reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

ja chyba 2 razy zapomniałam podpisać się , raz podpisałam po 4 dniach :sorry2:
a raz na 2 dzień
wiem tyle że we wtoerki sa podpisy na JA a w środy na JB wtedy się podpisuje niebieskie kartki
ale u nas to jest bez różnicy czy pójdę we wtorek czy środę
jak mój zeszłej zimy miał Jb a ja JA to chodzilismy razem raz we wtorki w moim terminie raz w śroey w jego terminie i nikt nic nie mówił:tak:

a

reklama
lubiczanko oo to super ze obylo sie bez problemów, ha ha no to mozemy sobie przypominac, ja czasem tez miewam zacmienia kiedy to mialam isc na podpis,raz omalo co a zawalu nie dostalam tak mi z glowy wylecialo i cofalam sie pamiecia do tylu kiedy mialam ostatni podpisik. chyba zaczne sobie przyklejac jakies karteczki na lodówke dla przypomnienia.

Laski a jak to jest z Back To Education Allowance??
orientujecie się jaką się stawkę dostaję?
niby na citizen jest napisane,że full rate,ale nie wiem w ogóle od kiego do kiedy płacą i czy aby przypadkiem zarobki męża nie mają wpływu na ten payment.
wie któraś cosik na ten temat??

fenix z tego co wiem to placa za rok akademicki , okres wakacyjny jest bezplatny ale w tym czasie mozna sie starac o np JA Zarobki partnera sie nie licza , wypalaca full
a cio do szkoly sie wybierasz??

dostalam dzis list z fisu ze przyjeli wniosek i odrazu wielkimi drukowanymi literami napisali ze mamy sie spodziewac opuznien w rozpatrywaniu wniosku z racji tego ze wplynelo im mnostwo wnioskow heh to czekam dalej

fenix z tego co wiem to placa za rok akademicki , okres wakacyjny jest bezplatny ale w tym czasie mozna sie starac o np JA Zarobki partnera sie nie licza , wypalaca full
a cio do szkoly sie wybierasz??
do szkoły to ja już chodze kochana ;) tyle,że z tym BTEA cos mi świruja i juz sama nie wiem.
zobacze w czwartek,ale cosik czuje,ze trzeba sie bedzie tam przejsc tak czy siak.
fajnie macie z tymi urzedami,bo u mnie mojemu mezowi nic powiedziec nie chca w mojej sprawie.
bez sensu.
jak zapytal kiedy niby ja mam przyjsc jak od rana do wieczora siedze w szkole,to babka wzruszyla ramionami.heh

aaa to super ze chodzisz do szkoly a mozna wiedziec czego sie uczysz?? tak z ciekawosci

widze ze tu co urzedniczka to co innego BTEA placa w w maxymalnej wysokosci dla tych co sa na JA i to bez wzgledu na wszystko Moze cos sie zmienilo ale nie znalazlam zadnych nowych informacji na stronie SW czy citizen wiec moze faktycznie jak dasz rade to przejdz sie to urzedu a w tym roku ci nie wyplacaja?? a zlozylas wniosek?? tzn jestes pewna ze oni go dostali?? ja to juz zawsze poleconym wysylam kazde pismo do sociala zeby mi sie nie wykrecali zze nie doszlo czy cos...............

aaa to super ze chodzisz do szkoly a mozna wiedziec czego sie uczysz?? tak z ciekawosci

widze ze tu co urzedniczka to co innego BTEA placa w w maxymalnej wysokosci dla tych co sa na JA i to bez wzgledu na wszystko Moze cos sie zmienilo ale nie znalazlam zadnych nowych informacji na stronie SW czy citizen wiec moze faktycznie jak dasz rade to przejdz sie to urzedu a w tym roku ci nie wyplacaja?? a zlozylas wniosek?? tzn jestes pewna ze oni go dostali?? ja to juz zawsze poleconym wysylam kazde pismo do sociala zeby mi sie nie wykrecali zze nie doszlo czy cos...............
spoko spoko tak latwo nie odpuszcze i dzieki za info ;)

Dziewczyny jak długo się teraz czeka na FIS i czy w razie odmowy zostanę poinformowana. Ja składałam w połowie maja, dostałam info, że otrzymali mój wniosek i dalej cisza.

I drugie pytanko czy któraś starała się o zwrot kosztów za leczenie, które poniosła,gdy czekała na Medical Card?

reklama
aga_natalia dostaniesz list z decyzją,co do MC to ja jak czekałam to nie płaciłam tych rachunków(miałam tylko za szpital) i potem mi anulowali,a jak masz za lekarza do chyba musisz do nich jechac z tymi rachunkami

mi tez przyszło odnowienie fisu

Do góry