reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

fenix-jak sama nazwa wskazuje- 'jobseeker..':sorry2:
dziewczyny a jak to jest z ta rejestracja w FASie,tzn. generalnie po zwolnieniu z pracy powinnam sie zarejestrowac,czy jak?nie bede sie ubiegac o JA/JB bo czekam na decyzje o FIS.I jeszcze jedno-trzeba to zrobic osobiscie czy mozna jakos online..?Dzieki z gory za pomoc!

z tego co wiem to trzeba byc osobiscie zeby sie zarejestrowac w fas-ie Wiem tylko ze jak sie stara o JA czy JB to koniecznie trzeba byc zarejestrowanym a z FISem to niewiem... aale nic ci nie zaszkodzi jak sie zarejestrujesz

reklama
madbebe możesz się zarejestrowac na stronce FASu ale to będzie raczej na zasadzie korzystania z ich stronki po prostu...przęgladanie ofert pracy,kursów itp.
Żeby byc zarejestrowanym i byc w ich bazie danych ,trzeba się niestety pofatygowac osobiscie,wypelnic formularz,porozmawiac z oficerem i tyle.
W Limerick jak skladalam papiery na JB to chcieli potwierdzenie rejestracji w FASie więc poprosilam od razu o wystawienie mi takiego pisemka.

zwichnelam,skrecilam ale raczej nie zlamalam kciuk.
mam tylko gp visit card,a ze dzisiaj sobota to chce jechac do szpitala.
poki co musze czekac na meza bo w pracy jest,wiec chce zapytac ile mnie wyniesie taka wizyta??
czytam na ciitizen info,ze bez skierowania od gp zaplace 100e? :szok:
przeciez to chore.
a jak ktos nie ma ani tego ani mc,to jak ma emergency to placi full opłat za szpitalną pomoc??
a jak to jest z dziecmi??rozumiem,ze za dziecko placi sie tyle co za doroslego jak sie nie ma mc??
palec tak mnie napierd... ale powiem wam,ze waham sie zeby tam pojsc.
bo co oni mi dadza??procha przeciwbolowego??nawet rtg mi nie zrobia pewnie,a za to wszystko mam zaplacic 100e:no: extra :-(
juz tak mysle,zeby moze od siorki wziac mc.tylko nie wiem czy to przejdzie.
co za bezsens,jakby nie daj Boze jakas tragedia sie stala,to K. wyplata by na to wszystko nie starczyla.,ale nie masz mc wiec radz sobie jakos i wykop kase z podziemi :-(
masakra :szok:

Ostatnia edycja:
Cześć...
Z tego co wiem to każdy GP ma w soboty emergency. Przyjmują ludzi bez umówionej wizyty... Przynajmniej tak jest u mnie. Niekoniecznie jest to Twoja przychodnia, może być to przychodnia najbliżej Twojej... W moim przypadku jest 3. Któraś zawsze jest otwarta (przeważnie do 12). Najlepiej zadzwoń na nr swojej przychodni GP i tam sekretarka (automat) powinna Ci powiedzieć gdzie jest otwarta dla Ciebie przychodnia.
Ale namotałam ... mam nadzieje że coś z tego zrozumiesz...
Lekarz GP powinien bez problemu dać Ci skierowanie do szpitala, jeśli będzie taka potrzeba.
Powodzenia życzę i mniej bólu...

Fenix mój D jak szedł na JB nie był zarejestrowany w Fasie wogóle:no: a JB mu przyznali
ode mnie w limerick tego rzadali,ale to bylo 2 lata temu.
Cześć...
Z tego co wiem to każdy GP ma w soboty emergency. Przyjmują ludzi bez umówionej wizyty... Przynajmniej tak jest u mnie. Niekoniecznie jest to Twoja przychodnia, może być to przychodnia najbliżej Twojej... W moim przypadku jest 3. Któraś zawsze jest otwarta (przeważnie do 12). Najlepiej zadzwoń na nr swojej przychodni GP i tam sekretarka (automat) powinna Ci powiedzieć gdzie jest otwarta dla Ciebie przychodnia.
Ale namotałam ... mam nadzieje że coś z tego zrozumiesz...
Lekarz GP powinien bez problemu dać Ci skierowanie do szpitala, jeśli będzie taka potrzeba.
Powodzenia życzę i mniej bólu...
szkoda,ze nie przeczytalam Twojego posta przed 12,bo faktycznie jest tak ja mowisz :-(tylko co z tego ja juz po 12:-(

Ostatnia edycja:
Sprawę mam dziewczyny ;-)
1.w jakich dniach wpływa fis na konto
2.czy to możliwe że dostaliśmy kaskę bez pisemnej decyzjii??
P na konto wczoraj przyszła pewna kwota my w szoku bo niby skąd dzisiaj to samo tylko że dużo mniejsza ale z tym samym tytułem i jak podzieliliśmy tą dużą przez tą mniejszą wyszło 9 plus ta mniejsza razem 10 no i chyba tyle tyg. temu składałam o fis:confused: no i wypatrzyłam w tytule wpłaty P numer pps a o nic innego z jego imienia sie nie staraliśmy hmmmm

Sprawę mam dziewczyny ;-)
1.w jakich dniach wpływa fis na konto
2.czy to możliwe że dostaliśmy kaskę bez pisemnej decyzjii??
P na konto wczoraj przyszła pewna kwota my w szoku bo niby skąd dzisiaj to samo tylko że dużo mniejsza ale z tym samym tytułem i jak podzieliliśmy tą dużą przez tą mniejszą wyszło 9 plus ta mniejsza razem 10 no i chyba tyle tyg. temu składałam o fis:confused: no i wypatrzyłam w tytule wpłaty P numer pps a o nic innego z jego imienia sie nie staraliśmy hmmmm
tak to fis,ja tez dostaje w czwartkki a wczorajsze to wyrównanie

dzięki dziewczyny :-) kurcze szybko poszło z tym fisem i bez żadnych problemów aż jestem pod wrażeniem bo po tym co się tu naczytałam jakie problemy robią to spodziewałam sie najgorszego :sorry2:
a i jeszcze jedno czy posiada któraś formę do zmiany adresu w CHB. wiem że już kiedyś ktoś tu podawal a ja idiotka nie zapisałam :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

reklama
to Ty sie ciesz a nie kurczujesz tu:-Dwyslalam Ci te forme na maila:tak:-juz z reszta zuwazylas ;)
ja mam nadzieje ze tez juz dostane po doslaniu p45,ktore mam nadzieje otrzymac po weekendzie:baffled:
teraz sie zastanawiam czy mi szanownie z pracy wyplaca siano jednorazowo i sie zes**m z podatkiem od tego,czy jak...:sorry2:jak znam zycie to tak wlasnie zrobia:dry:

Do góry