reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Aga mi sie wydaje ze to nie do konca chodzi o to czy ktos pracuje czy nie tylko raczej o to czy dalej tu przebywasz a i tym samym jesli tak to zdazysz to odeslac w ciagu 21 dni. No wiadomo jak jestes sobie w pl to nie zawsze moze sie to udac. No i na tej formie tam jest napisane MUSI byc TWOJ podpis wiec niby nikt inny nie powinien za ciebie tego podpisywac. Bo przeciez jesli ktos nie pracuje to dostaje pienadze od nich a przeciez w komputerze wszystko maja i wiedzakomu placa Jb czy Ja, wiec wg mnie to taki chwyt z ich strony zeby wylapac oszukujacych i nie przebywajacy w irl.

reklama
dziewczyny chodzi o to ze teraz nie płacą na dzieci które są w PL a jeden z rodziców tutaj:tak:więc trzeba udowodnic biorąc pieczątke ze szkoły,więc teraz na zmiane wysyłają ze raz pracodawca podpisuje a raz szkoła:tak:

Teorii na ten temat może byc wiele.

Marta a nam pani mówiła,że jeśli chciałabym wyjechac do Pl to CHB powinnam przepisac na męża.Czyli coś nie gra.
Pozatym:

Obywatele UE/krajów EOG oraz obywatele Szwajcarii, którzy pracują w Irlandii, nie muszą spełniać kryterium stałego zamieszkania, aby otrzymać zasiłek na dziecko.
Obywatele UE/EOG lub Szwajcarii pracujący w kraju, w którym obowiązują przepisy UE, zazwyczaj otrzymują w tym kraju zasiłek na dziecko, nawet jeżeli ich rodzina mieszka w innym kraju. Jednak jeżeli ich dzieci mieszkają w innym kraju UE/EOG, powinni mimo wszystko ubiegać się w tym kraju o wszelkie przysługujące im zasiłki rodzinne.
Jeśli zasiłek rodzinny, który dana osoba otrzymuje w kraju, w którym zamieszkują dzieci, jest mniejszy niż zasiłek na dziecko wypłacany w Irlandii, wtedy takiej osobie wypłacony zostanie zasiłek na dziecko w wysokości różnicy między tymi świadczeniami. Aby uzyskać więcej informacji dotyczących wpływu przepisów UE na zasiłek na dziecko, należy skontaktować się z Działem Zasiłków na Dzieci (zob. "Gdzie składać podanie" poniżej).

Uaktualnienie strony było 6.01.2010 czyli jest na czasie.

Zgadzam się z beakta.Kiedy ja byłam w Pl przyszło pismo i mój mąż nie podpisał bo CHB jest na mnie no i wstrzymali nam CHB.Później 4 miesiące trwało przywrócenie nam płatności.

anineczka dam to przeczytac koleżance bo jej dzieci od wrzesnia poszły do szkoły w PL a ona z mężem tutaj są i zabrali im CHB:szok:powiedzieli ze im sie nie należy:no:

Niech koleżanka wydrukuje sobie to po angielsku i przedstawi im i niech się ustosunkują dlaczego.Bo napisanie,że im się nie należy "bo tak" mnie by nie satysfakcjonowało.
Wiesz może przyczyna leży w tym,że dzieci nie są z rodzicami,a tutaj w sumie mowa jest o tym,że jeśli rodzic zamieszkuje z dziecmi w innym kraju niż Irlandia.
Ja bym jednak dowiedziała się dlaczego dostali odmowę.

A tutaj co do listów przysyłanych co 3 miesiące:
Kontrola nadużyć finansowych

Od obywateli UE/EOG oraz obywateli Szwajcarii podlegających przepisom UE wymaga się obecnie potwierdzania co 3 miesiące, że kontynuują pracę w Irlandii.

Ostatnia edycja:
przekazałam koleżance:tak:jej powiedzieli że wstrzymują z powodu wyjazdu dzieci z Irlandii:dry:więc myśle ze jak przedstawi im to pismo to jej zwrócą:tak:dzięki:-);-)

Nie zabiora Ci ....jak Ty nie wrocisz to pismo z CHb beda przysylac Tobie ale Twoj m bedzie wtedy zanosil do swojego szefa zeby tamten mu podbij...
Jedno z rodzicow musi pracowac:tak:
Ja nie pracuje i juz dwa razy mojego m szef nam to podbijal i jak narazzie rzadnych problemow nie mialam

A ja znam duzo par gdzie oboje niepracuja od co najmniej kilku miesiecy (niestety:( ) i tez im nie zabrali. Wtedy na tej formie jest opcja zaznaczenia ze pobierasz jakies platnosci z socjala.

reklama
Hejka dziewczyny szukalam sobie ostatnio o CHB i znalazlam na jednej stronce cos takiego, czy to prawda???? ja akurat juz prawie na dniach i wiem ze wszystkie papiery mi maja same przyjsc po urodzeniu dziecka i dopiero mam wypelniac na ChB i wiem ze to 150e miesiecznie bo juz inne zasileki mi sie nie naleza , prawda?
Zasiłki w Wielkiej Brytanii i Irlandii krok po kroku - Biznes w Onet.pl

Uwaga! Rodziny otrzymujące Child Benefit automatycznie dostają dodatek na dzieci w wieku przedszkolnym (do 6. roku życia) – 1 tys. euro (3,9 tys. zł) rocznie, wypłacany co trzy miesiące

Ale co to jest bo ja niewiem nalezy sie tez cos takie??

Do góry