reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sprawa o alimenty i ustalenie

pierwsza rozprawa odbywala sie w czerwcu,w pozwie wnosilam ze zadam od dnia urodzenia dziecka kwote 700 zl do konca sierpnia.Poniewaz wtedy bylam na macierzynskim.A od wrzesnia wnioslam kwote 1400,poniewaz przeszlam na wychowawczy i zero zarobku.
W zwiazku z czym odjeli mi pierwsze 3 mce alimentow i sedzina zasadzila dopiero od 25 maja te 600 a od 25 sierpnia 800.I nikt nie rozumie dlaczego wlasnie od maja???a nie tak jak wnosilam od dnia urodzenia.Przeciez alimenty sie placi od dnia urodzenia dziecka a nie od momentu wplyniecia pozwu.Bo adwokat zasugerowal ze byc moze zasadzila od maja bo wtedy pozew wnioslam.Czy tak moze byc????czy moge jeszcze sie odwolywac co do terminu?????
a dostawalas od exa kase na mala od lutego do maja??

reklama
Ex placil od kwietnia do sierpnia wlacznie 300 zl,mam przekazy z poczty na to.Juz wrzesnowoych zasadzonych nie wplacil wogule.
A problem jeszcze w tym ze moj adwokat nie chce apelacji wnosic bo twierdzi ze juz i tak mam spore alimenty i nie moge wnosic o wiecej bo nie dzadzą.A jak skladam odwolanie to musze napisac dlaczego.
Wiec nie wiem co robic,bo ex wnosi o obnizenie.
Kołomyja totalna.
W sumie sporo kasy mam zasadzonej a nic nie dostaje bo nikt nie wie jak to liczyc.

Rosi a masz uzasadneinei wyroku na pismie?? tam powinno pisac dlaczego od tego i tego dnia
obliczyc co i ile mozna prosto jak dla mnie, tylko komornikowi sie nie chce.
jakbym byla toba to bym poszlaw poniedzialek do komornika, zlozyla wniosek o gezekucje a jakby nie chcial go rpzyjac to bym zazadala tego na pismie.przeciez jak nei od exa to do 500 zl zawsze z funduszu dostaniesz. jakbyz czego sciagac nei bylo
wiec wez wszytkie te pokwitowania, od maja do sierpnia, wyrok i zalatw sprawe:)

Ollka,mam uzasadnienie na pismie i wlasnie nic tam na ten temat nie jest napisane:-:)confused:.Uzasadnienie tylko dlaczego taka kwota a na temat dat nic nie napisala.Ze od maja i juz.
Mialam adwokata i przez niego idzie pismo do komornika,ale ten odeslal podajac odpowiedz na pismie ze za grosze to nie bedzie ściągal.Pozatym uzasadnil ze wyrok jest niejasny.Ex,przedstawia ze placil po 300 zl do sierpnia wiec komornik odpuscil sobie.

Stoje wiec w martwym punkcie,ale mam nadzieje ze adwokat cos pomoze bo tak nie moze zostac.Ex nie daje nic,twierdzac ze wyroku nie rozumie i na darmo kasy nie bedzie placil.A bieżących tez nie placi bo wniosl o obnizenie.Mimo ze na wyroku jest klauzula natychmiastowej wykonalnosci:angry:

Rosi wiesz co idz sama do komornika, taka moja rada, najlpesze wyjscie bo wniosek o sciaganie powinnas zlozyc sama, wtedy najlepiej bedziesz wsyztko wiedziec.
skoro dla mnie wyrok jets jasny to jak moze byc nie jasny dla komornika?? nierozumiem?? toze nie wiadomo dlaczego takie daty to co innego ale oblicyzc mozna wsyztko prosto...
co do pisma ktore dostal twoj adwokat to nie komentuje jego zachowania... ale skoro beirze od ciebie kase to i robic cos powinien bo to chyba on ma wiedziec co dalej a nie ty... tez bym mu conieco powiedziala.
adwokat juz dawno powinein zlozyc do sadu skarge na postepowanie komornika!! przeciez tak nei moze byc.
wez w koncu sprawyw swoje rece i sama sie tym zajmij

wiesz nawet jak zlozyl odwolanie a jest klauzula to musi placic.
dobrze ci radze, idz sama jak anjsyzbciej do komornika i nie wyjdz poki nie przyjmie wniosku. a na to pismo ci napisali juz dawno powinna byc skarga zlozona

czy po ogloszeniu wyroku uprawomocnienie zostanie mi wyslane pocztą czy ja sama musze zglosic sie po nie do sadu???
czy zglaszajac do MOPS,o zasilek wychowawczy musze przedstawic tylko wyrok czy umocniony wyrok???

a zlozylas wniosek o wyrok an pismie??
bodajrze trzeba to zrobic i wtedy dostaniesz papier. do mopsu musisz miec prawomocny wyrok,ale ja bym to od razu zglosila zeby pozneij problemow nie bylo

A to i o to trzeba skladac wniosek?????
nie wiedzialam
myslalam ze jak wyrok sie umocni to tylko odebrac wystarczy.
Ale dzieki za informacje.
A jeszcze mam taką nietypowa sytuacje.
Mam oprocz alimentow zasadzona jeszcze spora kwote kosztow ciazy.Czy mi to wliczaja do dochodow na rzecz zasilku wychowawczego????bo w sumie to jednorazowa kwota i chyba nie powinni mi liczyc.
Bylam dzisiaj w MOPs i kazali tylko podanie napisac ze nie mam jeszcze na pismie umocnienia i przyjma wniosek,tylko jak go otrzymam to mam doniesc..Ale nie mowilam o tych dodatkowych zasadzonych pieniazkach.Boje sie ze jak doniose wyrok za np.miesiac a mi juz przyznaja jakas kwote to potem beda kazac zwracac:(
Czy to mozliwe???ze bede kase zwracala???

reklama
wiesz co mi sie wydaje ze te dodatkowe pieniazki sie do dochodu nie powinny wliczac, moze zadzwon do mopsu i podpytaj poprostu bo jak ci to wlicza to faktycznie ebdziesz musiala kase zwrocic

Do góry