza ile ma sie składek PRSI bo nie wiem, tez chciala bym przejsc na chorobowe tylko nie wiem od czego tu zacząć..:)

reklama
Wtajcie dziewczyny! Czy któraś z was orientuje się jak to jest z wypłatą kasy za JB na wakacjach? Mój mąż jest na JB i pobieramy też Rent Suplement -kasa za obydwa świadczenia do odbioru co tydzień na poczcie. Chcielibyśmy polecieć na 3-4 tyg do PL, czy za ten okres mąż miałby wypłacaną kase za JB- bo w sumie przez ten okres nie przebywa w IRL i nie szuka pracy? Jeżeli tak to mamy to zgłosić do socjala i oni wypłacą nam kase po powrocie czy jak? :confused:

Ja jeszcze dodam ze ja tez bralam jakis czas JB i jak pojechalam juz na te wakacje powypelnieniu wniosku, to pieniazki wstrzymali naokres urlopu a dostalam je dopiero jak wrocilam :-)aaa i chyba mialam jakies szczescie czy co bo ja mialam urlop 3 tygodnie i dostalam za 3, wiec juz sama nie wiem o co chodzi :baffled:
A po przyjezdzie mialam kontrole , przyszedl pan i wypytywal jak dlugo bylam, gdzie i kiedy i gdzie szukalam pracy oczywiscie przed urlopem.Kazal przeslac na maila przynajmniej 3 miejsca gdzie zlozylam cv.Mialyscie podobna sytuacje???

Ja jeszcze dodam ze ja tez bralam jakis czas JB i jak pojechalam juz na te wakacje powypelnieniu wniosku, to pieniazki wstrzymali naokres urlopu a dostalam je dopiero jak wrocilam :-)aaa i chyba mialam jakies szczescie czy co bo ja mialam urlop 3 tygodnie i dostalam za 3, wiec juz sama nie wiem o co chodzi :baffled:
A po przyjezdzie mialam kontrole , przyszedl pan i wypytywal jak dlugo bylam, gdzie i kiedy i gdzie szukalam pracy oczywiscie przed urlopem.Kazal przeslac na maila przynajmniej 3 miejsca gdzie zlozylam cv.Mialyscie podobna sytuacje???
ja w domu nie miałam kontroli, ale dostałam wezwanie z socjalu, że mam się stawić na interview u jakiejś babki z socjala, czy szukam pracy. więc szybko zaangażowałam znajomych, którzy podpisali mi potwierdzenie, że złożyłam cv ale niestety nie ma miejsc;-) sama sobie napisałam i dałam tylko do podpisu:tak: wystarczyło. no i dodatkowo powiedziałam, że zostawiałam cv wszędzie ale nie każdy dawał mi potwierdzenie;-)

ja w domu nie miałam kontroli, ale dostałam wezwanie z socjalu, że mam się stawić na interview u jakiejś babki z socjala, czy szukam pracy. więc szybko zaangażowałam znajomych, którzy podpisali mi potwierdzenie, że złożyłam cv ale niestety nie ma miejsc;-) sama sobie napisałam i dałam tylko do podpisu:tak: wystarczyło. no i dodatkowo powiedziałam, że zostawiałam cv wszędzie ale nie każdy dawał mi potwierdzenie;-)

A ja dostalam tez wezwanie ale do FAS na interview.Ale ta tylko musialalam pokzc cv, i opowiedziec co chcialabym robic i takie tam bzdety.A w domu mialam identyczn sytuacje jk ty, czyli musialam pokazc ze szukam pracy. a ze facet mnie zaskoczyl, powiedzilam ze wszystko mam w laptopie a laptop u meza w samochodzie wiec powiedzil zeby maila przeslac ;-)
Tak mnie zastanawia, ja zlozylam teraz wnisek o allowance i tam tez taka kontrole ci robia?ciekawe...

Dziewczyny mam takie pytanie... wiem ze ten temat byl juz poruszany na forum:sorry2: ale moj urwis tak mi daje w kosc ze kopletnie nie mam czasu zeby tutaj troche pogrzebac, wiec moze ktoras z was moglaby mi pomoc???
Chodzi mi o to jak dlugo czeka sie na FIS? w sumie slyszalam ze trzy miesiace ale czy oni wczesniej moze daja jakas odpowiedz czy przyznali czy nie. Jak to w ogole wyglada?

To ja mam podonie z JA, czekam juz prawie5 miesiecy:angry:.
Zgroza jakas. Jakos specjalnie nie licze, ze dadza bo taka sama sytuacje miala kolezanka stad, z forum ale mogliby juz dac ta odpowiedz!!!!
Bylam tam niedawno a oni ni z tego ni z owego chca ksero moich id, jakby ich nie mieli:wściekła/y:,niby takie udawanie ze cos sie dzieje, ze kompletuja dokumenty, czy co?

Czesc dziewczyny , moze wy mi pomozecie mam naprawde sporo problemow na glowie i potrzebuje pomocy .

Jestem w irlandii 11 miesiecy i z tego tylko 3 miesiace pracowalam . Zaszlam tu w ciaze z chlopakiem (on jest tu 3lata ). teraz dostaje social i tak na czarno troszke pracuje.
lekarze nie moga sprecyzowac ktory mam tydzien ciazy bo nie pamietam ostatniej miesiaczki. wychodzi teraz 7-9 tydzien . z usg wyszedl wiek ciazy 10 tydzien . ja i tak z tego nic nie rozumie.
Powiedzcie mi czy nalezy mi sie cos dla dzieciaczka tutaj czy nie. Moze powinnam zatrudnic sie u kogos chociaz na 2 miesiace (chodzi mi tu o skladki PRSI)?

Prosze pomozcie

reklama
Czesc dziewczyny , moze wy mi pomozecie mam naprawde sporo problemow na glowie i potrzebuje pomocy .

Jestem w irlandii 11 miesiecy i z tego tylko 3 miesiace pracowalam . Zaszlam tu w ciaze z chlopakiem (on jest tu 3lata ). teraz dostaje social i tak na czarno troszke pracuje.
lekarze nie moga sprecyzowac ktory mam tydzien ciazy bo nie pamietam ostatniej miesiaczki. wychodzi teraz 7-9 tydzien . z usg wyszedl wiek ciazy 10 tydzien . ja i tak z tego nic nie rozumie.
Powiedzcie mi czy nalezy mi sie cos dla dzieciaczka tutaj czy nie. Moze powinnam zatrudnic sie u kogos chociaz na 2 miesiace (chodzi mi tu o skladki PRSI)?

Prosze pomozcie
2 miesiace to stanowczo za mało. :dry:
Przeczytaj to:
Zasiłek macierzyński -Information from CitizensInformation.ie

Do góry