reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

no własnie ja tez mam takie i tutaj i w Polsce gdzie alimenty mi wpływają ale powiem ze w Pl nie mam konta:no: gorzej z tym tutaj:baffled: mam jeszcze 4 miesiące to chyba zmienie właściciela konta:happy2::confused:

reklama
Bedzie Ci potrzebny do rejestracji dziecka - jesli nie bralas slubu w IRL. A Birth Certificat potrzebny jest do calej reszty....

no to muszę się pospieszyć... mam nadzieję, że mojej mamie uda się to załatwić jak najszybciej...

o kurde dziewczyny a jak ja mam tutaj lokate to tez będzie na wyciągu główym:confused: nie pomyślałam o tym:baffled:

no własnie ja tez mam takie i tutaj i w Polsce gdzie alimenty mi wpływają ale powiem ze w Pl nie mam konta:no: gorzej z tym tutaj:baffled: mam jeszcze 4 miesiące to chyba zmienie właściciela konta:happy2::confused:

ogólnie to te babki (bynajmniej w gawlay) sprawdzają ile masz kasy na koncie. jak za dużo, to mogą wam powiedzieć, że przecież macie kasę na utrzymanie. a jeżeli powiecie, że macie jakieś nieruchomości w PL, to mogą stwierdzić, że możecie wracać do PL bo macie do czego :baffled: ciężko przewidzieć teraz, co te urzędniczki wymyślą...

raczej tak :-( najlepiej jakbyś powoli "czyściła" swoje konto. wiem, że babka czepiała się niektórych o stan konta, a wyciągi chciała z conajmniej 3 m-cy. kumpel zrobił przelewy do PL - a ona przyczepiła się, dlaczego nagle zrobił przelew na taką dużą sumę:confused: musiał nieźle się nakombinować i pościemniać, że to nie jego kasa była, tylko kumpla, który nie miał konta w PL i dlatego poprosił jego itp więc babka kazała przyjść kumplowi i to potwierdzić :szok: aaaa i nie mów, że masz jakiekolwiek nieruchomości w PL tzn dom, mieszkanie, działkę itp:-p
A widzisz, ja pobieralam zasilek i skonczyl mi sie.Poszlam do socjala , babka dalami wszystko do wypelnienia, piszlam potem z papiermi a ona mi oddala polowe i zabrala tylko jedna forme i powiedzila ze wszystkie dokumenty maja wiec ona juz tego nie potrzebuje wiec nie musialam jej nic dostarczac.Tak jak mowilam wyznczyla date podpisu i kazala czekac na decycje.A jakpobieralam zasilek oficer nie zadawal mi pytan dotyczacych mojego konta itp.Zapytal gdzie szuakalam pracy, czy ma pracuje i czy to moj dom czy wynajmuje i tyle.Wiec nie wiem w koncu jak to jest...:baffled:
dziewczyny czy ja moge isc na bezrobotne po maciezynskim:confused::confused::confused: wiem ze juz kiedys o tym tu czytalam ale nie moge tego ni w cholere znalezc:no:

:tak::tak::tak: Ja poszlam po zasilek i dostalam.:tak:

A widzisz, ja pobieralam zasilek i skonczyl mi sie.Poszlam do socjala , babka dalami wszystko do wypelnienia, piszlam potem z papiermi a ona mi oddala polowe i zabrala tylko jedna forme i powiedzila ze wszystkie dokumenty maja wiec ona juz tego nie potrzebuje wiec nie musialam jej nic dostarczac.Tak jak mowilam wyznczyla date podpisu i kazala czekac na decycje.A jakpobieralam zasilek oficer nie zadawal mi pytan dotyczacych mojego konta itp.Zapytal gdzie szuakalam pracy, czy ma pracuje i czy to moj dom czy wynajmuje i tyle.Wiec nie wiem w koncu jak to jest...:baffled:

:tak::tak::tak: Ja poszlam po zasilek i dostalam.:tak:
wlasnie wszedzie inaczej:confused:my nalezymy pod loguhera kolo galway

Nie wiem poczekamy, zobaczymy.Moze dostane wezwanie na taka romowe jeszce.Oby nie bo ja nie cierpie takich pogadanek..

Justysia najlepiej poprostu zloyc papiery i czekac na decycje.Bo ja sie sama zwolnilam sama wiec tu tez chyba nie jest to do konca prawda.Mi sie skonczylo macierzyskie i poprostu nie wrocilam do pracy.Personalna tylko zapytala czy wracam czy nie i zamknela sprawe.Dostalam pity i tyle.Pozniej poszlam na zasilek i bez problemow go dostalam.Malo tego to ja nie wiedzialam ze nalezy mi sie zasilek i poszlam dopiero po roku od macierzyskiego.Ja dostalam zasilek szybko juz po 2 tygodniech od zlozenia papierow.

gastone mi sie wydaje ze poszli ci na ręke i było tak ze za porozumieniem stron albo ze oni cie zwalniają bo babka z socjala mi tłumaczyła kiedy sie należy zasiłek a kiedy nie, no i teraz od stycznia wszystko sie pozmieniało;-)

reklama
dzieki dziewczynki tak chcialam tylko wiedziec na wszelki wypadek.... bo ja mam zamiar na pol etatu wrocic tylko nie wiem czy mi z godzinami pojda na reke ;-)

Do góry