reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Julia o ile się nie mylę to od limitu na dwoje dzieci odejmujesz dochód tygodniowy i 60% z tego powinno się dostać tygodniowo FIS-u.Czyli 602E-350E=252E i z tego 60% to 176E,ale nie wiem czy jest jakiś górny limit przyznawanej kwoty:blink:
dzieki ci za szybka odpowiedz!tak zastanawiam sie czy oplata z mieszkanie jest brana pod uwage ? bo oczywiscie znajoma znajomej powiedziala ze przy takiej niskiej kwocie oplaty za chate to 50 e jak dadza to dobrze:) a jeszcze jedno w sobote bylam u fryzjera i dziweczyna mowila ze maja zabrac caly child benefit:szok:w przyszłym roku,i jeszcze jedno pytanie czy mieszkanie socjalne mozna odliczac na koniec roku jesli sie pracuje?

Ostatnia edycja:
reklama
julia prosiłabym Cię byś pisała o potwierdzonych rzeczach,a nie zasłyszanych od jakieś dziewczyny u fryzjera ;-)

po drugie,jeśli płacisz rent county council,a zapewne tak to nie możesz:
Nie możesz starać się o ulgę podatkową od czynszu, płaconego w sposób następujący:
  • Władzom lokalnym lub agencji państwowej
  • Czynsz płatny na podstawie umowy najmu na okres 50 lat lub powyżej.

julia prosiłabym Cię byś pisała o potwierdzonych rzeczach,a nie zasłyszanych od jakieś dziewczyny u fryzjera ;-)

po drugie,jeśli płacisz rent county council,a zapewne tak to nie możesz:
Nie możesz starać się o ulgę podatkową od czynszu, płaconego w sposób następujący:
  • Władzom lokalnym lub agencji państwowej
  • Czynsz płatny na podstawie umowy najmu na okres 50 lat lub powyżej.
po to napisałam zeby dowiedziec sie czy to prawda! ;-)ale jesli tak wiecej nie bede pytac:-)

prawdą może byc to,że byc może zlikwidują CHB dla dzieci,które nie mieszkają na wyspie.
http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2011/0321/1224292709236.html

C
hodzi o to,że takie ploty sieją niepotrzebnie zamęt i zamieszanie.Wszystkie informacje idzie wyszukac w necie,te potwierdzone.
Zadziwiające,że ta dziewczyna mówiła o zabraniu CHB w "przyszłym roku",żadnej konkretnej daty nie podała,żadnego źródła ani nic.A ty kochana nie bierz sobie tak tego do serca bo widzę,że zaraz się martwisz,a po co Ci to?
W budżecie na rok 2012 nie ma wzmianki na temat CHB,tak więc kiedy ten przyszły rok ma nastąpic?
Zresztą nawet jeśli zabiorą to i tak nic nie wskóramy ;-)

julia ja płace jeszcze mniej rentu i Fis nie bierze tego pod uwage,dostałam tyle ile mi sie należało:tak:dostaniesz te 176e:tak:

anineczko ja czytałam w ich gazecie(the sun chyba) ze oni sie biorą za bogatszych a nie tych biednych,papierosy podrożeją aż o 1e i mi sie wydaje to sprawiedliwe a CHB mają nie ruszac:no: 6 grudnia ma byc nowy budżet:tak:

prawdą może byc to,że byc może zlikwidują CHB dla dzieci,które nie mieszkają na wyspie.
http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2011/0321/1224292709236.html

C
hodzi o to,że takie ploty sieją niepotrzebnie zamęt i zamieszanie.Wszystkie informacje idzie wyszukac w necie,te potwierdzone.
Zadziwiające,że ta dziewczyna mówiła o zabraniu CHB w "przyszłym roku",żadnej konkretnej daty nie podała,żadnego źródła ani nic.A ty kochana nie bierz sobie tak tego do serca bo widzę,że zaraz się martwisz,a po co Ci to?
W budżecie na rok 2012 nie ma wzmianki na temat CHB,tak więc kiedy ten przyszły rok ma nastąpic?
Zresztą nawet jeśli zabiorą to i tak nic nie wskóramy ;-)
dzieki za odpowiedzi dziewczyny tak wlasnie myslalam ze to bujda wiec spytalam moze akurat ktoras wie cos na ten temat :-)szukalam w necie wczoraj i znalazłam takie informacje jak napisala Marta:tak:

Ankadaria w akcie urodzenia nie ma wpisanego obywatelstwa a moja Zuzia na irlandzki paszport i tam w rubryce Nationality ma wpisane Irish i jak kupowałam bilety to przy odprawie musiałam podać, że ma irlandzkie obywatelstwo, bo wpisujesz dane z paszportu
Aaaa czyliiii jak bede skaldac opaszport t jezeli ja i moj partner spalniamy kryteriia na to aby dziecko mialo obywatelstwo to w tedy bd mial irl?:)

Ankandria a jaki paszport ma lub będzie miał mały- polski czy irlandzki?? Obywatelstwo ma polskie, bo rodziców ma Polaków, w akcie urodzenia nie ma obywatelstwa wpisanego tylko w paszporcie będzie miał
Chcemu naszemu synowi wyrobic paszport irlandzki moj parter jest tutaj chyba 6 rok mi idzie 4 wiec chyba dostanie nasz synek paszport irl?

reklama
dziewczyny a ja mam pytanie od mojej koleżanki
czy jeśli mojej koleżanki syn urodził się w polsce ale jego tata był tu te 4 lata przed narodzinami to czy jemu też sie nalezy paszport irlandzki?? czy ze względu na poród w pl nie??
i jeszcze jedna sprawa , bo oni mieszkaja teraz tutaj czy moze dostać CHB?? i jak tak to co potrzebują??

z góry dziękuję jesli któraś odpowie

Do góry