reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Dziwne to spostrzeganie prawa i przepisow.GP w Irlandii malo kiedy jest ginekologiem...Ale mysle,ze kazda z nas byla minimum raz tu u gin.chociazby po to,zeby stwierdzic ciaze.Nie pochodze z wioski,ani malego miasta,Gorzow Wlkp moze to i nie metropolia ale nikt nie kwestionowal moich dok.Dzisiaj uslyszalam od kolezanki,ktora zjechala juz na stale do Krakowa,ze pan z okienka tak jej dobrze doradzil,ze otrzyma 2000tys.zlotych becikowego.Kazal jej napisac oswiadczenie,ze bedac w Irlandii w odwiedzinach u meza urodzila dziecko.Ze nie otrzymala tam zadnych zasilkow w zwiazku z tym porodem i otrzymala 2tys,zl.I badz tu madrym...

reklama
dziewczyny czy jeśli ktoś kto pracuje legalnie przez 4 lata może zostac zwolniony z powodu chorob i czestych zwolnien jakie przynosił??
jesli nie to gdzie sie ubiegac o swoje prawa??
to pytanie dotyczy mojej znajomej.
radziłam jej,żeby poszła do prawnika po poradę,bo wiem,że to nielegalne trakotwanie,tymbardziej,że była praktycznie przez cały okres pracy dyskryminowana...ale mówi,że nie chce pogarszac swojej sytuacji.
nie wiem jak mam jej jeszcze pomoc.

Ostatnia edycja:
dziewczyny przecież chodziłyście do lekarza ginekologa do szpitala i nie ma problemu jechac zeby podbili pieczątke:)))

gdybys na jobseeker poszla w 2011 to będą się liczyły składki z 2009 roku.
Nie masz wypracowanych 39 tak więc jest ryzyko ,że nie przyznają a i jest szansa,że skredytują składki.Ciężko powiedziec i doradzic.
Co masz zrobic? nie wiem,decyzja należy do Ciebie.
ale jeśli poszłabym w 2011 to z 2011 też by się licxyły składki??
bo jak poszłam teraz w 2010 to mi nic nie mówiła o składkach z tego roku tylko o tych z 07,08,09 więc jakbym poszła w 2011 to mi poliiczą z 08,09,10 czyli i tak tych składek zabraknie nawet jeśli je zsumują...:dry:
mam rację czy nie??

ale jestem wściekła:wściekła/y:
co oni sobie wyobrażają????miałam na Szymka dostac 60 a dostałam 30:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:to jak ustawowo jest 60% a dla mnie 30%:wściekła/y::wściekła/y:i nie zwrócili mi nawet centa od listopada,poprostu od tak teraz na bieżąco mi wypłacili:eek::crazy:nie chciałabym byc w skórze tej osoby która odbierze telefon:no::wściekła/y:

Wlasnie nie wiadomo jak u mnie zatwierdza !! Ale czy np moga zatwierdzic od polskiego ginekologa ?? Bo jak bylam w ciazy to bylam w Polsce na usg i mojego gina . Bo ja do Dublina mam daleko a tam wlasnie jezdzilam do mojej ginekolozki !

No to fajnie lece juz we wtorek(na miesiac):cool2:mam nadzieje ze pozytywnie zalatwie ta sprawe z becikowym.Jedni mowia ze sie nalezy a jedni ze nie:no: Tylko ze mam troszke obawy sie bo ja razem z mezem jestem wymeldowana z miejsca zamieszkania w Polsce i raczej nie wiemy kiedy wrocimy do Polski a tam trzeba napisac ze sie wraca. No zobaczymy ehhhh

reklama
Do góry