reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Z tego co czytalam, "aby zyskać prawo do zasiłku dla bezrobotnych należy wykazać się znaczną utratą zatrudnienia przez okres sześciu kolejnych dni",a Ty przeciez nie pracujesz juz dluzej niz 6.(to o to chodzi z tymi 6cioma dniami z mego rozumienia).Jest tez wzmianka o utracie prawa do zasilku jesli przekroczysz termin na ubieganie sie o zasilek.Nigdzie jednak nie znalazlam jak dlugi jest ten termin.Ludzie pisza ze niby 3miesiace,ale z drugej strony w urzedzie zapytaja Cie pewnie czemu zwlekalas ze zlozeniem podania..wiec lepiej zrobic to jak najszybciej:tak:
Ja z innej beczki-czy ktoras z Was przedluzala sobie macierzynski i ma moze wzor takiego papierka? Bylabym wdzieczna:tak:

reklama
Hejka anieczka. Mam pytanie wlasnie doczytalam na stronach citizen information, ze pracodawca w Eire nie ma obowiazku placic wynagrodzenia na maciezynskim ?! Jak to bylo u Was? Tego matarnity benefit nie jest za wiele, wiec jestem z lekka przerazona... Ja jeszcze swojego pracodawcy nie poinformowalam ze jestem w ciazy (dopiero 11 tydzien), wiec nie mam jak sie w kadrach podpytac.

Chodzi Ci o pensje i dodatkowo zasiłek macierzyński?
Oczywiście,że nie ma obowiązku i zazwyczaj żaden pracodawca tego nie robi.Z zasady dostajesz tylko maternity benefit :tak:

Laski, czy zanim wypelnie forme o jobseeker benefit musze sie gdzies rejestrowac, ze jestem bezrobotna?? Czy to gdzies tam w kompach maja? Jestem zielona....nigdy jeszcze nie bylam tutaj bezrobotna i nie wiem jak mam sie zabrac za te formalnosci...:sorry::eek: No to zarzuccie info jak mam to po kolei zrobic...

misia - wystarczy, że wypełnisz formę JB. teraz jest tak, że idziesz sobie do okienka New Claim i mówisz pani/panu, że właśnie straciłaś pracę i co masz robić:sorry: oni dają ci 2 formy - JB i JA, do tego kartkę papieru z listą dokumentów, które musisz przynieść (min. p45, proof of address itp) i wyznaczają ci datę i godzinę na spotkanie. w domku wszystko sobie wypełniasz i zglaszasz się w wyznaczonym dniu. babka wprowadza wszystko do kompa, a potem czekasz "a few weeks" na decyzję... ja czekam już od 30 grudnia:-(

Dziewczynki - ja mam pytanie w kwestii "urlop na socjalu". czekam na decyzję w sprawie allowance (od 30 grudnia) i dalej cisza. muszę lecieć do PL na kilka dni i nie wiem, czy im to zgłaszać:sorry: bo jestem "oczekująca"... wiem, że jakbym już pobierała kasę co tydzień z poczty to muszę zgłosić, że wyjeżdżam i mam prawo do 14 dni w ciągu całego roku. ale jak wygląda sprawa, jeżeli czekam na decyzję? na dobrą sprawę, to chyba nic się nie stanie, jak wyjadę...?

aga_irlandia - tylko właśnie ja nie dostaję z health centre...:sorry: byłam u nich i złożyłam papiery o wszystko, co było możliwe i czekam już 3 tyg. ani z dużego socjala, ani z małego:no: dlatego zastanawiam się, czy im to zgłaszać?

reklama
Do góry