AsiaSzym współczuje pobytu w szpitalu i problemów.Mam nadzieje,że już wszystko będzie wporządku.Trzymam kciuki za Was.
Obciążenie glukozą jest robione tylko do ktoregoś tygodnia ciąży,bodajże do 28 tygodnia.
Ale zapytaj koniecznie w szpitalu.
Ja nie miałam takich przejsc jak omdlenia,wymioty więc nie pomoge.
Twoje pytanie:
"czy bedąc na płatnym chorobowym z sociala mam opłacane składki PRSI?"
Niewiem,ale ja będąc na Health and Safety leave miałam opłacane i bez problemu dostałam macierzyński
Twoje pytanie:
Słyszałam ze można gdzieś sobie odliczyć wydatki na lekarzy i lekarstwa i przedszkole, możecie mi doradzić jakie wnioski i gdzie się to załatwia?
Na lekarstwa jest Drugs Payment Scheme,formularz w aptece,ale musisz w miesiącu zapłacic 85euro.Reszte pokrywa państwo.
Przedszkole niewiem,lekarz jest na jakimś formularzu w Revenue.
Przedszkole wpisujesz do MC jako dodatkowe koszty które ponosisz.
Twoje pytanie
I jeszcze jedno pytanie mój mąż mimo ze dwa raz wysyłał A12 jest nadal na taxie single a nie małżeńskim, jak to zrobić aby przejść na małżeński, czy to jest inny wniosek nić a12? i gdzie dopisać dzieci?
Dzieci sie nie wpisuje bo na dzieci nie ma tax credit.I to napewno nie jest A12.Niestety wyleciało mi z głowy jak on się nazywał.Najlepiej by było byś podeszła z mężem do Renevue i powiedział mąż,ze chce się z Tobą rozliczac
Możecie złożyc na Home Carer's Tax credit ale tylko wtedy gdy Twoje zarobki nie będą większe niż E 5,080 w ciągu roku
Home Carer’s Tax Credit
O Tutaj coś mam:
The Irish Revenue Commissioners: Taxation and Duty Information
http://www.revenue.ie/leaflets/it2.pdf
Twoje pytanie:
Co wypełnić na stronie 3 wniosku o macierzyński ze pracuje ale zarobki wynoszą 0 zł? wiem ze o illness benefit muszę napisać w części 7. Cześć 4 wypełnia pracodawca. Czy dobrze to rozumiem?
Jej już nie pamiętam,ale ja wpisywałam zarobki chyba
pomimo,ze byłam na h&s leave