reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Jak dostaniecie akt urodzenia dziecka i dzidziuś dostanie PPS to sami przyślą papiery do wypełniania i odesłania:-), możecie postarać się też o FIS (Family Incoment Supplement)
przeczytałam co nie co o tym i wszystko ładnie pięknie i tutaj cytuje :
- musi pracować 19 lub więcej godzin w skali tygodnia (albo 38 lub więcej godzin w okresie dwóch tygodni) :-(
a mój pracuje 39 godzin w tygodniu. :wściekła/y:

przeczytałam co nie co o tym i wszystko ładnie pięknie i tutaj cytuje :
- musi pracować 19 lub więcej godzin w skali tygodnia (albo 38 lub więcej godzin w okresie dwóch tygodni) :-(
a mój pracuje 39 godzin w tygodniu. :wściekła/y:
Ale 39 godzin w tygodniu to przecież więcej niż 19 w tygodniu więc ok:-DTo dobrze,że tyle pracuje,to fakt na waszą korzyść a nie niekorzyść:tak:Mój P pracuje czasem i 50 godzin tygodniowo i też niedługo składamy papiery o FIS:tak:

tichonek, a zeby przyznali FIS to nie ma przypadkiem progu dochodu, ktorego nie mozna przekroczyc? z 50 godz. sie troche uzbiera...
Jasne,że jest,ale ja nie pracuję a mamy dwoje dzieci a te 50 godzin to się raz na jakiś czas trafiało więc mam nadzieję sie załapać.Raz już składaliśmy ale mieliśmy wtedy jedno dziecko i nam nie przyznano bo przekroczyliśmy limit o ...6 Euro:wściekła/y:Więc teraz jest szansa bo przy drugim dziecku limit się zwiększa o prawie 100 Euro:tak:
Tak to wygląda:

FIS income limits in 2011:

From January 2011, if you have: And your weekly family income is less than:
One child €506
Two children €602
Three children €703
Four children €824
Five children €950
Six children €1,066
Seven children €1,202
Eight children €1,298

dziewczyny a powiedzcie mi czy my się możemy o coś starać jeśli ja mam social
dokładnie JA a mój pracuje normalnie na full time??
i nic poza tym nie pobieramy poza CHB....

to może my też spróbujemy z tym FIS :tak: a może akurat się uda :-D a jak tego dokonać ? powie mi ktoś bo ja zielona jestem :eek: ( skora ja nie pracuje i nic nie pobieram a pracuje tylko mój partner to powinniśmy coś dostać ) chociaż jak byliśmy w socjalu dawno temu to babka nam powiedziała że nic nam się nie należy bo mój ma 39 godzin w tygodniu a należy się jak ktoś ma mniej niż 38 :-( albo to fakt albo chciała się nas pozbyć :wściekła/y::wściekła/y:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
dziewczyny moj znajomy brał JA otworzyl swoja działalnosc brał zasiłek nadal poniewaz płaca ale niestety zlikwidowal po 3 miesiacach i przechodzac z back to work na JA wstrzymali mu wpłaty!!!dzwonił tam wiec powiedzieli ze oni wszytsko zwroca ale po tygodniu poszedl do pracy i moze ktoras z was sie orientuje czy oni zwroca mu ten zasiłek zalegly czy juz przepadł??

Do góry