reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Dziewczyny mam pytanie do tych ktore sa obecnie na macierzynskim i skladaly o FIS. Czy musze sie gdzies zglosic o wpisanie ze pobieram macierzynski? Wiem ze moj maz musi tez zabrac papiery do pracodawcy, aby tamten wypelnil, a cos jeszcze? Bede wdzieczna za kazda podpowiedz, pozdr.

Dziewczyny mam pytanie do tych ktore sa obecnie na macierzynskim i skladaly o FIS. Czy musze sie gdzies zglosic o wpisanie ze pobieram macierzynski? Wiem ze moj maz musi tez zabrac papiery do pracodawcy, aby tamten wypelnil, a cos jeszcze? Bede wdzieczna za kazda podpowiedz, pozdr.
ja wysłałam tylko kopie decyzji z macieżyńskiego:tak:

Możecie mi przybliżyć temat H&S w ciąży, jak to się załatwia, ile się na to czeka, ile się dostaje? Byłabym ogromnie wdzięczna:tak: Albo linka do postów jak już o tym pisałyście kiedyś;-)

Health and safety at work-Information from CitizensInformation.ie
http://www.citizensinformation.ie/c...o-families-and-children/health_safety_benefit
HSA - The Health and Safety Authority
HSA - Pregnant at Work
Ja byłam ale ponad 2 lata temu.
Długo nie czekałam.Wiem,że poszłam około 20 tygodnia na to i byłam ,aż do dnia przejścia na macierzyński.Czekałam może 2-3 tygodnie.Formularz dostałam od szefa.Dostawałam chyba 180euro (nie pamiętam dokładnie) ale to i tak było więcej niż zarabiałam bo pracowałam tylko 2 dni w tygodniu.
Przez pierwsze 3 tygodnie zwolnienie opłaca szefostwo później H&S :tak:
https://www.babyboom.pl/forum/mamy-z-irlandii-f142/mamy-z-irlandii-1455/index263.html#post3570529

Ostatnia edycja:
Dzien dobry mamusie
Dziewczyny mam pytanko czy wy dostalyscie ECS bo z tego co sie nie myle to dzisiaj powinny placic a mi nie wplynelo
Wiecie cos na ten temat bo rodzinne tez mi juz ucieli i powinni przyslac jakas informacje

Czesc wam wszystkim.Jestem nowa na forum ale orientuje sie w sprawach socialnych gdyz mieszkam juz w Irlandii 7 lat.Co do Child Benefitu faktycznie w tym roku obcieli, choc co roku podnosili, ale prawie wszystkie zasilki zostaly obciete ze wzgledu na kryzys.Budzet na ten rok zostal juz ogloszony 9 grudnia 2009.Na stronie www.socialwelfare.ie znajdziecie wszystkie stawki zasilkow.Co do ECB zgory byl on ustalony od 2006-2010 i nie musza przysylac zadnych pism, gdyz byl to dodatek tylko do 2010 roku, mysle ze mial on mlode mamy zmobilizowac do zaludnienia wyspy.Od tego roku jak kolezanka wspomniala wprowadzili darmowe przedszkola dla 3-4 latkow.Pozdrawiam:-)_______________

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
a mi dzis znow przyszła forma z child benefit do sprawdznia i odesłania im w ciagu 21 dniiiiii chyba sie na mnie uparli co 3 miechy musssssssssssssss jest ale data wystawienia 26.12.2009 a od kiedy oni pracuja w swieta hehhehe musze im odesłac bo mi zaraz wstrzymaja jak zwykle!!!!!!!!!!

Do góry