reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Ja poszlam do szefa z karta ciazy zeby mu powiedziec ze jestem w ciazy a ten do mnie FUCK!!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:rece mi opadly.
Potem okazalo sie ze ta praca jaka wykonywalam okazala sie dla mnie za ciezka( praca na Deli-tylko ze ja piekla i nono-stop przy piecu)wiec poprosilam go grzecznie o przeniesienie na sklep a ten ze od nastepnego tygodnia,zwodzil mnie 2 tyg,wkurzylam sie bo nie dawalam rady i poszlam na 3tyg zwolnienia i potem wreczylam mu list od GP ze nie jestm w stanie wykonywac tej pracy z powodu ciazy.Wymienione bylo ze mi nogi puchna mam zawroty glowy od goraca i cos jeszcze i dobrze by bylo zebym pracowala na innym stanowisku.
Po tym liscie przeniosl mnie na sklep.
Ale nasza menagerka co niby na wszystkim sie zna i wszystko wie ciagle mnie ganiala zebym cos robila.Szef mi kazal cos tam robic a ta przylazila i co innego gadala.
Oczywiscie czasami jej nie sluchalam ale wtedy byly zgrzyty i przed Bozym Narodzeniem poszlam na chorobowe az do macierzynskiego.
Najlepsze jest to ze zwolnienia zawozil mi m wieczorem to szefa nigdy nie bylo a jak dzwonil do niego to nie chcial przyjsc kazal zwolnienia zostawiac komus na stacji.
A papiery o macierzynskie wypelniala mi ksiegowa i potem dzwonila do mnie z zapytaniem od kiedy do kiedy mam zwolnienie od lekarza a od kiedy do kiedy mam macierzynski.
Tak wiec szefa dlugo nie widzialam i nie tesknie za ninm:no:.

Dziewczyny pytalam na watku glownym,ale zapytam tu jeszcze raz
kiedy powinnam sie zglosic po kase za urlop i za banki holiday???
Jak mi sie bedzie konczyl macierzynski???
czy jakos wczesniej powinnam pojsc???
Juz nie wroce do tej pracy

KaM
O fakcie ciąży musisz poinformować swojego pracodawcę listownie. Dla ułatwienia oto szablon:

Dear (tu imię i nazwisko pracodawcy),
I wish to inform you that I am pregnant, and my baby is due on ... (tu data porodu).
I intend to apply for Maternity Leave and I will give you the required four week notice prior to beginning Maternity Leave.
Best regards,
(I Twój podpis)
Dolacz zaswiadczenie od lekarza i wez chlopaka na swiadka ;-)
Powodzenia:-)

a tamnie jest prośba o macieżyńskie??
cz to upomnienie że będę sieę później o to stra?? bo dokładnie nie jestem pewna....

Ja dostalam wypalcone holidaye po zakonczeniu macierzynskiego....:tak:bo wtedy tez dostalam p45

a czy lepiej jest dostac P45 przed czy po - czy tez bez roznicy. Ja juz wiem ze do pracy nie wroce.

ALe macie z tymi pracodawcami ja poprostu oswiadczylam ze jestem w ciazy i juz. #Nawet zostalam wysciskana wiec pewnie sie ciesza ze odchodze:-D

a tamnie jest prośba o macieżyńskie??
cz to upomnienie że będę sieę później o to stra?? bo dokładnie nie jestem pewna....
To jest gotowy szablon ktory informuje twojego pracodawce ze jestes w ciazy i termin porodu masz na .... i ze zamierzasz ubiegac sie o macierzynski dajac jej 4 tygodnie wczesniejszego powiadomienia.

a czy lepiej jest dostac P45 przed czy po - czy tez bez roznicy. Ja juz wiem ze do pracy nie wroce.

ALe macie z tymi pracodawcami ja poprostu oswiadczylam ze jestem w ciazy i juz. #Nawet zostalam wysciskana wiec pewnie sie ciesza ze odchodze:-D
No po bo przeciez maciezrynski to urlop czyli dalej jestes jakby zatrudniona a p45 lub p60 dostajesz wtedy kiedy konczysz prace.
...mnie tez wysciskala jak powiezialam ze jestem w ciazy. Lekkie jazdy zaczely sie jak mi sie skonczyl maciezrysnki;-)

aha czyli tak właśnie zrozumiałam tylko nie do końca byłam pewna....
a mogłabym się jeszcze dowiedzieć czy ochrona przysługuje mi od pierwszego dnia ciąży??
bo słyszałam że dopiero od rozpoczcia 4 miesiąca....
a ja nie jestem jeszcze w czwartym

aha czyli tak właśnie zrozumiałam tylko nie do końca byłam pewna....
a mogłabym się jeszcze dowiedzieć czy ochrona przysługuje mi od pierwszego dnia ciąży??
bo słyszałam że dopiero od rozpoczcia 4 miesiąca....
a ja nie jestem jeszcze w czwartym
A tego to nie mam pojecia. :baffled: ale ciaza to w sumie 9 miesiecy nie tylko pozostale 6 hm...

reklama
Do góry