reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

dziewczyny wiem że znów zawracam głowę tym macierzyńnskim..
ale powiedzcie mi ..
bo na citizeninformation wyczytałam coś takiego
Składki na ubezpieczenie społeczne (PRSI): podczas otrzymywania zasiłku macierzyńskiego za pracownicę automatycznie odprowadzane są składki PRSI. Po powrocie do pracy pracownica, która wykorzystała dodatkowy bezpłatny urlop macierzyński, powinna wystąpić do pracodawcy z wnioskiem o wypełnienie formularza Wniosek o opłacanie składek w okresie urlopu macierzyńskiego (application for maternity leave 'credits') (pdf).
no i zastanawiam się , dlaczego skoro są automatycznie to u mnie ich nie ma , jak pytałam
w socjalu??

no i 2 pytanko, co do p45
na dole w rubryce jest "total number of weeks of insyrable employment" to chodzi o to , ile tygodni miałam przepracowane tak??

reklama
mnie szlag trafi za moment,ze tez zawsze musza mi popsuc humor od poczatku tygodnia:wściekła/y:Wyobrazcie sobie ze ponownie dostalam decyzje odmowna z FIS;nie odeslali mi nawet moich payslipow nic,ale tym razem tam zadzwonilam,bo na decyzji do dochodow doliczyli cos,co okreslili jako unpaid maternity formula:eek:.Pani z ktora rozmawialm mowi do mnie,ale Ty przeciez wracasz do pracy po bezplatnym:eek::szok:To na ch** dosylalismy im moje wypowiedzenie i gdzie oni to wszytko maja??:wściekła/y:
Decyzja jest wystawiona 15/06 dzis jest juz 21/06.Pani kazala mi doslac p45,ktore zapewne dostane jak mi wygasnie umowa w pracy,czyli 19/07,co bedzie juz grubo 21dni po otrzymaniu decyzji,tym samym czas na odwolanie minie.Mimo tego iz babce mowilam ze dopiero po 19tym dosle,jak znam podepra sie 'przeterminowaniem',zeby tylko nie placic wstecz.Alez mnie nosi,no!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
edit:zapomnialam o najlepszym-mowie babce ze dosle jej te p45 pod koniec lipca,a ona do mnie,ze jesli dosle do 4go kwietnia,to bedzie OK:eek:KWIETNIA?:-Djak to kwietnia,ja na to;ona-tak do 4kwietnia:eek:poweekendowa chyba byla niezle..-mam nadzieje ze miala na mysli 4sierpnia,w sumie tez na 'a':-D (choc dla mnie to malo smieszne..;-))

Ostatnia edycja:
czesc dziewczyny
kurcze nic nie rozumiem........ chodzi o temat JA i pobierania kasiurki z HC w czasie czekania na decyzje.....
dzwonilysmy dzis do HC z zapytaniem czy nalezy sie w tym czasie supplementary welfare allowance... powiedzieli ze tak ze trzeba zlozyc aplikacje... ale na pytanie czy w przypadku odmowy JA trzeba bedzie zwracac SWA nie otrzymalysmy odpowiedzi Babeczka nie miala pojecia... wiec teraz juz nic nie wiem i nie rozumiem.....
Dobrze ze nie mnie to dotyczy bo urzeranie sie z tymi urzedami tutaj i tak doprowadza mnie do szalu.....
Prosze pomurzcie moze Wy lepiej orientujecie sie w tych przepisach niz tutejsze urzedniczki
Mnie juz glowa boli....

hej znacie moze jakis numer telefonu do sociala w limerick tylko taki ktory odbieraja bo pod 061 212200 od poniedzialku nikt nie odbiera A dzwonimy caly dzien :wściekła/y: oszalec mozna Bo osobiscie to moze jutro dopiero uda sie tam wybrac

dziewczyny portujcie....
znów moja jeb*** szefowa:wściekła/y:
powiedziała mi że nie zapłaci mi za holiday bo by lam na zwolnieniu i racowałam dla niej tylko kilka miesięcy a ona wypłaca po każdym pół roku:confused2:
więc tak za ostatniego holidaya zapłaciła mi w styczniu 2009 to był z poprzedniego roku wypłacony z 2008
więc jak wróciłam po urlopie od 5 lutego to od tej pory nie dostałam nic....
nie wiem czy za H&S mi się też należy .. ale za maternity chyba powinien??
powiedzcie mi.... p45 dała mi z dniem 17 czerwiec...
więc ile mi się tak naprawdę należy??

nie wiem czy wliczać te zwolnienia czy co?? ehhhhh
na H&S byłam od czerwca a na maternity od 8 listopada d0 8 maja

Ostatnia edycja:
kamcia-musisz sie cofnac,bo pisalam tu wczesniej ile mozna miec max tyg. H&S,zeby przyslugiwalo siano za bank holidaya podczas chorobowego.Co do maternity,jesli jestes zwolniona,maternity traktuje sie jako okres zatrudnienia, w zwiazku z czym nalezy Ci sie siano za BH,ktore wtedy wypadaly i niewykorzystany urlo,ktory sie podczas maternity naliczyl.To tyle co wiem...
Time spent on health and safety leave is treated as though the employee has been in employment, and this time can be used to accumulate annual leave entitlement. The employee is entitled to leave for any public holidays that occur during health and safety leave. During health and safety leave, employers must pay employees their normal wages for the first three weeks, after which Health and Safety Benefit may be paid.
edit:znalazlam regulacje odnosnie max czasu pobytu na sick leave-jest to 26tyg.;powyzej nic nie przysluguje..
jeszcze jedno:jesli nie wykorzystalas urlopu przed odejsciem na H&S nalezy Ci sie rowniez siano za to:(ja juz jestem chora na sama mysl,bo tez bede sie na pewno musiala o to wyklucac,ale nie podaruje ani centa..)
[FONT=&quot]Annual leave accumulated before start of sick leave:[/FONT][FONT=&quot] Many employers insist that you take your annual leave by a particular date, for example, the end of the calendar year. The European Court of Justice has ruled in case C-350/06 that a worker who is on sick leave at the end of the leave year should not lose the right to annual leave which was accumulated before the start of the sick leave. This judgement also applies to a worker who was on sick leave immediately before leaving the employment. This means that the worker would be entitled either to carry over, or receive payment for, annual leave which has been earned but not taken because the worker was on sick leave.[/FONT]

Ostatnia edycja:
madbebe dziękuję bardzo
a jeszcze prośba mogłabyś mi linka podrzucić do oryginalnej stronki tego o H&S bo ja musze jej to wydrukować i pokażac bo tak to mi się będzie wykręcać,..
już od maternity mi się wykręca to co dopiero od H&S
ja też mojej nie zamierzam darować:wściekła/y: za to tylko jaka ona jest i jaką ze mnie chce zrobić idiotkę,
bo myśli że ja nic nie wiem i się nie dowiem co i jak...:wściekła/y:

reklama
Ostatnia edycja:
Do góry