reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

a pisałam wczesniej ze kolezace zabrali CHB bo jej mąż stracił prace, czysty debilizm,chcą nas sie pozbyc i tyle

anineczka ja mam MC, gdzie to sie składa, w socjalu tak? bo tez o tym coś słyszałam

reklama
Witam! Mam pytanie odnośnie zasiłku macierzyńskiego.Jestem w Irlandii od 2006, W 2006 mam opłaconych 18 składek ,w 2007 -27. Od polowy roku zaczęłam pracę w Irlandii półn.(mieszkam przy granicy).W 2008 rozpoczęłam pracę w Irlandii na part time(pracując jednocześnie w NI)i mam 30 składek.W tym roku mam już 38 składek.W listopadzie tego roku chcę przejść na zasiłek macierzyński.Czy mi się należy?Niestety w moim lokalnym Social welfare powiedziano mi,że nie mam na co liczyć.Dziwne bo mam składki z NI i z Polski do polowy 2006.

Witam! Mam pytanie odnośnie zasiłku macierzyńskiego.Jestem w Irlandii od 2006, W 2006 mam opłaconych 18 składek ,w 2007 -27. Od polowy roku zaczęłam pracę w Irlandii półn.(mieszkam przy granicy).W 2008 rozpoczęłam pracę w Irlandii na part time(pracując jednocześnie w NI)i mam 30 składek.W tym roku mam już 38 składek.W listopadzie tego roku chcę przejść na zasiłek macierzyński.Czy mi się należy?Niestety w moim lokalnym Social welfare powiedziano mi,że nie mam na co liczyć.Dziwne bo mam składki z NI i z Polski do polowy 2006.
teraz składek z Polski nie biorą pod uwage:baffled:ale nie słuchaj babek z biura bo one chcą cie poprostu zbyć:baffled: wypełnij formularz, wyślij i czekaj na odpowiedz:-)powodzenia

To bardzo dziwne, ze ci nie przyznali. Ja nie jestem i nigdy nie bylam zatrudniona w irlandi a Child Benefit dostalam bez problemu. Malo tego, jakies 3 tygodnie po narodzinach mojego syna, sami mi przyslali poczta formularz do wypelnienia. Wiec nawet nie musialam sie o nic starac. Wypelnilam, wyslalam i dostalam;-) A moze teraz sie cos pozmienialo?:baffled:

a czy Twoj maz/partner pracuje?
bo jesli tak to chyba rzeczywiscie ktos z rodzicow musi pracowac...

a pisałam wczesniej ze kolezace zabrali CHB bo jej mąż stracił prace, czysty debilizm,chcą nas sie pozbyc i tyle

...bo ja jestem samotna matka i nie pracuje... ale dlaczego na ich stronce to nie jest zaznaczone- ze musze pracowac?...
a po za tym- tak jak chyba wczesniej pisalam- chyba skoro nie pracuje to bardziej mi te pieniadze sa potrzebne- niz komus ktos pracuje:/

dziwne:/
w kazdym razie na pewno bede sie odwolywac...

colima moja kolezanka walczy z nimi od roku, nawet prawnika wzieła i nic nie dał rady zrobic:baffled: ja jak nie wróce po macieżyński i jak mi zabiorą to pojade do ich biura:wściekła/y:

heh... nie zalamuj mnie! :/
mam nadzieje ze mi sie uda szybko to zalatwic!

moj brat mi pisamo napisze- bo sie na nich troche zdenerwowal jak to zobaczyl!... a on ma gadane:p
zobaczymy...

Kurcze no ja CHB nie dostalam ;/ Bo niestety nie pracuje I dostalam pismo ze nie maja zadnych powodow do tego aby mogli mi przyznac benefit ... A te pare euro przydalo by sie nie mowie ze nie ...

reklama
Do góry