reklama
biola
szczęsliwa mama
dziewczyny moj znajomy pracowal n samozatrudnieniu i teraz nie ma pracy czy nalezy im sie FIS maja jedno dziecko czekaja na child benefit i zalatwiaja bide
aga03
Początkująca w BB
Tak w tym roku, tylko że ja juz drugi raz, może dlatego więc szybciej...Nie wiem.Ale zycze powodzenia
jak skladalas drugi raz papiery to napisz mi prosze czy przyslali ci znowu caly wniosek do wypelnienia czy tylko jedna kartke z aktualizacja danych.
jak skladalas drugi raz papiery to napisz mi prosze czy przyslali ci znowu caly wniosek do wypelnienia czy tylko jedna kartke z aktualizacja danych.
Kasia Irlandka
10/2006 06/2009 :)
Ja składałam cały wniosek. Nic mnie nie przysyłali do uzupełnienia. Tam we wniosku jest jedna rubryka w której zaznaczasz ze kolejny raz składasz go składasz. My dostaliśmy potwierdzenie 2 lutego i dokladnie po 10 tyg kaskę na konto.
Jeśli nie pracuje żadne z nich to wydaje mi się że nie. FIS jest to dodatek do dochodu dla pracujących ludzi. Przynajmniej jedno z nich musi mieć gwarancję zatrudnienia przez 3 mc.dziewczyny moj znajomy pracowal n samozatrudnieniu i teraz nie ma pracy czy nalezy im sie FIS maja jedno dziecko czekaja na child benefit i zalatwiaja bide
aga03
Początkująca w BB
Mi przyslali tylko jedna ( miesiac przed koncem decyzji) kartke ktora musi wypelnic szef meza oraz my musimy potwierdzic ze nic sie nie zmienilo, zalaczyc dwa payslips oraz P60 dlatego pytalam bo moze teraz nie rozpatruja na nowo jesli nie bylo zmian tylko aktualizuja.Ja składałam cały wniosek. Nic mnie nie przysyłali do uzupełnienia. Tam we wniosku jest jedna rubryka w której zaznaczasz ze kolejny raz składasz go składasz. My dostaliśmy potwierdzenie 2 lutego i dokladnie po 10 tyg kaskę na konto.
Jeśli nie pracuje żadne z nich to wydaje mi się że nie. FIS jest to dodatek do dochodu dla pracujących ludzi. Przynajmniej jedno z nich musi mieć gwarancję zatrudnienia przez 3 mc.
diora86
Początkująca w BB
Mam do was pytanko w sprawie FIS dostałam pismo ze zostało nam przyznane i mineły 2 tygodnie i nie ma kasy na koncie czy na kase długo sie czeka po przyznaniu FIS czy od razu powinno przyjsc na konto?? sprawdzam co 2 dni konta a tam nic nie ma na + . Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam i miłego dnia życze
aga03
Początkująca w BB
ja dostalam kase z fisu w najblizszy czwartek po otrzymaniu decyzji, bo w co. Laoise placa w czwartki. wszystkie moje znajome tak dostaly wiec moze zadzwon tam i zapytaj dlaczego jeszcze nie wplynely moze pomylili numer konta bo tu w ie czesto sie to zdaza
Dziewczynki ja z calkiem innej beczki....a mianowicie jestem na macierzynskim - najnizszym jaki mogl byc , ale jak mi go przyznawali dostalam pismo z Socjala ze jak sprawdza moja prace w polsce ( pracowalam 6 lat) to podejma nowa decyzje. i ja tak sobie czekam i czekam , macierzynski mi sie konczy a ja nadal nie sprawdzona w polsce wyslalam pismo do socjala dostalam odpowiedz czekac....a ja na macierzynskim do 29 maja. powiedzcie mi czy miala juz ktoras taka sytuacje , chodzi o to ze przeciez moge dostac wiecej kasiorki , tak mi sie zdaje i tu kolejne pytanie co zrobic aby nie wracac do pracy po macierzynskim , a miec kasiore . Z|najoma irlandka podpowiada mi chorobowe ciezko mi wrocic do pracy , bo nie bede robic tylko po to aby oplacic opiekunke, a i serce mi sie kraje na sama mysl ze mam martyske zostawic ( chce z nia siedziec przynajmniej do roczku) ale sie rozpisalam , pozdrawiam
magdalena81
Entuzjast(k)a
3razyM wydaje mi się, ze Twoja praca w Pl ma niewielki wpływ na wysokość macierzyńskiego w Irl. No chyba że zarabiałaś gigantyczne pieniązki. Bo oni liczą wysokośc maternity benefit w ten sposób, że biorą pod uwagę średnie tygodniowe zarobki sprzed 2 lat i MB stanowi 80% tychże zarobków, jednak nie mniej niż 220 i nie więcej niż 280 euro. Mam nadzieję, ze w miare klarownie to napisałam (starałam się ). Co do chorobowego, to może być różnie, zależy na jakie schorzenie. Mogą próbować ciągać Cię na komisje itp. Ja na chorobowym byłam od stycznia (ze wzgledu na ciązę), a oni już pod koniec lutego zaczęli wysyłać mi dziwne pisma, straszyli komisją itp... No ale się koniec końców udało (no ale to ciąża, więc tak naprawdę nie mogli mi udowodnić, że mi się nie należy). Inne wyjście to zasiłek dla bezrobotnych (o ile jesteś tutaj 2 lata), a jeszcze inne to FIS, o którym pisały dziewczyny wczesniej. Pozdrawiam.
reklama
anineczka
królowa mrówek :P
A moja praca w Polsce dała mi dużo.Właściwie dzięki niej miałam najwyzszą kwote maternity. Bo na początku też mi przyznawali najniższą.
Mówie tutaj o pierwszej ciąży bo przy drugiej już automatycznie był przyznany wyższy zasiłek.
A i zarabiałam w Pl 700 złotych,tak więc niewiele ;-)
Ale ja byłam cwańsza
Bo w Polsce Zus mi wypełnił druk E104 lub E114 ( już nie pamiętam) i na tym druku jest wypisana cała historia prac w Polsce.
I z tym formularzem szybciutko poszło ;-)
Mówie tutaj o pierwszej ciąży bo przy drugiej już automatycznie był przyznany wyższy zasiłek.
A i zarabiałam w Pl 700 złotych,tak więc niewiele ;-)
Ale ja byłam cwańsza
Bo w Polsce Zus mi wypełnił druk E104 lub E114 ( już nie pamiętam) i na tym druku jest wypisana cała historia prac w Polsce.
I z tym formularzem szybciutko poszło ;-)