reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Julia o ile się nie mylę to od limitu na dwoje dzieci odejmujesz dochód tygodniowy i 60% z tego powinno się dostać tygodniowo FIS-u.Czyli 602E-350E=252E i z tego 60% to 176E,ale nie wiem czy jest jakiś górny limit przyznawanej kwoty:blink:
dzieki ci za szybka odpowiedz!tak zastanawiam sie czy oplata z mieszkanie jest brana pod uwage ? bo oczywiscie znajoma znajomej powiedziala ze przy takiej niskiej kwocie oplaty za chate to 50 e jak dadza to dobrze:) a jeszcze jedno w sobote bylam u fryzjera i dziweczyna mowila ze maja zabrac caly child benefit:szok:w przyszłym roku,i jeszcze jedno pytanie czy mieszkanie socjalne mozna odliczac na koniec roku jesli sie pracuje?

Ostatnia edycja:
reklama
julia prosiłabym Cię byś pisała o potwierdzonych rzeczach,a nie zasłyszanych od jakieś dziewczyny u fryzjera ;-)

po drugie,jeśli płacisz rent county council,a zapewne tak to nie możesz:
Nie możesz starać się o ulgę podatkową od czynszu, płaconego w sposób następujący:
  • Władzom lokalnym lub agencji państwowej
  • Czynsz płatny na podstawie umowy najmu na okres 50 lat lub powyżej.

julia prosiłabym Cię byś pisała o potwierdzonych rzeczach,a nie zasłyszanych od jakieś dziewczyny u fryzjera ;-)

po drugie,jeśli płacisz rent county council,a zapewne tak to nie możesz:
Nie możesz starać się o ulgę podatkową od czynszu, płaconego w sposób następujący:
  • Władzom lokalnym lub agencji państwowej
  • Czynsz płatny na podstawie umowy najmu na okres 50 lat lub powyżej.
po to napisałam zeby dowiedziec sie czy to prawda! ;-)ale jesli tak wiecej nie bede pytac:-)

prawdą może byc to,że byc może zlikwidują CHB dla dzieci,które nie mieszkają na wyspie.
http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2011/0321/1224292709236.html

C
hodzi o to,że takie ploty sieją niepotrzebnie zamęt i zamieszanie.Wszystkie informacje idzie wyszukac w necie,te potwierdzone.
Zadziwiające,że ta dziewczyna mówiła o zabraniu CHB w "przyszłym roku",żadnej konkretnej daty nie podała,żadnego źródła ani nic.A ty kochana nie bierz sobie tak tego do serca bo widzę,że zaraz się martwisz,a po co Ci to?
W budżecie na rok 2012 nie ma wzmianki na temat CHB,tak więc kiedy ten przyszły rok ma nastąpic?
Zresztą nawet jeśli zabiorą to i tak nic nie wskóramy ;-)

julia ja płace jeszcze mniej rentu i Fis nie bierze tego pod uwage,dostałam tyle ile mi sie należało:tak:dostaniesz te 176e:tak:

anineczko ja czytałam w ich gazecie(the sun chyba) ze oni sie biorą za bogatszych a nie tych biednych,papierosy podrożeją aż o 1e i mi sie wydaje to sprawiedliwe a CHB mają nie ruszac:no: 6 grudnia ma byc nowy budżet:tak:

prawdą może byc to,że byc może zlikwidują CHB dla dzieci,które nie mieszkają na wyspie.
http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2011/0321/1224292709236.html

C
hodzi o to,że takie ploty sieją niepotrzebnie zamęt i zamieszanie.Wszystkie informacje idzie wyszukac w necie,te potwierdzone.
Zadziwiające,że ta dziewczyna mówiła o zabraniu CHB w "przyszłym roku",żadnej konkretnej daty nie podała,żadnego źródła ani nic.A ty kochana nie bierz sobie tak tego do serca bo widzę,że zaraz się martwisz,a po co Ci to?
W budżecie na rok 2012 nie ma wzmianki na temat CHB,tak więc kiedy ten przyszły rok ma nastąpic?
Zresztą nawet jeśli zabiorą to i tak nic nie wskóramy ;-)
dzieki za odpowiedzi dziewczyny tak wlasnie myslalam ze to bujda wiec spytalam moze akurat ktoras wie cos na ten temat :-)szukalam w necie wczoraj i znalazłam takie informacje jak napisala Marta:tak:

Ankadaria w akcie urodzenia nie ma wpisanego obywatelstwa a moja Zuzia na irlandzki paszport i tam w rubryce Nationality ma wpisane Irish i jak kupowałam bilety to przy odprawie musiałam podać, że ma irlandzkie obywatelstwo, bo wpisujesz dane z paszportu
Aaaa czyliiii jak bede skaldac opaszport t jezeli ja i moj partner spalniamy kryteriia na to aby dziecko mialo obywatelstwo to w tedy bd mial irl?:)

Ankandria a jaki paszport ma lub będzie miał mały- polski czy irlandzki?? Obywatelstwo ma polskie, bo rodziców ma Polaków, w akcie urodzenia nie ma obywatelstwa wpisanego tylko w paszporcie będzie miał
Chcemu naszemu synowi wyrobic paszport irlandzki moj parter jest tutaj chyba 6 rok mi idzie 4 wiec chyba dostanie nasz synek paszport irl?

reklama
dziewczyny a ja mam pytanie od mojej koleżanki
czy jeśli mojej koleżanki syn urodził się w polsce ale jego tata był tu te 4 lata przed narodzinami to czy jemu też sie nalezy paszport irlandzki?? czy ze względu na poród w pl nie??
i jeszcze jedna sprawa , bo oni mieszkaja teraz tutaj czy moze dostać CHB?? i jak tak to co potrzebują??

z góry dziękuję jesli któraś odpowie

Do góry