reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sprawa o alimenty i ustalenie

dziewczyny czy ktoras z Was ściagała zaległosci w alimentach od ojca dziecka zamieszkałego w innym wojewodztwie niz mieszkacie??
wydaje mi sie ze kiedys tu czytalam o podobnej sprawie, jesli mnie pamiec nie myli to ktoras z Was zalatwiala sprawe z komornikiem przez telefon. dobrze pamietam??

moze cos poradzicie?? moj ex mieszka w woj. wielkopolskim, ja w podkarpackim. gdzie skladac papiery do komornika??

reklama
Anowi teraz nie ma przeszkod zebys skaldala wniosek u siebie u komornika.
Komornikw twoim miejscu zamieszkania ma mniejsze mozliwosci bo jedyne co to moze sprawdzic exa w zusie, urzedzie pracy itp, napewno nie odwiedzi miejsca zamieszkanai dluznika... Ale ja sadze ze ogolnie zaden komornik tego nie robi.

A jezeli chcesz zlozyc wniosek w miejscu zamieszkania ojca to najlepiej zalatwiac wszytko na pismie, wniosek powinni ci przyslac poczta.
No chyba ze chcesz tam jechac.

olka22 tam napewno nie pojade. dopytam sie u komornika jak to zrobic, raczej bedzie to egzekucja bezskuteczna bo pracuje za granica.no chyba ze siądą mu na nieruchomości, moze konto bankowe.

jednak dzieki za odp

powiem ciszczerze ze lepiej miec komornika blisko, jakby ci nie odpowiadala jego praca to sama skadasz wniosek ze maja sprawdzic konta bankowe itp.a
we wniosku o egzekucje zaznaczasz co posiada i komornik musi to sprawdzic

Witam serdecznie wszystkich jestem tu nowa i mam takie ptatnko moze ktos bedzie znal odpowiedz jakies rady itp.Roztałam się pół roku temu z moim partnerem niebyliśmy małżeństwem,mamy 5 letnią corke,przed roztaniem spisalismy taka odreczna umowe ze bedzie mi na dziecko placil alimenty po 500zł no i jeszcze obiecal ze mi bedzie pomagal,czyli kupowal od czsu do czsu ciuszki zeczy potrzebne do szkoly jak pojdzie tego roku do zerówki,dodam iz do grudnia pracowal za granica,ale w grudniu sie zwolnil i dal mi po powrocie do kraju 400zl i powiedzial ze od stycznia bedzie juz mniej czyli 200,lub 300zl,ja wyliczylam koszty jakie ponosze na dziecko to razem z ciuszkami potrzebnymi na caly rok,czynsz,jedzenie wyszlo 1100zl,ja zarabiam 1200zl,wiadomo ze nie co miesiac sie kupuje ubrania,mieszkam z mama i mama tez sie doklada wiec jakos dajemy rade jak placil 500zl,wiec zlozylam pozew o alimenty na 700zl bo wiem ze sad moze zanizyc,bo chcialabym zeby dalej bylo 500 lub 600zl,bo tyle przypada na jednego rodzica na 5 letnie dziecko tak skromnie.Za 2 tygodnie mam pierwsza sprawe,i strasznie sie boje straszy mnie ze mnie zniszczy w sadzie,ze ma prawnika,i ostania zlotowke wyda aby wygrac,zebym miala 200zl,bo uwaza ze ja wydaje alimenty na siebie a wcale tak niejsest ,ja tez pracuje wiec kupie i dla dziecka i dla siebie.Niewiem co juz mam robic boje sie tego czlowieka,on jest uzalezniony od marichuany leczyl sie i sie niewyleczyl,3 piwa dziennie wypija czyli bardzo duzo wydaje na swoje uzywki,wiem ze gdzies pracuje ale niewiem gdzie!Potpowiedzcie jakich pytan moge sie spodziewac w sadzie,na co uwazac,jak sie przygotowac,niemam paragonow ale doloczylam prawdziwy kosztorys,jakie mam szanse na alimenty 500zl lub 600zl,co bedzie jak sie niezgodzi na ta kwote pozwany.?dzien w dzien mysle otym i juz niewiem co myslec.

vailett14 zle ze nie masz FAKTUR i to imiennych. paragony raczej sedzia odrzuci. jesli on ma prawnika to moze postaraj sie ty o adwokata z urzedu?

jak sie twoj ex na taka kwote alimentow nie zgadza, to bedzie wojna na rozprawie. twoj facet zrobi z siebie biednego schorowanego bezrobotnego umeczonego czlowieka.

jak masz te odreczna umowe to wez ze soba. pokaz sedziemu

w necie jest mnostwo kalkulatorow utrzymania dziecka zrob sobie pamietaj te cyferki. sedzia bedzie zadawal wiele pytan (bynajmniej u mnie tak bylo) i co wiecej wracal do pytan ktore mi zadawal by sprawdzic.

mnie sedzia bardzo szczegolowo wypytywal co wydaje na dziecko, po co, dlaczego itp.

bylas juz kiedys w sadzie? ja nie. mnie przerazal sad. niewiedzialam jak przebiega rozprawa. poczytaj o tym jak wyglada przebieg rozprawy. jest np sluchanie stron, przygotuj sobie w domu co chcesz powiedziec, pomysl jakie chcesz zadac pytania pozwanemu

u mnie bylo tak ze ex tez sie nie zgodzil na to ile ja chcialam alimentow. sedzia po wysluchaniu stron wydal wyrok.

moze przygotuj sobie ile kosztowac bedzie wyprawka dziecka do zerowki?? i to tez uwzglednij w alimentach. wiadomo ze bedziesz musiala to kupic w np sierpniu.
niewiem jak ty zrobilas wyliczenie kosztow na dziecko. ale logiczne ze inaczej wychadza koszty miesieczne a inaczej jak sie zsumuje caly rok. ja tak zrobilam zsumowalam caly rok podzielilam przez 12. i mozesz wnioskowac by ojciec placil wieksza czesc kwoty alimentow bo to ty poswiecasz wiecej czasu dziecku. w kodeksie jest juz zapis ze alimenty nie musza byc koniecznie dzielone na pol. przytocz ten art sedziemyu

Ostatnia edycja:
Bardzo dziekuje za odpowiedz,kosztorys zrobilam w ten sposob ze jedzenie jakie kupuje i ile wydaje czyli 370zl,pozniej kosmetyki i wyszczegulnilam co na miesiac co na dwa lub na trzy,oczywiscie pozniej podzielilam i ile wypada na miesiac,ubrania rownierz wten sam sposob i inne wydatki,a wakacje itd a inne wydatki na to juz mnie niestac i dziecko praktycznie nigdzie niechodzi oprucz placu zabaw jak zacznie sie wiosna.Niewiem co to bedzie jak ja sie obronie,a ojciec dziecka tylko sie nasmiewa.

Dodam ze caly kosztorys jaki sporzadzilam wyniósł 1100 zl a na jednego rodzica przypada 550zl ,a ja wnioskowalam o 700zl dlatego iz chce spelnic dziecku potrzeby nierealizowane jeszczeczyli wakacje wypady na basen,kina szkoła itp. czy moge tym sie tłumaczyc ??????????

Ostatnia edycja:
pewnie ze wlicz w to. przecierz w szkole tez bedziesz musiala zaplacic ubezpieczenie, komitet, z czasem beda wycieczki. dlaczego masz dziecku odmawiac?? co do basenu moze idz do lekarza ze np mala ma krzywy kregoslup i jest wskazane zeby chodzila na basen. jesli ma problemy ze zdrowiem tez bierz zaswiadczenie. moze masz lekarza co ci wypisze ze mala ma jakies problemy zdrowotne...

wiedz jedno ex bedzie kombinowal jak tylko bedzie mogl. moj ex tez mial lewe zaswiadczenia od lekarza. np twierdzil ze go bardzo kolana bola przyniosl od lekarza ze problem ze stawami i tego nie pracuje. przyniosl z up ze byl bezrobotny od 1997 ale ze pracuje za granica to nie powiedzial

moj ex tez pracuje za granica. ja wnioskowalam o to by sedzia sprawdzil w biurze gdzie jezdzil kiedy wracal z zagranicy. jak masz adres pracodawcy z zagranicy tez podaj.

do kosztow dodaj jeszcze czynsz za mieszkanie za prad za wode i inne rachunki tj internet tv, ocziwiscie podziel przez liczbe domownikow mieszkania i wez rachunki

wnioskuj by sedzia zobowiazal twego ex by przyniosl pit za 2009 i 2010. jak masz sms, emaile, archiwum gg tez przynies jesli np jest tam co robil gdzie pracowal ile zarabial

ja w kosztorys dalam tez ubrania sezonowe tj buty na zime na lato, kurtki, wliczylam tez pozycje ewentualne leki. grunt to byc dobrze przygotowanym, wiedziec co ile kosztuje. miec w glowie mowe, pytania do ex,

sorry moze pisze troche nieskladnie. wiedz ze duzo zalezy od seidziego na jakiego trafisz. sedzia bierze tez mozliwosci zarobkowe ojca a nie tylko ile on zarabia.
jeszcze mozesz zrobic tak jaki zawod ma twoj ex?moze ma jakies uprawnienia tj prawo jazdy, kurs na wozek widlowy. pomysl. spisz to i zastanow sie gdzie moglby robic w jakim zawodzie. spisz te zawody wez z jakiegos wiarygodnego zrodla chocby up. ile moglby zarabiac. i tez daj to ze gdyby chcial to moglby tyle zarabiac. podkresl ze ty pracujesz dbasz o corke, starasz sie jak mozesz. a tatus co robi?? na co wydaje kase? jak sie zwolnil celowo przed rozprawa to tez to powiedz zawnioskuj by ex przyniosl swiadectwo pracy. mozesz tez wnosic o wydruk z konta bankowego exa. masz dwa tygodnie wiec PRZYGOTUJ SIE DO WOJNY Z EX

Piszesz ze sie leczyl, w jakims zakladzie szpitalu? wiesz gdzie to powiedz to na rozprawie. masz swiadkow ktorzy wiedza jaki on jest? to ich podaj. najlepiej nie z rodziny by swiadek byl obiektywny. na stronie www.forumprawne.org jest dzial prawo rodzinne i opiekuncze poczytaj jak jest w praktyce jak sie walczy o alimenty

Ostatnia edycja:
Dzieki,mam adres pracodawcy nr konta nawet na jaki byly przelewane wynagrodzenie z tym ze od 1,5 misiaca jest on juz w polsce i niepracuje juz za granica nawet niewiem gdzie tu pracuje,ale powiedz to trzeba wnioskowac na rozprawie juz ? czy po!a na jednej rozprawie sie zakonczy i ustlone beda alimenty i oco szczególnie pytaja napewno o koszty moje i dziecka o co jeszcze,od kilku tygodni tak siedze i zapisuje sobie wszystko na kartke zeby wiedziec co ile kosztuje itp.Ach strach mnie ogarnia,a muwic to iz duzo wydaje na swoje uzywki,wsumie w pozwie napisalam juz to.

reklama
wnioskuj juz na rozprawie. najlepiej spisz to sobie na kartce. w domu przygotuj sie. lista pytan, mowa (bo jest sluchanie stron) co ile kosztuje.

a twoj sie sam zwolnil? jak tak to napisz ze specjalnie to zrobil przed rozprawa. jak niewiesz gdzie pracuje to masz mozliwosc kogos podpytac z jego otoczenia? a jak nie to wnioskuj by ex dolaczyl pit za 2010.

jesli niema zgody co do kwoty alimentow to rozprawa na pewno jedna nie bedzie. bedzie conajmniej dwie jak nie wiecej. niewiem jak w szczecinie z terminami?dlugo czekalas na rozprawe? jak tak to wnioskuj ze wzgledu na to iz nie ma zgody co do kwoty alimentow to wnosisz o zabezpieczenie alimentow na czas trwania rozprawy. podaj kwote np 650zl (bo nie moze byc tyle ile wnosilas w pozwie), wiedz ze zazwyczaj tyle ile jest zabezpieczenia to zazwyczaj alimentow nie jest mniej. moze byc tyle samo albo wiecej

""Ach strach mnie ogarnia,a muwic to iz duzo wydaje na swoje uzywki,wsumie w pozwie napisalam juz to."" zacytowalam bo nie zabardzo rozumiem to zdanie. chodzi ci o jego uzywki??

Do góry