reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

no anineczko właśnine tak, teraz to już na wszystko za późno:sorry::confused2:

to mam pytanie odnośnie fis jak to się łatwi i wogóle o co w tym chodzi, bo ja jak zawsze nie wiem:zawstydzona/y:

reklama
Madbebe-no tak jakoś...Niestety nie opłaca nam się pracować obojgu(szok normalnie)...Teraz J ma jakieś kłopoty w pracy i może to on zasiądzie w domowych pieleszach:)))

rozumiem..:tak:;-)Robcie tak oby bylo dobrze:-)kamcia-tu znjadziesz info Dodatek rodzinny-Information from CitizensInformation.ie
generalnie wypelniasz forme,ktora jest do pobrania przy koncu strony,Twoj malzonek zanosi ja do pracy,gdzie pracodawca wypelnia rubryki dla niego przeznaczone, wysylasz i czekasz..Po jakims czasie wysla Ci pisemko ze Cie zarejestrowali i od tego momentu min 2miesiace czekania..

Czesc dziewczyny a ja mam takie pytanie moze sie orientujecie (bo ja pojecia nie mam a kolezanka potrzebuje pomocy): jak to jest z tym placeniem przez health center?? czy osoba czekajaca na decyzje o JA moze otrzymywac kase z HC?? jesli tak to jak to zalatwiac?? i gdzie??

bede bardzo wdzieczna za wszelka pomoc :-) bo ponoc dlugo sie czeka na decyzje o JA a pieniazki by sie przydaly......

Jeszcze jedno WAZNE pytanie : jak to jest z Medical Card?? czytalam ogolne warunki i zasady przyznawania na stronce citizen info ale wiem rowniez ze decuzja o przyznaniu jest bardzo indywidualna... jakie sa wasze doswiadczenia w tej kwestii??? chodzi o rodzine 3 osobowa gdzie tylko jedna osoba ma dochod z tytulu zatrudnienia na full time.. zadnych zasilkow nie pobieraja...ani fis ani ja ani nic... Zgory dzieki wielkie za pomoc

aha i czy mozna dostac EHIC nie posiadajac MC??

wasza pomoc bedzie nieoceniona :-)

Ostatnia edycja:
dzindusia mój brat po prostu poszedł do hc i powiedział,że czeka na JA a nie ma z czego życ i dali mu co tydzień kasiorkę.Ale wtedy nie dostali zwrotu JA od czasu złożenia formy.Tylko,że u nich jedna osoba miała zasiłek,a żona nie pracowała.

Co do EHIC dostaje każdy kto płaci PRSI.

Co do Mc niby jest tabelka do jakiej kwoty przyznają MC,ale też rozpatrują indywidualnie.U nas np.było tak,że mój M zarabia stałą pensje,a jednak jak płaciliśmy za wynajem 1300 euro to MC mieliśmy.jak zmieniliśmy chatę na 700euro to MC już nam się nie należało,bo jednak wynajem staniał.Tak więc warto składac w każdej sytuacji.a nóż się uda ;-)

Kamcia nic nie wiem o JA :no:

anineczka dziekuje bardzo :-) a powiedz mi co w przypadku gdy pobiera sie pieniazki z HC czekajac na JA a decyzja w sprawie JA bedzie odmowna?? czy wtedy trzeba bedzie zwracac pobierane pieniadze??

aha i jeszcze jedno pytanko:: bo piszesz ze EHIC dostanie kazdy kto placi skladki A co w przypadku dzieci?? i czy taka karta jest jedna na rodzine czy imienna??

dzindusia w HC mają dostęp komputerowy do SW.Tak więc zanim przyznają pieniążki w HC sprawdzą,czy będzie się należał Allowance.Są połączeni siecią komputerową z Sw i wiedzą czy jest się pozytywnie rozpatrzony czy też nie.
ale jeśli się coś wydarzy i jednak odmówią allowance to pieniążki trzeba zwrócic.Moja bratowa twierdzi,że to się na ogół nie zdarza bo w HC są w stanie powiedziec czy ktoś się obliguje na zasiłek.

Co do kart EHiC są to karty imienne na każdego członka rodziny.wypełnia się jeden formularz i na nim wpisuje wszystkich członków rodziny i ich ppsy.I przysyłają na kazdego członka rodziny.Tam trzeba dołączyc jakieś papiery,potwierdzenie ppsu,potwierdzenie adresu i ostatnie P60.jeśli ma się MC można wypełnic formę online :tak:

reklama
heh czyli istnieje ryzyko ze trzeba bedzie oddac........ nieciekawie.... no coz przekaze te informacje... DZIEKUJE BARDZO RAZ JESZCZE ZA POMOC:-)

chyba niewarto ryzykowac....:-(

Ostatnia edycja:
Do góry