reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sprawa o alimenty i ustalenie

loska ja też doradzam uregulować alimenty bo jak mu się odwidzi przestanie płacić, będzie unikał kontaktu albo wyjedzie z Polski??? Jak najszybciej ureguluj to jeśli masz nadzieję że zacznie kochać dziecko i do Ciebie wróci to alimenty nie będą decydować o jego poczynaniach, czy będą zasądzone czy nie tak uczyni. Teraz myśl o sobie i dziecku wy jesteście najważniejsi a nie on pierwszy i nie ostatni okazał się patafianem ;-)

reklama
Wiem wiem dziewczyny ... jak coś jest na papieprze to daje wiekszy spokoj .Zbieram sie z tym , bo maly zaczyna byc juz starszy i z kolei ja mam wiecej czasu , wiec moge sie tym zajac .Ojciec na poczatku oczywiscie sugerowal , ze to nie jego dziecko ale ... skoro placi to chyba cos mu jednak zaswitalo , z tym ze zainteresowania malym w ogole .

łośka no i jak Ci będzie smutno i zatęsknisz za nim to sobie uświadom że wypiłą się na wasze dziecko i nie jest warty nawet twojej jednej myśli, a przed tobą całe życie przed tobą i dzidzią. Mój sąsiad związał się z dziewczyną która ma dziecko są bardzo szczęśliwi widziałam ostatnio jak uczył córę przyszywaną jeżdzić na rowerze nie jeden rodzony ojciec nie poświęca tyle uczuć i uwagi co on jej, tak że nie wiesz co cię jeszcze spotka to nie koniec to poprostu kolejny etap twojego życia :tak:

Witam
musze napisac wniosek o zabezpieczenie powodztwa roszczen alimentacyjnych wyczytalam juz wszystko ale jednego nie rozumiem moze pomozecie o co chodzi z tym "zabezpieczenie roszczeń nie może zmierzać do zaspokojenia roszczenia. W sprawach o alimenty nie wymaga się dla uwzględnienia wniosku o zabezpieczenie, aby wierzyciel uprawdopodobnił, że brak zabezpieczenia pozbawiłby go zaspokojenia."

Witam
musze napisac wniosek o zabezpieczenie powodztwa roszczen alimentacyjnych wyczytalam juz wszystko ale jednego nie rozumiem moze pomozecie o co chodzi z tym "zabezpieczenie roszczeń nie może zmierzać do zaspokojenia roszczenia. W sprawach o alimenty nie wymaga się dla uwzględnienia wniosku o zabezpieczenie, aby wierzyciel uprawdopodobnił, że brak zabezpieczenia pozbawiłby go zaspokojenia."

analizując każde słowo oddzielnie, później dwójkami, dochodząc do całości wnioskuję, że na nasze: chodzi o to, że kwota zabezpieczenia nie może przekraczać kwoty potencjalnych alimentów, tej którą wpisałaś w pozwie, ale nie wiem, czy dobrze wnioskuję, sama jestem ciekawa

uwielbiam ten prawniczy bełkot :-D:-D:-D:-D mi się wydaje że wnioskujący nie musi udowadniać że bez zabezpieczenia pieniędzy nie będzie w stanie ich wyegzekwować

Zadzwonilam do sadu sie spytac i zadalam pytanie czy w tym zabezpiczeniu moge podac kwote taka sama o jaka sie ubiegam w alimentach, rzekla ze tak tylko co dalej co mam napisac w uzasadnieniu ;/

W sprawach tych podstawą zabezpieczenia jest jedynie uprawdopodobnienie istnienia roszczenia. Tak więc, zabezpieczenie w sprawach o alimenty może polegać nie tylko na zobowiązaniu do uiszczania uprawnionemu okresowo ustalonej sumy pieniężnej, to jest w powtarzających się terminach, ale także do zapłaty uprawnionemu jednorazowo określonej sumy pieniężnej.

Uprawdopodobnienie roszczenia

Przede wszystkim osoba uprawniona powinna wykazać wiarygodność roszczenia. Uprawdopodobnienie w odróżnieniu od dowodu nie daje zatem pewności co do prawdziwości twierdzenia o istnieniu konkretnego roszczenia, ale sprawia, że twierdzenie to staje się prawdopodobne. Wykazanie prawdopodobieństwa roszczenia może być przeprowadzone za pomocą takich niesformalizowanych środków, jak: pisemne oświadczenia osób trzecich, nieformalne przesłuchanie stron lub strony bądź świadków, dokumenty itp.

reklama
Czyli uprawniony może płacić co miesiąc, a może zapłacić całą sumę od razu, to część pierwsza.
Uprawdopodobnienie, czyli nie musisz mieć twardych dowodów, jak do alimentów, to z akapitu drugiego.
..czyli dalej jakoś spektakularnego rozjaśnienia tu nie ma:-D
gwiazdka napisz, jaka kwota Cię interesuje i uzasadnij tym, że nie pracujesz, nie masz stałego dochodu i nie masz za co utrzymać dziecka do czasu wydania i uprawomocnienia się wyroku. myślę, że mniej więcej o to chodzi;-)

Do góry