reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Ja z pytaniem..:-p
Jeśli chce iść do wybranego GP po podpis na formę o MC, płace normalnie jak za wizytę, czy jak się to załatwia? Mam się do niego umówić i zapytać go czy zechce być moim GP?:-p:sorry2:
Wcześniej GP miałam w Galway,ale do MC musi on być max 7mil od domu, wiec... szukam lekarza:blink:
Poza tym na każdego członka rodziny powinnam wypełnić oddzielna formę?

dzięki z góry!;-)

reklama
Czesc Dziewczyny.
Moi znajomi dostali od panstwa taki dom. Nowiutki, wzieli dodatkowo kredyt na urzadzenie go. I teraz splacaja po 400euro miesiecznie....wydawaloby sie pieknie, ale.....Przez 30 albo 35 lat beda go splacac i jako ze jest to dom socjalny pomimo splaty kredytu nigdy nie bedzie ich wlasnoscia. Jednak nikt ich stamtad nigdy nie wyrzuci. Maja troje dzieci wiec zawsze ktos tam moze zostac.Ale gdyby zdecydowali sie go wykupic, wtedy socjal, czy ktos do kogo nalezalo wydanie tego mieszkania wycenia to mieszkanie i reszte mozna doplacic i rzeczywiscie wykupic. Tyle wiem z opowiadan, sama sie nigdy nie dowiadywialam. na listach osob oczekujacych w pierwszej kolejnosci sa wielodzietne rodziny (po 3, 4 dzieci), czesto murzyni dostaja takie mieszkania. Ale gdzies mi sie obilo o uszy ze i z 2jka komus przyznali.

Ja z pytaniem..:-p
Jeśli chce iść do wybranego GP po podpis na formę o MC, płace normalnie jak za wizytę, czy jak się to załatwia? Mam się do niego umówić i zapytać go czy zechce być moim GP?:-p:sorry2:
Wcześniej GP miałam w Galway,ale do MC musi on być max 7mil od domu, wiec... szukam lekarza:blink:
Poza tym na każdego członka rodziny powinnam wypełnić oddzielna formę?

dzięki z góry!;-)
forme wypelniasz jedna!
nie wiem jak bedzie to u ciebie wygladalo,ale ja tutaj musialam sie na wizyty umowic zeby mogli podpisac mi forme na MC...
Poza tym lepiej jest isc do lekarza i jesli jestes na cos chora to zaczac sie leczyc i wtdy GP pisze lis i dolaczasz go do formy o MC wtedy masz wieksze szanse ze ta MC dostaniesz:)
ja akurat jestem chora i mialam taki list;-)

A jeszcze a propo child benefit - jak wysylalyscie o niego pierwszy raz to trzeba bylo wypelniac forme CB1, czy wysylalyscie tylko te kartke, ktora Wam przyslali, z danymi dziecka??

dzięki ewelcia!
no..ja chora nie jestem póki co.W sumie A. mógłby się przejść,bo on z tym kręgosłupem coś ma,przez co ciągle go głowa boli...
A o ten list mam GP poprosić czy jak?
dranissimo-nie wiem o jakiej kartce piszesz.Ja po rejestracji malej dostałam z socjala częściowo wypełniona formę CB1 (chyba właśnie dane córki już tam były,nie pamiętam:sorry2:)wypełniliśmy pozostałe rubryki i odesłaliśmy.

madbebe, to taka dwustronna brazowa karteluszka, bez nazwy, zaden form. Dlatego pytam, bo Wy tu piszecie o formie CB1, a na tej karteczce nawet nie ma nic napisanego, ze jakis form wypelniac trzeba...

yyyyy...a co na niej jest? dane dziecka,mówisz?A nie jest to akt urodzenia?Nic innego mi do głowy nie przychodzi..:sorry2::confused:

No dane Malej, info, ze sie urodzila i do wpisania nasze dane; moje i meza. Wysle tylko to, a jak beda chcieli forme cb1 to im dosle najwyzej... :-)
A akt to inszy, bo tam to napisane, ze certyfikat itd :-)

Tez mam forme na MC, bede skladala niedlugo. Co do podpisu GP to nie musisz isc i placic za wizyte. U nas sie zostawia w recepcji i po paru dniach odbiera, juz podpisana. A GP wybierasz sobie sama i raczej powinien Ci podpisac, laski Ci nie robi, ma z tego kase :-)

edit; no i z tego co wiem, co slyszalam, to wystarczy, ze podpisze Ci jakikolwiek GP, nawet nie musisz sie u niego potem leczyc, wystarczy, ze Ci da podpis i pieczatke. Ale to nie wiem na 100% bo nigdy takiej karty nie mialam i w praktyce sie nie znam ;-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
To nie wiem,może coś się pozmieniało i nic więcej nie trzeba.Zrób jak piszesz:tak:
Co do GP,to nie do końca tak,nie musi mi podpisać,jeśli ma full pacjentów..Oni tez maja limity.
Wybrać sama tez nie wybiorę bo na dziś to mi rybka,który będzie moim-żadnego nie znam:no:;-):-)No nic,wyślę A. z jego chorobami,niech załatwia;-):-)

Do góry