reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Ja chodzę do Rotundy i następną wizytę mam na 29 tydzień (co 6 tygodni) i nic nie mówili o tym teście, mam przypadek cukrzycy w rodzinie a w pierwszej ciąży miałam na granic, dlatego się martwię, co takim wypadku mogę zrobić?

reklama
AsiaSzym współczuje pobytu w szpitalu i problemów.Mam nadzieje,że już wszystko będzie wporządku.Trzymam kciuki za Was.:tak:
Obciążenie glukozą jest robione tylko do ktoregoś tygodnia ciąży,bodajże do 28 tygodnia.:dry: Ale zapytaj koniecznie w szpitalu.:tak:
Ja nie miałam takich przejsc jak omdlenia,wymioty więc nie pomoge.:no:
Twoje pytanie:
"czy bedąc na płatnym chorobowym z sociala mam opłacane składki PRSI?"

Niewiem,ale ja będąc na Health and Safety leave miałam opłacane i bez problemu dostałam macierzyński

Twoje pytanie:

Słyszałam ze można gdzieś sobie odliczyć wydatki na lekarzy i lekarstwa i przedszkole, możecie mi doradzić jakie wnioski i gdzie się to załatwia?

Na lekarstwa jest Drugs Payment Scheme,formularz w aptece,ale musisz w miesiącu zapłacic 85euro.Reszte pokrywa państwo.
Przedszkole niewiem,lekarz jest na jakimś formularzu w Revenue.
Przedszkole wpisujesz do MC jako dodatkowe koszty które ponosisz.

Twoje pytanie

I jeszcze jedno pytanie mój mąż mimo ze dwa raz wysyłał A12 jest nadal na taxie single a nie małżeńskim, jak to zrobić aby przejść na małżeński, czy to jest inny wniosek nić a12? i gdzie dopisać dzieci?

Dzieci sie nie wpisuje bo na dzieci nie ma tax credit.I to napewno nie jest A12.Niestety wyleciało mi z głowy jak on się nazywał.Najlepiej by było byś podeszła z mężem do Renevue i powiedział mąż,ze chce się z Tobą rozliczac :tak:
Możecie złożyc na Home Carer's Tax credit ale tylko wtedy gdy Twoje zarobki nie będą większe niż E 5,080 w ciągu roku
Home Carer’s Tax Credit

O Tutaj coś mam:
The Irish Revenue Commissioners: Taxation and Duty Information
http://www.revenue.ie/leaflets/it2.pdf

Twoje pytanie:

Co wypełnić na stronie 3 wniosku o macierzyński ze pracuje ale zarobki wynoszą 0 zł? wiem ze o illness benefit muszę napisać w części 7. Cześć 4 wypełnia pracodawca. Czy dobrze to rozumiem?

Jej już nie pamiętam,ale ja wpisywałam zarobki chyba :dry: pomimo,ze byłam na h&s leave

AsiaSzym, na pewno liczą Ci się skladki PRSI za okres chorobowego...

Na 3 stronie musisz wpisać ile zarabiasz w ogóle, nie obecnie (zarabiałaś jak nie byłaś na zwolnieniu).
Współczuję dolegliwosci i zdrówka życzę:-)

AsiaSzym ja mialam omdlenia po 30tygodniu ciazy, czulam sie slabo, nie moglam dlugo stac na nogach itp. Zrobiono mi badania krwi dodatkowo i wyszlo, ze mam za malo zelaza, musialam zazywac iron spa tone do picia, ohyda ale pomoglo troche.

Dzieki dziewczyny, w takim razie wpisze swoje zarobki jakie miałam przed zwolnieniem a po postu napisze w części 7 ze dostaje Illness benefit, chyba wpadną n to ze jak mi oni płacą to zakład mi nie płaci:)

Co do żelaza zwiększono mi dawkę i troszkę lepiej jest, aż się boje zapeszyć, ja na prawdę boje się czy dotrwam do następnej wizyty, synuś zaczął się rodzić w 25 tygodniu... Mam z Navan niby nie tak daleko ale w korkach nawet 2 godziny:(

AsiaSzym zycze zdrowka i powodzenia!Staraj sie nie martwic, nie ma co siedziec i rozmyslac, co to sie moze zlego stac lub nie stac. Mysl pozytywnie i ciesz sie tymi chwilami, bo niebawem bedziesz miala peeeeeeeeeeeeelne rece roboty :-D

Dziewczyny w tym punkcie 7 wniosku o macierzyński gdzie wpisuje się chorobowe mam je wpisać ze dostaje go z social and family affairs, czy w tej pierwszej części gdzie poday jest np zasilek dla bezrobotnych ? Jejku jeden wiosek a ja zglupiałam przy jego wypełnianiu, a musze dać w tym tygodniu lekarzowi i pracodawcy i wysłać.

reklama
hej dziewczyny czy orientujecie sie moze czy sa jakies dodoatki do przedszkola .chcemy zapisac malego narazie na part -time ale to i tak ponad 100e na tydz ja szukam pracy ale b ciezko wiec jestesmy wszyscy na utrzymaniu meza.z gory dzieki

Do góry