reklama
Aga_Natalia
Fanka BB :)
Dla zainteresowanych dotyczących Fisu.
Wysłałam aplikację około 15 kwietnia, dziś otrzymałam pieniążki.
Wysłałam aplikację około 15 kwietnia, dziś otrzymałam pieniążki.
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
Aga Natalia ale po raz pierwszy składałaś czy przedłużałaś?Ja przedłużam,zarejestrowano moją aplikację 22 czerwca i czekamNajgorsze,że nie wiem co robić z BtSDo końca września można składać podania a jak do tego czasu nie rozpatrzą FIF-u?I niestety tak będzie co rok bo akurat w czasie wakacji się nam kończy
Aga_Natalia
Ja przedluzalam. Fis miałam do 9tego maja w kwietniu dostałam od nich formę i zaraz podeslalam. W czerwcu wysłałam im, że nie pracuje. no i dziś dostałam.
Nie wiedziałam że jak się ma BtS to z Fisem problemy. muszę doczytac i wysłać o BtS.
Nie wiedziałam że jak się ma BtS to z Fisem problemy. muszę doczytac i wysłać o BtS.
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
Nie,nie ma żadnych problemów...Chodzi mi o to,że w tej chwili nie mam FIS-u bo jest aplikacja w trakcie rozpatrywania a chcę złożyć podanie o BtS,które można do końca września składaćI teraz jak mi nie zdążą rozpatrzyć FIS-u a termin na składanie o BtS minie?Mam składać tera,kiedy nie mam FIS-u?To mi napiszą,że nie dostanę bo nie mam FIS-u
Aga_Natalia
Tichonku z tego co piszesz to raczej dostaniesz FIS, więc składaj na BTS. Jak będą mieli jakieś, ale to powiesz, że czekasz na decyzję. Nie Twoja wina, ze oni tak długo rozpatrują.
Witam was jestem w takiej sutuacji, pracuje w restauracji od 6 listopada 2011 roku, do tego jestem w 26 tygodniu ciaży pracuje nieprzerwanie do teraz no w maju bylo około 3 tygodni zwolnienia lekarskiego z powodu złego samopoczucia mdłości wymioty poprostu nie dawałam rady ustać te 8-12 godzin na nogach z takimi dolegliwościami. oczywiscie zaniosłam druczek 3 razy co tydzien nowy . który dostałam od lekarza do social welffare zeby starać sie o ilnees beneffit, ale mi go nie przyznali, gdyz miałam za mało odprowadzonych składek,no i wrociłam do pracy po chorobowym mdłości i złe samopoczucie ustopiło i pracowałam dalej może mniej intensywnie niż do tej pory poprosiłam o mniej godzin i wgł szef na to poszedł i tak sobie pracowałam ( dodam ze moj szef to straszny cfaniaczek szuja i menda i kombinator jego chumorki sa zmiennie jest bardzoi zgryzliwy obgaduje mnie za plecami ze zachcialo mi sie dziecka i wgl i ze on teraz musi za mnie podatki placic a ja sobie pojde, wymysla mi coraz to nowe rzeczy ktorych nie powinnam robic na moim stanowisku poprostu robi mi na zlosc i robi to celowo zebym sie poddala i rzucila prace dzisiaj sie dowiedzialam ze zrobil grafik pracy i 2 dni mam pracowac od 5-finishu czyli godziny 1 w nocy ( to chyba jakas kpina jest cieżarna kobiete bedzie dawał do pracy w nocy, ostatnio pozbyłam sie auta i nie widze siebie wracająca po nocach sama zeby dojść na przystanek, a nie mam zamiaru specjalnie rozbijać sie taxówkami za każym razem jak on chce dać mnie na nocki i jescze ten grafik robi dopiero w niedziele wieczorem ze musze dzownić do niego i sie pytać jak pracuje w poniedziałek to jest smieszne) no i taki bałwan z niego niestety troche sie rozpisałam ale chce zebyscie znali moja sytacje. przez osatni tydzien dziecko układa mi sie pod prawym rzebrem i jest to dlamnie niesamowity bół ciągle płacze ciezko mi sie poruszać 2 dni temu nawet gdy poszłam po zakupy do galerri handlowej omal nie zemdłałam poprostu tak mnie bolalo ze musialam przykucnąć z bólu i wezwali lekarza i zawiezli mnie do szpitala nasczescie nic sie nie stało.Juz nie moge wychodzić sama na miasto tak mi radził lekarz bo dziecko wpycha nóżki pod rzebra i to jest bardzo bolesne.No wracajac do sedna sprawy to aktualnie pracuje bez przerwy poza tym zwolnieniem lekarskim 3 tygodniowym około 38 tygodni to powinno znaczyc ze mam 37-38 sładek PRSI o ile to chorobowe sie liczy do tego... z tego co wiem to potrzeba 39 skłądek PRSI w ciagu 12 mcy zeby należało sie macierzyńskie także niewiele mi brakuje ale nie dam rady poprosu pracować to jest taki potworny ból ze nawet leżec nie moge a tym bardziej nie widze siebie w pracy.. No i postanowiłam ze w poniedziałek pojde do lekarza po zwolnienie.. NO i teraz moje pytanie czy jeśli bede na tym zwolnieniu nie wiem ile możliwe ze do końca ciąży wiele nie zostało 14 tygodni to czy Beda mi odprowadzać składki PRSI jeśli bede zanosic ten druczek od lekarza do Sociala i czy mam wgl jakieś szanse żeby przyznali mi Macierzyńskie w mojej sytacji....Zamówiłam wydruk sładek PRSi na stronie sociala i czekam az przyjdzie mi poczta zeby zobaczyc ile mam dokładnie tego..
Ostatnia edycja:
jeżeli pracujesz od 6 listopada ubiegłego roku, to po moich wyliczeniach do dnia dzisiejszego masz 41 tygodni pracy.
Niestety podczas zwolnienia lekarskiego pracodawca nie odprowadza składek. Składki są odprowadzane w przypadku gdy masz zasilek chorobowy, ale tez nie od razu:
citizen information:
Opodatkowanie zasiłku chorobowego
Dla celów podatkowych zasiłek chorobowy (z wyjątkiem podwyżki świadczenia z tytułu posiadania dziecka na utrzymaniu) uznaje się za dochód. Jednak zasiłek chorobowy za pierwsze 6 tygodni w każdym roku podatkowym nie podlega opodatkowaniu.
Tobie nie przysługuje zasiłek chorobowy, bo nie masz wstarczającej ilości składek. Zatem musisz się liczyć z tym, że na zwolnieniu nie dostaniesz nic. Rozumiem, że masz męża, czy też partnera, który zarabia i jest w stanie Ci na ten czas pomóc, ale... wygląda to obecnie tak: 41 składek - 3 tygodnie chorobowego = 38 czyli, aby otrzymać zasiłek macierzyński MUSISZ przepracować zaledwie jeszcze jeden tydzień - i nie ma zmiłuj... wiem, że boli - ja też mam problemy z kręgosłupem, ale pracuję, zaciśnij zęby i jakoś dasz radę. to tylko jeszcze jeden tydzień... Choć upewnij się co do ilości składek, bo możliwe, że pracodawca jakimś dziwnym trafem opłacił Ci te tygodnie chorobowego, ale skoro piszesz, że jest cfaniakiem, to wątpię. sprawdź to i na prawdę warto przemęczyć ten jeden tydzień, bo zyskasz więcej.
Koniecznie sprawdź ilość składek. Jeśli jest 39 to masz z głowy, ale jeśli 38, to musisz przetrwać. Tak myślę, że nawet jakbyś była w tym tygodniu tylko jeden dzień w pracy to pracodawca ma obowiązek za ten jeden dzień pracy składki odprowadzić. Poprawcie mnie dziewczyny, jeśli się mylę.
Niestety podczas zwolnienia lekarskiego pracodawca nie odprowadza składek. Składki są odprowadzane w przypadku gdy masz zasilek chorobowy, ale tez nie od razu:
citizen information:
Opodatkowanie zasiłku chorobowego
Dla celów podatkowych zasiłek chorobowy (z wyjątkiem podwyżki świadczenia z tytułu posiadania dziecka na utrzymaniu) uznaje się za dochód. Jednak zasiłek chorobowy za pierwsze 6 tygodni w każdym roku podatkowym nie podlega opodatkowaniu.
Tobie nie przysługuje zasiłek chorobowy, bo nie masz wstarczającej ilości składek. Zatem musisz się liczyć z tym, że na zwolnieniu nie dostaniesz nic. Rozumiem, że masz męża, czy też partnera, który zarabia i jest w stanie Ci na ten czas pomóc, ale... wygląda to obecnie tak: 41 składek - 3 tygodnie chorobowego = 38 czyli, aby otrzymać zasiłek macierzyński MUSISZ przepracować zaledwie jeszcze jeden tydzień - i nie ma zmiłuj... wiem, że boli - ja też mam problemy z kręgosłupem, ale pracuję, zaciśnij zęby i jakoś dasz radę. to tylko jeszcze jeden tydzień... Choć upewnij się co do ilości składek, bo możliwe, że pracodawca jakimś dziwnym trafem opłacił Ci te tygodnie chorobowego, ale skoro piszesz, że jest cfaniakiem, to wątpię. sprawdź to i na prawdę warto przemęczyć ten jeden tydzień, bo zyskasz więcej.
Koniecznie sprawdź ilość składek. Jeśli jest 39 to masz z głowy, ale jeśli 38, to musisz przetrwać. Tak myślę, że nawet jakbyś była w tym tygodniu tylko jeden dzień w pracy to pracodawca ma obowiązek za ten jeden dzień pracy składki odprowadzić. Poprawcie mnie dziewczyny, jeśli się mylę.
asienka_r
mama Ani i Gabrysi
Minka a dowiedz się o Health& Safety Benefit, jeśli nie należy Ci się Ilness Benefit, bo to szkodliwe warunki pracy itd, tylko nie wiem, jak to się będzie miało do składek i Maternity Benefit
reklama