reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Sluchajcie. Mam pytanie. Czy jesli po porodzie i urlopie macierzynskim nie bede chciala wrocic do pracy i z niej zrezygnuje moge automatycznie przejsc na zailek socjalny dla bezrobotnych? Czy musze spelniac jakies specjalne wymagania?

reklama
Droga Aangy - jestes poczatkujacym uzytkownikiem, ale to nie zwalnia Cie ze znajomosci zasad panujacych na forum. Jesli masz jakiekolwiek pytanie to najpierw sprawdzasz co juz jest napisane, i jesli nadal nie znajdujesz odpowiedzi na swoje pytania i watpliwosci to pytasz na przeznaczonym do tego watku. Nie ma absolutnie zadnej potrzeby zakladania nowego watku.

Tzw becikowe mozna otrzymac w PL. Tu nie.https://www.babyboom.pl/forum/mamy-...lne-w-irlandii-12307/index39.html#post3067352

Ok. Po moim urlopie macierzynskim chcemy przeprowadzic sie do innego miasta. Bede wiec zmuszona zrezygnowac z pracy. Nie jestem mezatka wiec wedle prawa bede samotna matka. Chcialabym miec czas na urzadzenie sie w nowym miejscu i ustawienie wszystkiego, a takze znalezienie nowej pracy. Wiadomo, ze trudno byloby mi to zrobic nie bedac na miejscu, w dodatku z polrocznym dzieckiem. Dlatego myslalam o przejsciu na zasilek, do czasu ogarniecia wszystkiego. Zastanawialam jakie mam w tym wzgledzie mozliwosci. Czy tez po prostu nic mi sie tak czy inaczej nie bedzie nalezalo? Zaznaczam, ze mam przepracowane w Irlandii 4 lata. Pozdrawiam.

misia jeśłi przepracowałas 4 lata to nie musisz nawet wracac do pracy po macierzyńskim, poproś tylko o p45, tam pracodawca nie podaje przyczyny zwolnienia więc w social tylko podajesz za przyczyne wygaśnięcie kontrktu. Ponieważ jestes samotną mamsią będą Ci się należały większe pieniążki i nie będziesz musiała czekac na pieniążki aż 3 miesiące aż dostaniesz decyzję tylko z tymczasową karta potwierdzająca że jestes zarejestrowana w social idziesz do odpowiedniej cliniki według twojej ulicy-tez zasiłkownia, tam również wypełniaż wniosek na końcu motywując dlaczego chcesz szybo pieniążki-zużyłaś oszczędnosci a masz dziecko na utrzymaniu i powinnas dostac pierwszy czek już po dwóch dniach

reklama
Hej dziewczyny:-)
Jesli chodzi o ten zasilek po macierzynskim to jest roznie. :confused:
Ja sama sie zwolnilam, jako powod podalam ze szukam pracy w Galway (bo pracowalam 30 km od G choc tak naprawde nie szukam pracy i nie mialam takiego zamiaru) po w papierach musiam wypelnic ta rubryke. Bardzo duze znaczenie w takim przypadku ma motywacja zwolnienia. Moja byla j.w. a moja znajoma motywowala tym iz ma male dziecko i nie moze wrocic teraz do pracy.
I teraz ja dostalam zasilek dopiero po 3 mies poniewaz moj maz pracowal full-time i jego zarobki tyg. przekraczały 375 euro bo takie jest min. na rodzine z 1 dzieckiem (wiec wpadlismy na pomysl zeby R poszedl na zwolnienie lek. i szybko dostalam ten nieszczesny zasilek +wyrownanie za te 3 mies.). Po decyzji przyznania mi zasilku R na drugi dzien wrocil do pracy. :tak::-D
A teraz jesli chodzi o maja znajoma odmowili jej zasilku - powod - bo nie jest gotowa do podjecia pracy w trybie natychmiastowym. A to jest warunkiem jaki trzeba spelnic by moc sie starac i otrzymac ten zasilek. Ona sie odwolala ,od tej decyzji bo masz taka mozliwosc ale ponad pol roku czeka i nic - przysylaja tylko pisma ze jej sprawa jest w toku.:baffled:

O kurcze ale sie rozpisalam:sorry2: ale ma nadzieje ze to ktorejs z was choc troszke pomoze:tak:. Naprawde warto dobrze umotywowac ewentualne samozwolnienie sie z pracy by zostac jak najdluzej z dzidzia.:-)

Do góry