reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

czesc dziewczynki malo pisze u was ale bardzo czesto sledze to co piszecie...mam do was pytanko wiem ze mozna zalatwic zeby maz ktory sam pracuje nie placil podatku ale jak bylismy w tax office to facet powiedzial ze jak on mieszka ze mna i z dzieckiem to mu sie to nie nalezy...Jak to rzeczywiscie z tym jest??

Oczywiście,że się należy.My też mamy ulgi,co prawda jakąś tam małą częśc płacimy podaktów ale minimalne kwoty.Czasem się zastanawiam nad tymi urzędasami.
Zapytaj o Home Carer tax credit
Home Carer's Tax Credit-Information from CitizensInformation.ie

reklama
Co do socjalu to oni mi cos namieszali,tylko nie wiem o co chodzi.
Jestem na zwolnieniu od 17grudnia i w tym tygodniu przyszla mi kartak ze wplynely pieniadze na konto za okres od 05.01.09 do 14.01.09 w kwocie 306.50e na drugi dzien znow ze od 15.01.09 do 21.01.09 w kwocie 204.30e.
A zastanawiam sie czemu mi nie dali kasy za grudzien i za poczatek stycznia????A i w lipcu bylam 3tyg na zwolnieniu i tez nic,nie wiem o co chodzi???:confused:

Ewelcia skladajac papiery na socjal powinna ci po ok. tyg. przyjsc decyzja do domciu ile, za jaki okres i kiedy beda ci placic. Jesli masz taka decyzje to ja wez i wal do tego nieszczesnego socjalu wyjasnic dlaczego nie zaplacili ci za temten okres. Bo to dziwne. :szok::baffled: Zreszta w tym kraju o wszystko trzeba sie upominac:wściekła/y:Powodzenia

Dzieki Frog.
zadna decyzja mi nie przyszla,cos mi sie tu zaczyna nie podobac ale coz,bede na socjalu tylko do 15lutego bo od 16 przechodze na macierzynskie.jak mi nie wyrownaja to pojde do nich,ale jeszcze sie troszke wstrzymam.
Wiem ze moja kolezanka jak byla na socjalu to pierwsze pieniadze na konto wplynely jej po 1,5miesiaca a byla w sumie 2miesiace na zwolnieniu.

Witam wszystkich.Może ktoś z was wie jak jest z wysyłaniem wniosku o przyznanie macierzyńskiego.Formularz należy wysłać 6 tyg. przed pójściem na macierzyńskie,a lekarz ma wypełnić ten formularz nie wcześniej niż 16 tyg. przed porodem.Jak mam pogodzić jedno z drugim jeśli na macierzyńskie idę 14 tyg. przed porodem.:confused:

Witaj Nilutka:-)
A moze sprobowalabys isc po prostu pierw na chorobowe na te 6 tyg. wymagane przez socjal a potem automatycznie przejdziesz na macierzynskie. Bo innego wyjscia nie widze, no chyba ze lekarz wypisze ci papiery wczesniej:happy:
Pozdrawiam

Formularz należy wysłac nie później niż na 6 tygodni i nie wcześniej niż na 16 tygodni przed porodem. Więc możesz wysłac już 16 tyg przed porodem.

reklama
Do góry