reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

WITAM WSZYSTKIE MAMUŚKI:-). MAM MAŁE ZAPYTANIE,CZY KTOŚ ORIENTUJE SIĘ JAK ZDOBYĆ APLIKACJE NA SOCJAL HOUSE?CHODZI MI O INNE EWENTUALNOŚCI NIŻ LOCAL OFFICE,GDYŻ W MOIM MIASTECZKU SIEDZI TAKI TROLL:-D,KTÓRY TYLKO UTRUDNIA WSZYSTKO:wściekła/y:.JEŻELI ZAŚ CHODZI O ANGIELSKI TO NIESTETY RÓWNIEŻ TAK SOBIE:zawstydzona/y:.ZA WSZELKĄ POMOC Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ:tak:.POZDRAWIAM WSZYSTKIE OBECNE I PRZYSZŁE MAMUSIE:-).

reklama
Dziewczyny, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase. :-)Po dwoch latach przepracowanych w jednej firmie pracownikowi nalezy sie odprawa ale tylko w przypadku gdy ciebie zwolnia. Wiec jesli zwolnisz sie sam to zero odprawy. A sa to juz ladne pieniazki...:tak:
Jest dokładnie tak jak mówi beakta, po dwóch latach u jednego pracodawcy jeśli on nas zwalnia z jego winy(np.redukcja etatów) należy nam sie odprawa a takowa jest ogromna, u mnie w pracy dochodziło od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy euro więc ludzie woleli ciągnąć marne grosze ale czekać aż pracowadca sam ich zwolni. Na p45 nie ma czy była to praca na kontrakt, permamenta, czy part time, jest tylko o wynagrodzeniach i ile tygodni więc ja dalej podtrzymuję, ze w rubryce o przyczynie zwolnienia wygaśnięcie kontraktu i już. Wśród moich znajomych nikomu nie podważyli tego:)
Anielico ja niestety nie mam pojęcia z sosial house więc licze że ktoś z forumowiczów ci pomoże (najgorzej jest doradzać komuś na tematy o których się nie ma zielonego poęcia bo wtedy brnie się jeszcze dalej od niewiadomej :) )

Ostatnia edycja:
witam serdecznie...Mam pytanie,nie dotyczy osobiscie mnie tylko moja bratowa...
Wyjechala do Irlandii 4 miesiace temu do mojego brata ktory jest juz tam 3 lata,sa juz po slubie.Pracuje ona od 2 miesiecy...ale zaszla w ciaze,wszyscy jestesmy bardzo szczesliwi tylko pojawil sie problem ciaza jest zagrozona,nie moze pracowac...czy moze ona isc na jakies chorobowe,zwolnienie lekarskie...czy bedzie ono platne...co ma robic!!!czy moglby ktos nam pomoc...pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje;-)

Mam pytanko czy jezeli mąż w roku 2008 nie płacil podatkow bo jest jakas ulga dla rodziny to mozemy starac sie do tax office o zwrot podatku za mieszkanie

Dario wydaje mi się że na chorobowe moze iść ale raczej będzie niepłatne bo aby cokolwiek dostać trzeba mieć opłacone 52składki a od tego roku nawet 104, chyba że pracodawca jej będzie chciał to zasponsorować z własnej kieszeni-a zdarza się to czasem więc warto jego o to zapytać, jeśli sie nie zgodzi prawdopodobnie wyślą bratową z dokumentami o zapłatę chorobowego do socialu a tam jak pisałam na wstępie.
Biola tax zwraca podatek który się wcześniej zapłaciło a więc w sunie wasze pieniążki, a jeśli takowego nie wpłacaliście to nie mają z czego zwracać.

czesc dziewczynki malo pisze u was ale bardzo czesto sledze to co piszecie...mam do was pytanko wiem ze mozna zalatwic zeby maz ktory sam pracuje nie placil podatku ale jak bylismy w tax office to facet powiedzial ze jak on mieszka ze mna i z dzieckiem to mu sie to nie nalezy...Jak to rzeczywiscie z tym jest??

Ja sie tak zastanawialam....Miesiac temu bylam na tygodniowym zwolnieniu chorobowym i pracodawca normalnie mi za nie zaplacil, jakbym przepracowala 40 h. Potem bylam znowu na zwolnieniu przez tydzien i tym razem nie dostalam nic. Czy to jest jakas przyslugujaca ilosc godzin czy co? trzeba sobie to zwolnienie wyrobic? Bo juz nie jestem pewna jak to jest....A z socialu dostalam za tydzien zwolnienia 98 e.....Majatek!!! ;/ Teraz to juz bede sie na maxa bala zachorowac!

Misia nie przejmuj sie jesli masz wypracowane te nieszczesne skladki to za pierwszy tydzien zwolnienia socjal placi ci za 3 dni zwolnienia, a za kolejne juz placi ci minimum socjalne co w tym roku wynosi 204,30 euro. Tak bylo w przypadku mojego zwolnienia podczas ciazy na ktorym siedzialam poltora miesiaca.

Achhh!!! To tak to wyglada!! No widzisz..a ja sie zastanawialam, czy oni sobie jaja robia ze mnie z tymi 98 euro...chyba na waciki...(w porownaniu do normalnej wyplaty of course). A skladki to chyba na bank mam wypracowane. W koncu pracuje bez przerwy od ponad 3.5 roku!

reklama
:-)
Wiem ze niektore fabryki dla ludzi pracujacych na kontraktach stalych maja taki fundusz, z ktorego doplacaja do tego co placi socjal. Wtedy wychodzi prawie normalna tygodniowka. :tak::happy::happy:

Do góry