reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

fenix a ma ta osoba jakąś rentę z Polski,cokolwiek?
bo świadczenia socjalne to np.renta z Polski.
jeśli nie ma żadnych świadczeń ani składek prsi z Irlandii to nie ma szans :confused::sorry2:

niestety żadnych świadczen w Polsce nie ma.
i nie chodzi o moją koleżankę a moją mamę więc martwię jeszcze bardziej.
zabrałam ja z Pl tutaj,bo w Polsce jej się nic nie należało.
widzę,że tutaj też szans nie ma.
złożyłyśmy o disability allowance,ale z tego co mówicie to pewnie nam odmówią :-(

a powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz.
osoba która jest tutaj 4 lata.ma dziecko a jej partner pracuje na full time o jakie świadczenia może się starac??
nie pracowała póki co bo zajmowała się dzieckiem,ale dziecko podrosło i teraz szuka pracy.
Póki co radziłam jej ,żeby się postarała o jakąś kaskę,bo jej partner wcale takich kokosów nie zarabia.
myślicie ,że należy jej sie JA,albo SWA??a może FIS ??
bo raczej na rent allowance nie ma co liczyc prawda??

orientujecie sie moze skad wysylana jest decyzja o JA?? z dublina czy z urzedu w ktorym sie skladalo wniosek??
ja w swojej sprawie dzwoniłam i pisałam do Dublina.
jak im pogroziłam adwokatem to kaske od razu wypłacili .

Ostatnia edycja:
reklama
niestety żadnych świadczen w Polsce nie ma.
i nie chodzi o moją koleżankę a moją mamę więc martwię jeszcze bardziej.
zabrałam ja z Pl tutaj,bo w Polsce jej się nic nie należało.
widzę,że tutaj też szans nie ma.
złożyłyśmy o disability allowance,ale z tego co mówicie to pewnie nam odmówią :-(

a powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz.
osoba która jest tutaj 4 lata.ma dziecko a jej partner pracuje na full time o jakie świadczenia może się starac??
nie pracowała póki co bo zajmowała się dzieckiem,ale dziecko podrosło i teraz szuka pracy.
Póki co radziłam jej ,żeby się postarała o jakąś kaskę,bo jej partner wcale takich kokosów nie zarabia.
myślicie ,że należy jej sie JA,albo SWA??a może FIS ??
bo raczej na rent allowance nie ma co liczyc prawda??

ja w swojej sprawie dzwoniłam i pisałam do Dublina.
jak im pogroziłam adwokatem to kaske od razu wypłacili .

wiec tak po pierwsze przepraszam.....:sorry: za ta kolezanke :no: nie pomysle tylko klepie
:sorry2:

Disability Allowance is a weekly allowance paid to people with a disability. You can get Disability Allowance from 16 years of age.
If you think you have been wrongly refused Disability Allowance you can appeal this decision.
If you qualify for Disability Allowance you may also get extra social welfare benefits with your payment and other supplementary welfare payments.

To qualify for Disability Allowance (DA) you must:

• Have an injury, disease or physical or mental disability that has continued or may be expected to continue for at least one year
  • As a result of this disability be substantially restricted in undertaking work that would otherwise be suitable for a person of your age, experience and qualifications
  • Be aged between 16 and 66. When you reach 66 years of age you will no longer qualify for DA, but you will be assessed for a state pension.
  • Satisfy a means test
  • Satisfy the Habitual Residence Condition.
w moim odczuciu warto sprubowac jesli spelnia te warunki :tak:

jesli chodzi o drugi przypadek to jesli nie pracowala tu to JA odpada

If you have no income, you may be entitled to the basic Supplementary Welfare Allowance. If your weekly income is below the Supplementary Welfare Allowance rate for your family size, a payment may be made to bring your income up to the appropriate Supplementary Welfare Allowance rate. If you have claimed a social welfare benefit or pension but it has not yet been paid and you have no other income, you may qualify for Supplementary Welfare Allowance while you are awaiting payment.
Conditions

You will normally qualify for Supplementary Welfare Allowance if you satisfy the following conditions:

• You are living in the state
  • You satisfy the means test
  • You have applied for any other benefit/allowance you may be entitled to
  • You satisfy the habitual residence test, except for the Exceptional Needs Payment. EU/EEA workers and Swiss nationals working here will satisfy the habitual residence condition. However, people from the EU/EEA or Switzerland who move to Ireland in search of employment are subject to the habitual residence test in the normal way while looking for work.
  • You have registered for work with FÁS if you are of working age
You will not normally qualify for Supplementary Welfare Allowance if you are:

• In full-time work, that is, working for more than 30 hours per week
  • In full-time education
  • Involved in a trade dispute. However, you may claim Supplementary Welfare Allowance for your dependants
mysle ze o SWA mozna sie starac...

Family Income Supplement (FIS) a weekly tax-free payment available to married or unmarried employees with children - wiec to odpada:sorry2:

jesli gdzies sie myle to mnie poprawcie dziewczyny

Ostatnia edycja:
dzieki dziewczyny
ale z tego co rozumiem to SWA to zapomoga dla osob poszukujacych pracy,wiec czemu jej sie nie nalezy,heh...bo nie pracowala wczesniej?troche to bez sensu.
co do FISu to ile go przypadaloby tak mniej wiecej do wyplaty jej faceta??
poza tym przeciez jego dochody dziela sie na ich trojke wiec kurcze naprawde nie maja bogato :-(

tak czytam i czytam
http://www.citizensinformation.ie/c...mes/dodatkowe-swiadczenia-socjalne?set_langua
i poki moja mama nie dostanie decyzji o disability allowance to nie moze sie o to ubiegac? hm....
i tak pojdziemy do HSE ale wiecie wolałam was zapytac,zeby mnie nie odesłali z niczym skoro jest szansa na coś.

Ostatnia edycja:
anineczka z tymi zasilkami to jest roznie Jednym przyznaja innym nie mimo ze sytuacja podobna.... wiele sie slyszy na ten temat Uwazam ze warto sie starac bo nigdy nie wiadomo....

fenix na muj gust to SWA powinna dostac Ja to rozumie tak ze jest to zapomoga dla kazdego kto nie ma dochodu wcale badz jest niewystarczajacy.......

tak czy owak wszystkie te zasilki sa przyznawane na podstawie means test wiec kazdy przypadek rozpatruja indywidualnie sprawdzajac dochody i wydatki

Wlasnie MOZE... czekajac na przyznanie zasilku mozna ubiegac sie o pieniazki z HC !!

Ostatnia edycja:
dzieki dziewczyny
ale z tego co rozumiem to SWA to zapomoga dla osob poszukujacych pracy,wiec czemu jej sie nie nalezy,heh...bo nie pracowala wczesniej?troche to bez sensu.
co do FISu to ile go przypadaloby tak mniej wiecej do wyplaty jej faceta??
poza tym przeciez jego dochody dziela sie na ich trojke wiec kurcze naprawde nie maja bogato :-(

wszystko jest napisane w linku co podałam;nie wiem ile zarabia ten facet,tak więc nie wiem ile dostanie.
Liczba dzieci: Dochód rodzinny jest niższy niż:
jedno dziecko €506
dwoje dzieci €602
troje dzieci €703
czworo dzieci €824
pięcioro dzieci €950
sześcioro dzieci €1,066
siedmioro dzieci €1,202
ośmioro dzieci €1,298

co do swa pierwsze słyszę,że jest on dla osób poszukujących pracy.myślałam,że takim zasiłkiem jest Jobseeker benefit :confused:
ten swa jest przyznawany osobom które czekają na jakiś zasiłek i nie ma mają za co życ.
Tak jak np. ktoś został zwolniony lub zredukowano mu godziny i czeka na przyznanie JB czy JA i wtedy dostaje pieniążki swa.
jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi :tak:

dindziusia to HC o czym mówisz jest dokładnie zasiłkiem SWA :tak::tak::tak:

Supplementary Welfare Allowance (SWA) is administered by the Health Services Executive (HSE), through a network of Local Health Offices,

żeby pobierac jakiś zasiłek w Irlandii trzeba miec odpracowane jakieś składki PRSI,na ładne oczy nic nie dadzą :sorry2:

Ostatnia edycja:
wszystko jest napisane w linku co podałam;nie wiem ile
co do swa pierwsze słyszę,że jest on dla osób poszukujących pracy.myślałam,że takim zasiłkiem jest Jobseeker benefit :confused:
nie moja droga.
Jobseeker Benefit to zasiłek dla bezrobotnych,JA to zasiłek dla osób poszukujących pracy,a SWA to zapomoga dla osób poszukujących pracy.
przynajmniej tak mi to wytłumaczyli jak ja się starałam.

żeby pobierac jakiś zasiłek w Irlandii trzeba miec odpracowane jakieś składki PRSI,na ładne oczy nic nie dadzą :sorry2:
czyli d.u.p.a.
na rent allowance sie nie załapią,na JA też nie i na SWA też.
extra
mimo to pojdę z nią i złoże wniosek.nie ma nic do stracenia przecież.

Ostatnia edycja:
Zasiłek dla poszukujących pracy (Jobseeker's Benefit) jest wypłacany co tydzień osobom bezrobotnym objętym ubezpieczeniem społecznym (PRSI). Zasiłek dla poszukujących pracy nazywał się przedtem zasiłkiem dla bezrobotnych, nazwa świadczenia zmieniła się w 2006 r

Zapomoga dla osób poszukujących pracy (Jobseeker Allowance)
Zapomoga dla osób poszukujących pracy-Information from CitizensInformation.ie

czyli troszkę źle wytłumaczyli :sorry2:

Ostatnia edycja:
fenix-jak sama nazwa wskazuje- 'jobseeker..':sorry2:
dziewczyny a jak to jest z ta rejestracja w FASie,tzn. generalnie po zwolnieniu z pracy powinnam sie zarejestrowac,czy jak?nie bede sie ubiegac o JA/JB bo czekam na decyzje o FIS.I jeszcze jedno-trzeba to zrobic osobiscie czy mozna jakos online..?Dzieki z gory za pomoc!

reklama
Do góry