reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Tak Anineczko, to jest wlasnie to. Tax refund to mniej wiecej to samo co tax relief. Roznica jest taka, ze rent relief mozesz dostac jesli pracujesz jako ulge podatkowa, czyli inaczej mowiac mozesz wiecej zarobic tygodniowo i nie placic od tego podatku. To bylo tak, ze jesli ktos sie o to ubiegal pierwszy raz to dostawal zwrot za okres w ktorym sie staral i na przyszlosc revenue od razu dawalo rent relief do tax creditu. Troche to skomplikowane.

Budzet budzetem, ale ludzie nadal musza jesc, pic, itd. Ehh.

No właśnie tutaj M mi podpowiada,że my tak mamy.Ulgę podatkową a nie zwrot co roku :tak::tak:

ViKamcia ja bym poszła do SW by wypisali :tak:

reklama
aha dzięki dziewczyny za pomoc :tak:
więc najpierw skoczę do SW jak ta mi nic nie powiedzą konkretnego to dam nr do gp i dołączę nasze paragony z poczty i mam nadzieję że bedzie wszystko ok;-)
ewelcia czyli dowiesz się za miesiąc dopiero czy Twoje prseszło...? no i ja chyba też... yhhh
mam nadzieję że tak:tak:

Tu fajnie rozpisali;-)
http://www.welfare.ie/EN/Topics/Budget/bud11/Documents/budfact11.pdf

Każdy dostanie po kieszeni:sorry: I nawet jeżeli to będą nieznaczne kwoty, to zawsze to będzie mniej:sorry2: Jedyne co, to szukać lepiej płatnej pracy;-)

Biola a gdzie Ty w Dublinie wynajmujesz 1bedroom za €1k:szok: Za tą cenę w Dublinie, to można znaleźć już spokojnie 2-3beroomy w bardzo przyzwoitym stanie:tak:
Ale zawsze można się przeprowadzić, do takiego Portlaoise i dojeżdżać do Dublina:-p;-)
Wolfia tak mieszkamy w d6 a teraz placimy 900e,tak tak ja wiem ze mozna wynajac w dyublinie nawet domek za ok 1000 ale dojazd do pracy czas +kasa robi swoje.szczerze mieszkam chyba w najdrozszej dzielnicu na rathmines i niedosc ze mieszkania sa stare to najdrozsze w calym dublinie ale dzielnica jest super wszystko w zasiegu 5 min wlaczajac kino i basen:)kocham ta dzielnice i dlatego tak mi ciezko z tad sie wyprowadzic tym bardziej ze mieszkam tu juz 4 lata i znam wszystkich a ai kacper ma tu super szkole:)

witam serdecznie dziewczyny, jestem w 27 tygodniu ciazy blizniaczej, moj chlopak pracuje na full time i zarobi ok 580 e, ja pracowalam na housekeepingu ale w obecnym stanie nie moge pracowac, illness mi sie nie nalezy, health and safety nie chca mi podpisac i tak biore po 1 dniu w tyg urlopu zeby miec ciaglosc pracy a pracuje od wrzesnia 2008. czy ja moge starac sie o jakies dofinansowanie? ciezko zyc z 1 wyplaty, tym bardziej ze mamy kredyt na auto.....dzieki za odp

reklama
ja pracowalam na part time ale srednio po 39 godzin, ja wiem ze mi sie to nalezy bo dzwonilam do prawnika ale hotel mi tego nie chce podpisac, tlumacza to tym ze moga dac mi jeden dzien pracy, zebym sobie przychodzla i scierala kurze z mebli ale to nie jest praca siedzaca, i tym sposobem niby juz sie wywiazuja z tego ze maja mi zapewnic lzejsza prace....chce pojsc na chorobowe od stycznia ale nie wiem czy skladek PRSI mam odpowiednia ilosc.....

Do góry