reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Za dużo dziś czytam i chyba już mi się miesza.

DobryDuszek tak wiem, że dodatek do czynszu nie przysługuje jak jedna osoba pracuje na pełen etat. Uważam, że raczej powinni brać pod uwagę dochody, bo nawet jak pracuje jedna osoba, to czasem to jest mniej niż dwoje na zasiłkach.
A Ci ludzie, to wiem, że naciągają prawo. Do tego mają dofinansowanie do gazu i on udziela korepetycji i pomaga ludziom w tłumaczeniach za kasę.
Mam jednak nadzieję, że od stycznia wrócę do pracy i nie będę musiała się starać o żadne zasiłki.

Ostatnia edycja:
reklama
Tak Anineczko, to jest wlasnie to. Tax refund to mniej wiecej to samo co tax relief. Roznica jest taka, ze rent relief mozesz dostac jesli pracujesz jako ulge podatkowa, czyli inaczej mowiac mozesz wiecej zarobic tygodniowo i nie placic od tego podatku. To bylo tak, ze jesli ktos sie o to ubiegal pierwszy raz to dostawal zwrot za okres w ktorym sie staral i na przyszlosc revenue od razu dawalo rent relief do tax creditu. Troche to skomplikowane.

Budzet budzetem, ale ludzie nadal musza jesc, pic, itd. Ehh.

Niestety zeby dostac dofinansowanie czy jakie kolwiek zasilki drugi wspolmazonek moze byc zatrudniony n apart time a w rzeczywistosci pracowac na pelnym etacie wystarczy dogadac sie z szefem znam takiech kilka przypadkow,i juz nie chce mi sie gadac jakie to niesprawiedliwe bo oczywiscie mi tez sie nic nie nalezy bo maz pracuje na pelny etat i niewazne jest ze gniezdzimy sie w one bedroom za 1000e i ze ledwo starcza na cokolwiek pelny etat to pelny etyat i niewazne ile sie zarabia:((((

dziewczyny wytłumaczcie mi jeszcze raz jak jest z tym CHB??
bo czytałam te wcześńiejsze wpisy ale nie było konkretnie odpowiedzi....:sorry:

jak ja jestem na JA i mój teraz dostał JB to kto ma nam podpisac tą formę i czy napewno nam się należy??
bo nam przsysłali list do wypełnienia... i nie wiem co teraz zrobić
z góry dzięki....

Tu fajnie rozpisali;-)
http://www.welfare.ie/EN/Topics/Budget/bud11/Documents/budfact11.pdf

Każdy dostanie po kieszeni:sorry: I nawet jeżeli to będą nieznaczne kwoty, to zawsze to będzie mniej:sorry2: Jedyne co, to szukać lepiej płatnej pracy;-)

Biola a gdzie Ty w Dublinie wynajmujesz 1bedroom za €1k:szok: Za tą cenę w Dublinie, to można znaleźć już spokojnie 2-3beroomy w bardzo przyzwoitym stanie:tak:
Ale zawsze można się przeprowadzić, do takiego Portlaoise i dojeżdżać do Dublina:-p;-)

vikamcia ja mam taka sama sytuacje...zaznaczylam na dole ze jestesmy na socjalu...podpisalam i odeslalam....niew iem co z tego bedzie...
mialam isc do socjalu zeby podpisali ale nie poszlam:sorry2::no:

Vikamcia & ewelcia86 ilosc pieniedzy jaka otrzymacie. Na dziecko 140 euro miesiecznie a JB / JA o 8 euro tygodniowo mniej niz do tej pory.

Tysiac euro za mieszkanie 1bedroom to na prawde duzo. 3 bedroomy mozna za takie pieniadze wynajac na Blanchardstown, a w miescie 2 bedroomy.

reklama
Do góry