reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Chcialabym zlozyc podanie o FIS, ale nie wiem, czy zasilek macierzynski jest wliczany do dochodow. Jak wyczytalam wszelkie dochody z opieki spolecznej sa brane pod uwage, no i oczywiscie z pracy, ale macierzynski jest przyznawany z Ministerstwa "jakiegos tam". no i czy ja mam skladac, jesli nie pracuje, czy moj maz pracujacy, czy to nie ma znaczenia?

reklama
dzieki, juz wczesniej liczylam, no i niestety z macierzynskim to przekraczam prog o 11 euro, i wlasnie nie wiem, czy macierzynski wpisywac, czy jest to dochod z pomocy socjalnej, czy nie. bo w inforacjach o macierzynskim napisali, ze jest wyplacane przez ministerstwo ds. rodziny . sama juz nie wiem, dzis pojde zapytac, tylko ze w naszym biurze to panie tylko przyjmuja wnioski, nie udzielaja informacji. tak mi ostatnio jedna powiedziala.

Ja czekam na CHB juz od wrześnie 2007. ja jak na razie nic sie nie dzieje. Mam namiar zostac tu jeszcze troszke moze dadza mi łaskawie ta kaske a jak nie to swiat sie nie zawali i tak mam tu wiecej pieniazkow niz w PL

W zeszłym tygodniu wysłałam wniosek o FIS poczekamy zobaczymy.

Chyba tu na wszystko trzeba czekac..

A wiec CIERPLIWOSCIIII:-)

Hejka
diora86-zadzowon zapytaj jak sparwa twoja o child benefit wiesz mi dzwonienie duzo dalo sprawa sie ruszyla a czekalam od czerwca .Dostalismy narazie polowe to kwartalne na dzieci na reszte czekamy jeszcze ale mysle ze na dniach beda .

My składaliśmy o FIS i CHB rownoczessnie wsierpniu 2007 narazie dostalismy FIS ,ale niezle trzeba bylo sie nachodzic.Przyznali nam na jedno dziecko 120e i tylko moj maż pracuje ma 345tyg.A o CHB ani slychu:-(chyba musim wreszciee siee przypomnieć.

dziewczyny jak dajecie rade skoro Wasi mezczyzni zarabiaja tak malo? My za samo mieszkanie placimy prawee 300e na tydzien. A Wy jestescie z dziecmi w domu czy pracujecie? Pytam bo moze to Dublin jest tylko taki drogi...

reklama
No jakos sie daje rade,,,,,ja mam jeszcze rodzinne 330e+kwartalne,,,,,,ja narazie jestem w domu,,,,za mieszkanie placimy 725e miesiecznie,,,,,,,to tez nie malo,,,,,ale coz jakos trzeba sobie radzic:-)

Do góry