reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
a no od tak....niedługo mam kolejną wizyte i chciałabym zrobić sobie usg i tak własnie się zastanawiałam czy mc będe mogła zapłacić za nie,

Ale MC nie jest kartą płatniczą.Jednakże będąc w ciąży jesteś na Maternity Scheme i tak jak każda z nas idziesz ustalonym tokiem procedury.W jednym szpitalu robią scan na każdej wizycie,w innym tylko raz lub dwa w całej ciąży,wszystko zależy od szpitala i tutaj karta MC nic Ci nie pomoże.To samo prywatnie,jeśli zdecydujesz się na klinikę Polską to zapłacisz.
I tak jak napisałam,lekarz musi mieć podstawy do scanu.
Powiedź po prostu na wizycie,że chciałabyś usg.Jeśli się nie zgodzą to idź prywatnie.Ale wątpię by zrobili Ci skan bez żadnych podstaw.Co innego może gdybyś miała zagrożoną ciąże.

jedyne co to zapłace 60e za scan bo wizyty mam za darmo u swojego lekarza, tak też myślałam że tylko w "awaryjnych sytuacjach" mc by pokryła, ale zawsze warto się zapytać. chciałabym się upewnić czy wszystko wporządku z małym bo to już ostatnie tygodnie zostały, więc tak czy siak zrobie sobie ten scan, dzięki za odp anineczka:-)

Aga_Natalka mam do Ciebie pytanie w zwiazku z tym, że ostatnio otrzymałaś Fis, czy dostałaś wyrównanie?My dedyzje otrzymalismy 27 lipca pierwsza tygodniówka przyszła jeszcze przed decyzją na papierku, dziś otrzymalismy już 6 tygodniówkę a wyrównania nie ma. Jak dzwonimy to mówia czekać bo kilejka coś niby takiego. Powiedzcie czy to normalne, że sie tak czeka czy cos jest nie tak z jakich powodów moga wstrzymywać wyrównanie?

hej,odnosnie Fis.skladalam w maju o odnowe i powiem wam tak,ze pierwszy raz dostalam szybciej jak teraz,teraz wciaz czekam i dzwonilam do nich w poniedzialek to powiedzieli ze jeszcze okolo 4 tygodni,a dokladnie skladalam 10 maja.Za pierwszym razem dostalam wyrownanie od razu,wiec jestem w szoku,ze kolezanka wyrzej pisze ze jeszcze nie dostala.Jesli chodzi o BTS to ja zlozylam podanie juz w czerwcu mimo braku fisu,dolaczylam im list ze czekam na odnowe Fisu,to slowo odnowa napisalam drukowanymi i jeszcze podkreslilam,wlasnie teraz w sobote do mnie oddzwonili i powiedzieli,ze pieniadze sa dla mnie i jest decyzja tylko ze dadza mi jak przyjdzie decyzja z fisu i nie wazne czy fis zdazy do konca wrzesnia liczy sie kiedy skladałam i ze napisalam list ze czeakm tylko na odnowe.Wie to taka mala podpowiedz dla tych ktorzynie wiedza co zrobic z BTS

jeszcze tylko dodam,ze w Irlandii wszystko jest mozliwe i juz mnie nic nie zdziwi.Mam taka kolezanke ktora pierwsze podanie o Fis zlozyla miesiac przede mna,a decyzje dostala dwa miesiace po mnie,a z koleji inna kolezanka zlozyla tydzien po mnie i juz dawno decyzje dostala,wiec tu nie ma co sie sugerowac innymi,sama sie zastanawiam jak jest to mozliwe,ale jak widac jest.Pamietajcie,ze to tylko Irlandia,tu wszystko jest mozliwe.Mam karty medyczne,mam fis,a o rent allowence staram sie juz okolo 2 lata i jeszcze nie dostalam,pani z socjala zarzadala od meza nawet p60 z przed siedmiu lat i swiadectwa pracy z Polski i numer konta i wyciagi z przed 7 lat i tlumacze jej ze maz nie posiadal jak do tad konta poniewaz pensje dostaje do reki bo pracuje w malej firmie to nie rozumie i nie moze uwierzyc ze przez 7 lat pracuje ciagle w jednej firmie.Wiec same widzicie to tylko Irlandia.A dodam,ze jest nas 5 i jeden pracuje,a ona swoje i nie ma na nia sposobu,i bylam u niej z irolem i z fundacji z osobami i nic.

szczesliwamama dzięki bardzo,właśnie u mnie taka sytuacja:tak:Decyzji w sprawie FIS nadal niet a o BtS trza się już starać:sorry2:A powiedz mi jeszcze,oprócz tej wzmianki,że czekasz na odnowienie FIS w tej chwili,wpisałaś w tabelce,że masz FIS?Bo tam trza wpisać jakie świadczenia z SW otrzymujesz a ja tylko FIS,którego nota bene w tej chwili nie mam:sorry2:
I jeszcze,możesz mi dokładnie napisać co napisałaś w tym liście odnośnie odnowy FIS?Jakiś numer klienta z SW czy cuś?

reklama
Wiec w tej tabelce wpisalam kwote tego Fisu i w nawiasie napisaam od kiedy do kiedy pobierałam i na tej formie nic wiecej,do tego dolaczylam ten list o ktorym juz wspominalam.Dokladnie napisalam tam ze pobieralam fis,ze wyslalam paiery na odnowe,ze czekam tylko na decyzje,to odnowa napisalam drukowanymi i podkreslilam,nie podawalam zadnego numeru,ja osobiscie nic tu na siebie nie pobieram,tylko maz wlasnie fis.W tym liscie tylko napisalam,ze rok temu mialam taka sama sytuacje i ze przyznali mi bts dlatego tez prosze o przyjecie papierow i poczekanie na decyzje z fisu,nic wiecej.Bylam w szoku jak w sobote bylismy na zakupach i okolo 13 zadzwonili,ze czekaj tylko na decyzje z fisu i ze jesli przyjdzie decyzja po wrzesniu to i tak dadza.

Do góry