reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

my tez wlasndodatek do rent
Bierzesz formularz z socialu...

Larcia a jak nazywa się ten formularz:confused: Chętnie bym o nim poczytała i przejrzała go. Nawet nie wiedziałam, że to tak działa. Szukałam swego czasu jakichś informacji na ten temat, ale w zasadzie nic konkretnego:sorry2: Myślę, że po porodzie złożymy ten wniosek. Swoją drogą zastanawiałam się jak się sprawy mają z tymi council house.

reklama
Oo Wolfia widze,że jesteś z co.Kildare.A daleko masz do Celbridge?

No a jak się starac o dom socjalny?Bo jest chyba różnica między affordable house a tym socjalnym,prawda? Jak sie nazywa formularz na socjalny dom?

wolfia o kurcze nie powiem ci, nie pamietam nazwy, moj maz ja bral. Idz i poprostu powiedz, ze chcesz sie starac o pomoc z renta i chcesz dostac formularz. Ale cos mi sie wydaje, ze tylko jesli jestes na bezrobotnym, to mozesz starac sie o to, zeby placili ci rente. Jesli pracujesz ty lub twoj maz, to chyba nie przysluguje to wtedy.

anineczka my musielismy zlozyc formularz o dodatek mieszkaniowy,zeby moc zapisac sie na liste oczekujacych na dom.

Oo Wolfia widze,że jesteś z co.Kildare.A daleko masz do Celbridge?

Tak anineczka od sierpnia mieszkam w Co. Kildare. Wcześniej mieszkałam w Dublinie na Clonsilli, ale z teściami:-p Do Celbridge mam kawałek tzn. z 30km;-)

Dzięki za info Larcia:tak: Muszę poczytać więcej na temat tych mieszkań/domów socjalnych.

dziewczynki mam pytanko czy karta medyczna zapewnia bezplatne wizyty u lekarza w polsce?

wlasnie czytalam o tek karcie healt insurance card i chcialam wyslac aplikacje online ale cos mi sie pojawia (The PPS Number,Gender and Date of Birth you have entered do not exist on either the Medical Card or Drugs Payment Scheme database held by the Health Boards)...czy mozna na jakims innaym adresie to zlozyc???

MC nie sądze :no:
Najlepiej przejśc sie do lokalnego Health Board i złożyc osobiście aplikacje na Europejską karte.
Ja miała wielki problem by się leczyc na nią,ale się udało.To zależy od wiedzy i chęci pracowników placówek.
Ja trafiłam na sympatyczną pediatre tutaj i ona wydała prykaz calej przychodni,ze ja jestem leczona na tą karte.Uświadomiła wszystykich,a ciężko było.
I teraz jestem w Polsce i dzieci lecze za darmo w przychodni.
Narodowy Fundusz Zdrowia - Wyjeżdżam do...

Ostatnia edycja:
Witajcie dziewczyny, trochę mnie nie było. Chciałam się pochwalić ze dostałam Illness benefit i jestem supr zadowolona teraz walczę aby dostać dodatkowe 24 euro na dziecko. Tzn czekam na rozpatrzenie wniosku.

Mam problemy z ciążą byłam już w szpitalu dwa tygodnie temu, mam bóle brzucha. Do tego od 2,5 miesiąca jestem na antybiotykach bo nie mogę pozbyć się białka, teraz jest lepiej ale doszła i to dużo kreatyniny, sama nie wiem co to znaczy. Mam straszne bóle w nerkach.

Czy któraś miała tak, że słabła po kilka razy dziennie, ja oddycham, ale nie mogę złapać tego oddechu, czasem mdleje, wymiotuje, zrobiono mi narazie badanie żelaza teraz czekam na wyniki.

Dziewczyny czy tutaj nie robią testu na obciążenie glukozą?

Mam kilka pytań a wiem ze wy takie doświadczone na pewno mi pomożecie. Chce w połowie grudnia, lub pod koniec przejsc na macierzynski. Moje pytania:

czy bedąc na płatnym chorobowym z sociala mam opłacane składki PRSI?
Co wypełnić na stronie 3 wniosku o macierzyński ze pracuje ale zarobki wynoszą 0 zł? wiem ze o illness benefit muszę napisać w części 7. Cześć 4 wypełnia pracodawca. Czy dobrze to rozumiem?

Słyszałam ze można gdzieś sobie odliczyć wydatki na lekarzy i lekarstwa i przedszkole, możecie mi doradzić jakie wnioski i gdzie się to załatwia?

I jeszcze jedno pytanie mój mąż mimo ze dwa raz wysyłał A12 jest nadal na taxie single a nie małżeńskim, jak to zrobić aby przejść na małżeński, czy to jest inny wniosek nić a12? i gdzie dopisać dzieci?

Sorka ze wszystkie pytania w tym wątku, dziękuje z góry za odpowiedz, na pewno coś jeszcze po przeczytaniu mi się nasunie.

reklama
Do góry