reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
hej dziewczyny
mam pytanko - co mogę zrobic i gdzie się zgłosic jeśli landlord nie chce nam oddac kaucji??
co prawda wyprowadziliśmy się przed końcem kontraktu,ale dogadaliśmy z nim wszystko i jeśli znaleźlibyśmy kogoś na nasze miejsce to spoko.
zaraz po nas wprowadzili się nasi znajomi który mu "nagraliśmy" więc my wywiązaliśmy się z umowy on natomiast nie.
już 3 tydzień probujemy się z nim skontaktowac i nic.
tel nie dobiera,na smsy nie odpisuje ani nie oddzwania na pozostawione wiadomości na poczcie głosowej.
ręce mi opadają bo niby taki w porządku był.
P.S.Mieszkanie zostawiliśmy w lepszym stanie niż zastaliśmy.

hej dziewczyny
mam pytanko - co mogę zrobic i gdzie się zgłosic jeśli landlord nie chce nam oddac kaucji??
co prawda wyprowadziliśmy się przed końcem kontraktu,ale dogadaliśmy z nim wszystko i jeśli znaleźlibyśmy kogoś na nasze miejsce to spoko.
zaraz po nas wprowadzili się nasi znajomi który mu "nagraliśmy" więc my wywiązaliśmy się z umowy on natomiast nie.
już 3 tydzień probujemy się z nim skontaktowac i nic.
tel nie dobiera,na smsy nie odpisuje ani nie oddzwania na pozostawione wiadomości na poczcie głosowej.
ręce mi opadają bo niby taki w porządku był.
P.S.Mieszkanie zostawiliśmy w lepszym stanie niż zastaliśmy.
Nam landlord kiedyś też kręcił z kasą,ale jak mu mój P wspomniał o Threshold National Housing Charity in Ireland to jakby trochę spokorniał i kasę szybko oddał:tak:Ale czy i jak bardzo są oni skuteczni to nie sprawdzaliśmy,bo na szczęście nie musieliśmy:sorry2:

julia28- niezrozumiale dla mnie jest dlaczego na mnie tak naskoczylas i dlaczego Twój ton jest taki nieprzyjemny?? Udzieliam najprostrzej w swiecie odpowiedzi, napisalam co wiem nie uzalalam sie, nie smecilam ze cos zabieraja wiec prosze Cie nie wyskakuj mi ze mam sie cieszyc ze w ogole cos zostawiaja itp to nie na miejscu!!! Jak masz zly dzien to zniz ton a niebadz nieprzyjemna dla ludzi, ktorzy Ci nic niezrobili!

anineczka- jako studentka wiem o tych akurat zmiana i tak to prawda, w tlumaczeniu na Pl zmienia sie wysokosc wpisowego o 100% teraz to koszt 1500e za kazdy rok studiow wyzszych, od 2011 bedzie to 3000e. Niedawno byl nawet marsz/strajk studentow w Dublinie z tego powodu ale to juz jest zatwierdzone i nie ulegnie zmianie. Takze wysokosc tzw grandu, ktory otrzymuja studenci jesli spelnia warunki do jego otrzymania ulegnie pomniejszeniu o 10%.
Aga_Natalia- hej tak samo jak Ty mysle, ze nie sa gotowi na wprowadzenie oplat za wode wg zuzycia, ale ostatnio znajomi irlandczycy wspominali nam ze podobno maja wprowadzic od 2011 roku oplate za wode za domostwo czyli w odniesieniu do ilosci osob zamieszkujacych dany dom. Maja ustalic stawki na domostwo- a w takim razie to jest wykonalne. Takze zobaczymy co bedzie. Zasilki i wszelkiego rodzaju pomoc zostanie ostro zminimalizowana na 100%.
Fenix83- najwazniejsze pytanie czy masz umowe na pismie?? czy macie na pismie ile daliscie depozytu? Jeli tak to sprawa jest prosta i facet sie nie wymiga, jesliz godzil sie na wczesniejsze wyprowadzenie i nagraliscie kogos to faktycznie nie zlamaliscie umowy. http://www.threshold.ie/- faktycznie sie tym zajmuje ale to moze potrwac sporo. Jesli masz mozliwosc to wybierzcie sie z umowa itd do citizen information opowiedzcie sytuacje oni zadzwonia do niego od razu wyjasnic sprawe i wierz mi, z ejak koles otrzyma telefon to od razu odda!! jesli nie to pozostaje treshold i czekanie lub konsultacja u adwokata (koszt ok 50euro), ktory zadzwoni i zalatwi to od reki!! Powodzenia

tylko chwila ja myślę,że julia nie chciała na Ciebie naskoczyc :sorry2:
Fakt,Julia używa dużo wykrzykników ;-) i nie używa emotikonów,ale sądzę,że może źle się trochę wyraziła i na bank nie chciała Ciebie urazic :tak::tak:

Fenix83- najwazniejsze pytanie czy masz umowe na pismie?? czy macie na pismie ile daliscie depozytu? Jeli tak to sprawa jest prosta i facet sie nie wymiga, jesliz godzil sie na wczesniejsze wyprowadzenie i nagraliscie kogos to faktycznie nie zlamaliscie umowy. http://www.threshold.ie/- faktycznie sie tym zajmuje ale to moze potrwac sporo. Jesli masz mozliwosc to wybierzcie sie z umowa itd do citizen information opowiedzcie sytuacje oni zadzwonia do niego od razu wyjasnic sprawe i wierz mi, z ejak koles otrzyma telefon to od razu odda!! jesli nie to pozostaje treshold i czekanie lub konsultacja u adwokata (koszt ok 50euro), ktory zadzwoni i zalatwi to od reki!! Powodzenia
umowa jest i wszystko czarno na białym.
dzięki za rady.
dzisiaj napisałam kolejnego smsa i nic.
dzięki wam wiem co robic wiec od jutra zaczynam działac inaczej :wściekła/y:

reklama
laski jak zmienic adres w ChB ??
wyslac im kopie nowej umowy czy cos??
pamietam jak ktoras z was cos pisała o jakimś formularzu,ale nie wiem na jakiej str to było

P.S.jakieś 5 min temu napisałam o tresholdzie i wyobraźcie sobie po 5 s dostałam odpowiedz ze jutro jego pracownik podrzuci kaskę.
co prawda o 30 € mniej niż ja wyliczyłam,ale zawsze coś.

Do góry