reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

dziewczyny czy ktoraś z was kupiła tu dom?? ???
może ktos wie czy można z county council wziąść mortgages?? bo że wniosek o dom złożyć mozna wiem, i czytałam tu na forum, ale zastanawiam sie czy pożyczke u nich można zaciągnąć??

reklama
Wracając do Back to School - jest jedno obwarowanie, które decyduje o tym, czy dostaniesz dodatek, czy nie: nie ma znaczenia czy pobierasz FIS - dochód tygodniowy w Twojej rodzinie nie może przekraczać 497e na jedno dziecko... Na każde kolejne jest więcej.

Julia- czyli tak samo, jak u mnie. Ja taz mam zarobki duzo ponizej wymaganych. Nie dostajesz zadnych zasilkow z socjala, to ci nie dali. Swoja droga dziwne, ze niektorzy dostali, a inni nie. Na kogo wypadnie, na tego bec.

Hej,,no chyba tak jest bo co innego.a na fis czekam juz od lutego dzwonilam wczoraj i rozpatruja juz wnioski z lutego moze wiec cos sie ruszy.jak dostane do konca sierpnia to zloze jeszcze raz na ten powrot do szkoly zobaczymy wtedy co odpisza:-)

Hej dziewczyny,ja z takim pytankiem wpadam:-)

Mam problem bo za trzy tygodnie ide na operacje,i moj maz bedzie musial zostac 5 dni z synkiem czyli nie bedzie mogl chodzic do pracy i wlasnie sie zastanawiam czy bedzie mogl starac sie o jakis zasilek opiekunczy albo urlop platny na ten okres:confused:czy moze ktoras miala juz taka sytuacje,albo slyszala cos na ten temat,bede wdzieczna za pomoc.

witam.powracam do tematu POWROT DO SZKOLY.....jest taka strona polski dublin i tam pisza o tym wlasnie ze trzeba brac FIS zeby dostac ten zasilek....:-)to chyba jednak prawda ze musisz miec fis,zreszta trudo powiedziec...........Pozdrawiam

reklama
Dziewczyny znalazłam coś o tym nieszczęsnym Back to School

Back to School Clothing and Footwear Allowance / Zasiłek na wyprawkę szkolną dla dziecka
Czym jest zasiłek na wyprawkę szkolną dla dziecka?
Zasiłek na wyprawkę szkolną został wprowadzony jako pomoc dla rodzin w pokryciu wydatków na mundurki oraz obuwie szkolne dla uczniów uczęszczających do szkół w Irlandii. System funkcjonuje co roku w okresie od 1 czerwca do 30 września.
Jakie warunki należy spełnić?
Aby uzyskać uprawnienia do pobierania zasiłku na wyprawkę szkolną dla dzieci, rodzic lub opiekun powinien spełniać jeden z następujących warunków:

• otrzymywać świadczenia opieki społecznej (łącznie z dodatkiem dla rodzin o niskich dochodach) lub świadczenia z HSE
  • brać udział w zatwierdzonym programie zatrudnienia
  • brać udział w honorowanym kursie edukacyjnym lub szkoleniowym
  • być zaangażowanym w program partnerstwa lokalnego (Area Partnership Scheme)
  • uczęszczać na zajęcia w ramach programu szkoleniowego organizowanego przez FÁS (urząd pracy), organizację rządową Fáilte Ireland lub LES.
1 października w roku, w którym składany jest wniosek, dziecko / uczeń musi być w wieku od 2 do 22 lat i musi kształcić się w trybie dziennym w uznanej szkole lub na uznanej uczelni.
Jeżeli rodzic lub opiekun pobiera krótkoterminowy zasiłek z opieki społecznej, dzieci, którym zasiłek może przysługiwać, muszą być w wieku od 2 do 17 lat.
Czy przyznanie zasiłku jest uzależnione od wysokości dochodów?
Tak, biuro pomocy społecznej HSE przy miejscowym urzędzie opieki zdrowotnej ocenia dochód wnioskodawcy i decyduje, czy jest on uprawniony do pobierania zasiłku. Całkowity dochód gospodarstwa domowego oznacza sumę kwoty głównego zasiłku z opieki społecznej lub świadczenia otrzymywanego z HSE oraz kwoty wszelkich innych uzyskiwanych dochodów, łącznie z wynagrodzeniem za pracę w wysokości przed opodatkowaniem, ale po odliczeniu składek na ubezpieczenie społeczne (PRSI) oraz uzasadnionych wydatków na podróż.
Nie są brane pod uwagę wszelkie dochody otrzymywane w ramach dodatku mieszkaniowego lub na spłatę kredytu hipotecznego, dodatku dla rodzin o niskich dochodach, świadczeń z opieki społecznej dla osób ociemniałych, świadczeń na szkolenie rehabilitacyjne, zatrudnienia rehabilitacyjnego (do 120 euro tygodniowo), świadczeń na pomoc domową, opiekę w domu i dodatku z tytułu kosztów zmiany miejsca zamieszkania.
W jaki sposób należy ubiegać się o powyższy zasiłek?
Wniosek należy złożyć u pracownika opieki społecznej w miejscowym urzędzie opieki zdrowotnej. W celu uzyskania dodatkowych informacji można również zatelefonować pod numer infolinii HSE: 1850 24 1850

Do góry