reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Laski, czy zanim wypelnie forme o jobseeker benefit musze sie gdzies rejestrowac, ze jestem bezrobotna?? Czy to gdzies tam w kompach maja? Jestem zielona....nigdy jeszcze nie bylam tutaj bezrobotna i nie wiem jak mam sie zabrac za te formalnosci...:sorry::eek: No to zarzuccie info jak mam to po kolei zrobic...
ja sie rejstrowalam w fasie.
zreszta na tej formie o JB masz pytanie czy sie rejstrowalas?

Lubiczanka - jeżeli chodzi o przejście z macierzyńskiego na JA lub JB... to przede wszystkim musi ci się skończyć maternity i po tym odczekaj kilka dni i wtedy możesz zgłosić się do socjala po formy. oczywiście wcześniej musisz pogadać z pracodawcą, żeby to on cię zwolnił... ponoć jeżeli sama się zwolnisz, to nie chcą przyznawać JB / JA. no i generalnie - starając się o zasiłki musisz być bezrobotna. a będąc na maternity teoretycznie dalej jesteś zatrudniona. więc leć do swojego boss'a i pogadaj z nim, czy mógłby napisać ci taki letter, ze ze względów ekonomicznych itp. nie ma możliwości Twojego powrotu do pracy (czy coś w tym stylu), potem weź P45 no i wtedy do socjala. na decyzję możesz poczekać, ale wtedy wypłacają wstecz - od daty złożenia wniosku.

Lubiczanka - jeżeli chodzi o przejście z macierzyńskiego na JA lub JB... to przede wszystkim musi ci się skończyć maternity i po tym odczekaj kilka dni i wtedy możesz zgłosić się do socjala po formy. oczywiście wcześniej musisz pogadać z pracodawcą, żeby to on cię zwolnił... ponoć jeżeli sama się zwolnisz, to nie chcą przyznawać JB / JA. no i generalnie - starając się o zasiłki musisz być bezrobotna. a będąc na maternity teoretycznie dalej jesteś zatrudniona. więc leć do swojego boss'a i pogadaj z nim, czy mógłby napisać ci taki letter, ze ze względów ekonomicznych itp. nie ma możliwości Twojego powrotu do pracy (czy coś w tym stylu), potem weź P45 no i wtedy do socjala. na decyzję możesz poczekać, ale wtedy wypłacają wstecz - od daty złożenia wniosku.
Uuuuu-niewesoło...mój szef mało do dogadania się...a jeżeli np.bym się sama zwolniła a w socialu powiedziałabym,że chcę znalezć pracę tu na miejscu-bo dojeżdżam ponad 20km...?Przejdzie?

ja mam ten sam problem:tak:mam gnojka,a nie szefa i jesli mnie zmusi sytuacja to tez wlasnie w te sposob chcialam zakombinowac-dosc duza odleglosc do pracy i niemoznosc dotarcia do domu odpowiednio szybko w razie wu.Moze przejsc-bo tak dziewczyny robily:tak:Zycze powodzenia i daj znac czy sie udalo of course;-)

Lubiczanka, Madbebe - taki powód przejdzie. moja koleżanka była managerem w radisonie i zwolniła się ze względu na godziny pracy. nie było problemu z socjalem. małe dziecko, to dobry powód;-) powodzenia życzę:tak:

Uuuuu-niewesoło...mój szef mało do dogadania się...a jeżeli np.bym się sama zwolniła a w socialu powiedziałabym,że chcę znalezć pracę tu na miejscu-bo dojeżdżam ponad 20km...?Przejdzie?
przejdzie,u mnie przeszlo;-)
Tylko w socjalu nie mozesz nic wspomniec o dziecku:no:
Oni wiedza ze ty masz dzieci itp ale zeby dostac JB/JA musisz byc zdolna do pracy i poszukiwac jej.
Mam nadzieje ze wiesz o co chodzi?

reklama
Do góry