reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Biola Montessori grupy sa prowadzone ok 4 godzinki dziennie i powinny byc troszke taniej niz typowe Part Time. No ale to zapewne zalezy od przedszkola i miasta. Powodzenia :-)

hej dziewczyny dzieki wielkie za odp anineczka agdzie ja mam sie zglosic zeby zapytac o Early Childcare Suplement.

Biola "dodatek na opiekę nad małymi dziećmi jest świadczeniem wypłacanym przez państwo rodzinom w Irlandii na dzieci poniżej 6 roku życia. Celem dodatku jest udzielenie rodzinom wsparcia w zakresie kosztów wychowania dzieci, zapewnienia opieki itd.". To jest to kwartalne 275e;-) A o niczym innym nie słyszałam:no:

dzieki anineczka ttak tak juz wszystko wiem dzieki jeszcze raz za odp.wczoraj bylismy w przedszkolu i niestety 550 na part time niezaleznie na ile godz cche zaprowadzic a my tak chcielismy na 3 godz przez trzy dni to dla takiego malucha i tak wystarczajaca.

U nas w miasteczku dziala przedszkole przy parafii, ktore jest dofinansowane z jakis tam programow spolecznych i za 4 godz. placi sie do 12 euro, zaleznie od sytuacji finansowej. Moze rozgladniesz sie za takim w Dublinie?

reklama
Dziewczyny poradźcie coś. Mój mąż pracuje przez agencje, ja aktualnie jestem na zwolnienie. W tym roku, z mojej pracy i chorobowego zarobki wyniosą ok 9000 euro. Mój mąż max 20000 euro. Czy w takiej sytuacji maja praco pobierać z pensji mojego męża tax? Czy aby przejść na ten tax małżeński wystarcz wypełnić z A12 także taki wniosek dla Mariage tax z takie książeczki? Może któraś pamięta. Powiem szczerze, ze moje zdrowie nie pozwala na wychodzenie z domu, a z mąż pracuje wiec nawet nie mamy kiedy iść do revenue. W przypadku gdy rozlicza się mąż sam nie dostaniemy zwrotu renta dla małżeństwa.

Probuje wyliczyc i doliczyc sie i zglupiałam :/

Do góry