reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Tak,Biola musisz mieć jakiekolwiek świadczenie z SW:sorry:Dokładnie tak samo nam odpisanio w zeszłym roku:sorry:A na FIS-a sie nie łapiecie z dwójką dzieci?Ja podanie złożyłam niedawno ale co z tego wyjdzie to Bóg jeden wie:sorry:

dopiero tera przeczytalam;)czyli to jednak prawda,:wściekła/y:kurcze nic nam nie chca dac najlepiej to isc na socjal bo nie oplaca sie pracowac w tym kraju:no:

reklama
dopiero tera przeczytalam;)czyli to jednak prawda,:wściekła/y:kurcze nic nam nie chca dac najlepiej to isc na socjal bo nie oplaca sie pracowac w tym kraju:no:

wiesz biola, z tym "dac" to sprawa dyskusyjna, bo czlowiek z natury jest hapaty i wszystko by chcial, najlepiej bez wysilku, a zalozenie ze wszystko mi sie nalezy - czy sie stoi, czy sie lezy :-D - to chyba nasi rodzice za komuny przerabiali ;-) Teraz niestety na wszystko trzeba zapracowac... aczkolwiek mam takie samo wrazenie jak Ty, ze tutaj nie oplaca sie pracowac, co jest absurdalne!!!
Zeby nie bylo, tez nic nam nie daja, bo oboje pracujemy! :wściekła/y: :-D

wiesz biola, z tym "dac" to sprawa dyskusyjna, bo czlowiek z natury jest hapaty i wszystko by chcial, najlepiej bez wysilku, a zalozenie ze wszystko mi sie nalezy - czy sie stoi, czy sie lezy :-D - to chyba nasi rodzice za komuny przerabiali ;-) Teraz niestety na wszystko trzeba zapracowac... aczkolwiek mam takie samo wrazenie jak Ty, ze tutaj nie oplaca sie pracowac, co jest absurdalne!!!
Zeby nie bylo, tez nic nam nie daja, bo oboje pracujemy! :wściekła/y: :-D
zeby nie bylo to maz pracuje tu od ponad 5 lat i wku........a nas jak ktos mowi ze jemyu sie nie oplaca pracowac bo ma wiecej jak siedzi na socialu:wściekła/y:tak wiem ze czlowiek hapaty jest ale moje dziecko tez chodzi do szkoly i back to school powinno byc dla kazdego a nie tylko dla tych co siedza w domach dostaja tyle samo kasy jak by pracowali a czasami i wiecej i z nieba im spadaja czeki:wściekła/y:ok kacze temat bo szkoda słów nawet pisac o tym

Biola łączę się z Tobą w tej złości. Nam też nigdy się nic nie należy, bo mój mąż ma pełen etat, ale że niski dochód, to już na to nie patrzą. Wiele ludzi mówi wprost, że jesteśmy nie mądrzy, że pracujemy, bo z trójką dzieci na socjalach mielibyśmy o wiele więcej niż obecnie pracując.

Biola łączę się z Tobą w tej złości. Nam też nigdy się nic nie należy, bo mój mąż ma pełen etat, ale że niski dochód, to już na to nie patrzą. Wiele ludzi mówi wprost, że jesteśmy nie mądrzy, że pracujemy, bo z trójką dzieci na socjalach mielibyśmy o wiele więcej niż obecnie pracując.

Aga_Natalia u nas to samo. Pracujemy oboje, maz juz 7 lat, ja 6 lat i doopa. Ostatnio sobie pomyslalam, ze sprobuje i zloze forme na MC i doopa :-D Bo przeciez za duze dochody mamy :szok: Chcialabym miec :-)
No i zachodze w glowe, jak to jest, ze niektorym na socjalu lepiej sie zyje niz nam - nie to zebym narzekala ;-) Jak rodzine 4ro osobowa, zyjaca tylko z zasilkow, stac na wyjazd na Wyspy Kanaryjskie?? Slyszalam, ze niektorzy to nawet potrafia cos odlozyc bedac na zasilaczu :szok: Maja ludzie talenty ;-)
Ja z kolei mam nadzieje, ze wszyscy oni obudza sie kiedys z reka w nocniku, bo okaze sie na starosc, ze nie ma odlozonych skladek na emeryture... :eek:

U nas to sytuacja wygląda tak,że P pracuje na cały etat a ja nie pracowałam tu wcale:sorry:I mając tylko Radka nie dostaliśmy FIS bo P dochody przekroczyły limit o 6E:sorry:Czyli ok,rozumiem,są jakieś zasady i nie mam pretensji do nikogo...Mam tylko nadzieję,że teraz przy dwójce FIS dostaniemy...
Ale ja nie o tym...
Znam rodzinę,w której on pracuje na pół etatu,dostaje dopłatę do pełnego etatu,dopłatę do mieszkania,FIS:sorry:Ona nigdy nie pracowała,mają jedno dziecko:sorry:Ja sie pytam gdzie jest sprawiedliwość,jak pracodawca proponował mu cały etat a ten odmówił bo przecież teraz ma kupę kasy,więcej jakby był na całym etacie:wściekła/y:Ona ma ciuchy takie,że ja mogę tylko pomarzyć,robi sobie kursy kosmetyczne,manicure,do Polski non stop latają,za mieszkanie zamiast 900E,płacę trochę ponad 200E:wściekła/y:I jeszcze on ciągle jest w domu bo sobie wypracuje te pół etetu np.w 2tyg,.a następne 2 ma wolne...I spacerują sobie:confused2:A mój P się urabia po pachy,dla niego pół etatu to byłby koniec świata...A oni mają kasy tygodniowo jeszcze raz tyle co my (liczę tu obniżony czynsz również).No i weź człowieku bądź uczciwy...

Witam mam pytanie mieszkam w irlandi 5 lat ,caly czas pracowalam,zaszlam w ciaze i w tym czasie mialam pół etatu urodzilam dziecko,jak skonczyl mi sie macierzynski zwolnilam sie z pracy,a powod zwolnienia byl taki ze prace zaczynalam od 7 a wszystkie zlobki niestety sa u nas od 8 wiec w pracy podalam powod ze musze zostac z dzieckiem.Poszlam zarejestrowac sie jako osoba bezrobotna czekalam 7 tygodni na decyzje o zasilku,wkoncu sama tam poszlam a pani powiedziala mi ze nie dostane zasilku bo nie jestem zdolna do pracy i wyslala mi odmowe.Dostalam odmowe ale nieslusznie bo ja SZUKAM pracy,donioslam jej papiery z odmowami przyjec( kilka)zarejestrowalam sie do fasu,chce isc na szkolenie i uwazam ze przysluguje mi ten zasilek,niewiem co robic.W citizen Pani wypisala mi taka kartke i powiedziala zebym jeszcze raz poszla do tej kobiety i przedstawila jej te papiery,ale jak juz jest odmowa to raczej chyba nic nie zdzialam.Na odwolanie czeka sie 12-14 miesiecy.Niewiem co mam robic,ciezko u nas z pieniadzami bo partner nie zarabia za duzo.Czy mozecie mi cos doradzic??

U nas sytuacja wyglada tak J pracuje tutaj juz ponad 6 lat ja tu nie pracowalam wczesniej o nic nie pisalimy bo zarobki przekraczaly teraz jest nas czworo i bedziemy skladac o mc zobaczymy co z tego wyjdzie no i o ten fis bede sie starala kolezanka ma jedno dziecko i pracuje 20h przyznali jej ma 90 euro co tydzien

Biolaja tez mylalam ze skladajac papiery o bts to nam przyznaja ale niestety z fisu zadnej kasy nie dostaje wiec sie nie lapiemy

reklama
Biola a nie macie chociaż GP Card?
Bo my mamy,chociaż żadne inne zasiłki nam nie przysługują,nawet BTS.A Antek jako jedyny ma MC ze względu na swoje częste zapalenia uszu i napisaliśmy w formie o MC,że czeka go zabieg wycięcia migdałów i bez problemu dostał :tak:

agi6665 niestety nie pomogę :no:

Do góry