reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

hej dziewczynki mam pytanko jak jestem na maternity leave to moge sie o fis starac..... bo nie wiem a wymyslilam sobie ze jestem zatrudniona przeciez dalej moze ktoras cos o tym wie ?? ;-)

reklama
a ja mam dla was kilka pytań... może dla niektórych są one beznadziejne... ale na niczym się nie znam....:baffled:
nie miałam nawet medical card.... a jestem tu 2 lata...
więc tak... ja pracuję na full-time i mój facet też....
tyle że moja wypłata wynosi ok 200e bo mam 3-4 dni pracy
On ma ok 400e tygodniowo...
moja szefowa jest nie do zniesienia... pracuję czasem po 10h bez przerwy
a ostatnio siedziałam 15h w sklepie....:baffled:powiedziała że jak zajdę w ciążę to mnie automatycznie zwolni i już....
chciałabym się dowiedzieć więc w jakich przypadkach może mnie zwolnić, jeśli już to zrobi gdzie mogę się udać o pomoc dodam że nie mam wystarczających składek na bezrobotny.
i cciałam się dowiedzieć coś na temat innych rzeczy o które mogę się starać... bo jeśli teraz stracę pracę to raczej sobienie poradzimy:-(
a i ie wiem co to jest jobseeker allowance. byłabym wdzięczna gdyby ktoś zechciał odpowiedzieć.....
dodam że zytałam wszystko ale nie rozumiem połowy z waszych postów...
aha i jeszcze o co chodzi z tym fis??

To ja sie postaram odpowiedziec tyle co potrafie najwyzej dziewczyny podopisuja :)

....na medical card chyba sie nie lapiecie bo w sumie macie 600e na pare(rozumuje tak po suwaczku ) ato za duzo zeby lapac sie na medical card. Moze Gp visit card bys sie lapala ale pewna nie jestem.

.....jeste pracujesz na full time to musisz miec 39 godz a skoro zarabiasz 200e to jak ty masz stawke za godzine? :szok:

....przerwa na lunch jest OBOWIAZKOWA i musisz ja dostac jak nie to twoja szefowa moze miec przez to problemy

......w ciazy absolutnie nie ma prawa cie zwolnic (niewiem jak to jest zw zwolneiniem dyscyplinarnym )

.......jobseeker allowance to taka zapomoga dla bezrobotnych. A jobseeker benefit to zasilek dla bezrobotnych. O zapomoge mozna sie straca po zakonczeniu zasilku lub w przypadku niekwalifikowania sie na zasilek

........FIS to Dodatek dla niskozarabiajacych
Proponuje odwiedzic strone . Tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie twoje pytania :) Language Index-Information from CitizensInformation.ie

Jak dlugo pracujesz? Moze lapiesz sie na macierzynski ?

wiem że muszę mieć 39h ale szefowa twierdzi że jest quiet więc pracuję tylko 3-4 dni... różnie to bywa...
a stawkę mam wybłagane 9e bo więcej nie chciała mi dać choć jej mówiłam że powinnam więcej dostać ....

co do przerwy na lunch to czasem ją dostaję czasem nie... i to jeszcze tak raz pół h a raz całą.... co dodam nie płaci mi za ani minutę przerwy.... a powinna płacić z tego co się dowiedziałam ostatnio...

a pracujęu niej prawie rok

Hm...to wg mnie jesli jestes na full time to musi ci zapewnic pelne godziny a jak jest quiet to wypisuje ci list i wtedy reszte doplaca ci socjal .

Na macierzynski jest potzrebny podjarze rok opacania skladek przed przejsceim na maciezrysnki wiec bedziesz sie lapala. Zreszta odwiedz ta strone co ci podalam tam jest wszyztko na ten temat po polsku. Albo idz do citizensinfomation office i tam ci pomoga . Niewiem jaj u ciebie ale ja jestem z Ennis i w kazdy wtorek wlasnie w takim citizensinformation offiice jest polka ;-)

No niestety w Irlandii też się zdarzają nie uczciwi pracodawcy.Wiem bo sama zostałam przez takiego potraktowana nieźle...za to,że znałam się trochę na prawie pracowników i buntowała polkę,która nic nie wiedziała o tym co jej się należy i ją w żywe oczy kłamał :sorry:

ja mam do Ennis 25 min drogi autem więc jak co to możesz podać ten adres do Citiyensinformation office.... z miłą chęcią bym tam pojechała po niejakie informacje....
jeszcze jutro przejrz wszystko dokładniej i działam.. powiem jej z rana o ciaży żeby mnie czasem za wczasu nie zwolniła... a teraz muszę lecieć...

naprawdę dziękuję dziewczyny.... jutro wam napiszę co i jak....100 razy lepiej się czuję...

ja mam do Ennis 25 min drogi autem więc jak co to możesz podać ten adres do Citiyensinformation office.... z miłą chęcią bym tam pojechała po niejakie informacje....
jeszcze jutro przejrz wszystko dokładniej i działam.. powiem jej z rana o ciaży żeby mnie czasem za wczasu nie zwolniła... a teraz muszę lecieć...

naprawdę dziękuję dziewczyny.... jutro wam napiszę co i jak....100 razy lepiej się czuję...
KaM ale lepiej jak będziesz jej mówic to napisz to też na papierze i weź kogoś na świadka!!!
Powodzenia!!!

reklama
KaM
O fakcie ciąży musisz poinformować swojego pracodawcę listownie. Dla ułatwienia oto szablon:

Dear (tu imię i nazwisko pracodawcy),
I wish to inform you that I am pregnant, and my baby is due on ... (tu data porodu).
I intend to apply for Maternity Leave and I will give you the required four week notice prior to beginning Maternity Leave.
Best regards,
(I Twój podpis)
Dolacz zaswiadczenie od lekarza i wez chlopaka na swiadka ;-)
Powodzenia:-)

Do góry