reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

taa ja wiem .ze nie na temat ,ale.. WolfiA się jednak zagląda do nas co <grozi paluszkiem> to ja już wypatruję esejka na ogólnym :-p:-D pozdrawiam Cie kolezanko;-)

reklama
Witam. Zapytam tez tutaj ;-)
Chodzi mi o child benefit. To moje pierwsze bebiko i zielonego pojecia nie mam co i jak :-( Przyslali mi karteluszke, ze mamy dziecie, maz sciagnal z netu rozowy formularz HRC1, wypelnilismy go i mamy to wyslac na podany adres - freepost. Wysylac to bez poleconego, nie zaginie? No i czy trzeba zalaczac certyfikaty ur i slubu, czy tak tylko o to pytaja...? Bede wdzieczna za pomoc :-)

a dlaczego hrc1 a nie cb1?:confused:nie pracujecie w Irl,czy jak?
U nas jakiś czas po otrzymaniu aktu urodzenia,forma o chb przyszła do domu (częściowo wypełniona),odesłaliśmy ja zwykłym listem i tyle:tak:
jeśli na końcu formy jest prośba o jakieś dokumenty,trzeba je dołączyć:tak:(oryginały)

Pracujemy tutaj, oboje, tzn. teraz to jestem na macierzynskim :-) A hrc1 to nie wiem czemu, taki ponoc trzeba,moze dlatego, ze to pierwsze dziecko??
A te oryginaly dokumentow to nham potem odesla, czy zostawiaja juz sobie? A niby po co im to?

Ja też wypełniałam HRC1, ale jak byłam krótko w Irlandii i nie pracowałam, więc pewnie dlatego. Najpierw mi przysłali tę normalną zieloną, a potem kazali jeszcze tę drugą wypełnić. Też dołączaliśmy akt ślubu, ale odesłali potem

Ja też wypełniałam HRC1, ale jak byłam krótko w Irlandii i nie pracowałam, więc pewnie dlatego. Najpierw mi przysłali tę normalną zieloną, a potem kazali jeszcze tę drugą wypełnić. Też dołączaliśmy akt ślubu, ale odesłali potem

asienka, ale my tu juz 5 lat pracujemy. Nie wiem skad moj M to wytrzasnal?? Ponoc taki trzeba (?) Bo nic nam do wypelnienia nie przyslali, tylko forme, ze mamy nowe bebiko, a ten form to moj M z netu sciagnal...

No to juz doczytalam... Cos mojemu sie pomerdalo! Tam jest napisane, ze jak ktos jest non irish i mieszkal w ciagu 2 lat poza irl to to trzeba wypelnic. No jak mogl nie doczytac!? To teraz musze ten formularz cb wypelnic...
Wielkie dzieki dziewczyny! :-)

reklama
dranissimo-:-D rzeczywiście musiało mu się pomerdać;-) Wypełniajcie cb1:tak:
Tam z reszta tez są pytania odnośnie HRC/rezydentury.
Oryginały Wam odeślą:tak:

Wlasnie oblukalam, ze strasznie podobne do siebie sa te formularze, niemal o identyczne dane pytaja... Dobrze, ze sie w czas zorientowalam, bo pewnie bysmy sie babrali w te forularze i odsylanie cale wieki... ;-) No i fajnie wiedziec, ze nam oryginaly odesla, bo nie mamy czasu na jezdzenie i zalatwianie nowych...
Ciekawa jestem teraz, czy dlugo bedziemy czekac? :-)
Wielkie dzieki dziewczyny!!! :-*

Do góry