reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Spadek i przyrost wagi oraz wzrost dziecka -wątek zbiorczy

Ja tez sie strasznie martwilam. Bo jak sie slyszy ze " o moj ma 4 mies i ma 6 kg, albo moj ma 6 mies i ma 9 kg" to sobie czlowiek mysli co kurcze jest grane. Karmilam piersia do 4 mies pod koniec juz malemu spadala waga wiec przenioslam sie na modyfikowane i jak sie okazalo po modyf .tez malo przybiera.
Badalam mocz - wszystko dobrze wiec nie mialam pomyslu. No najgoarsze jest jeszcze to iz moja mama " a przytyl cos - mi go daj to go utucze" :no: no i co , czlowiek sie martwi. No ale doszlam do wniosku , skoro maly jest aktywny zadowolony robi duzo (bo juz od mies sam siedzi poza tym staje na chwilke i cochwile skacze) to nie ma sie czym martwic , widocznie aktywne dzieci szybciej gubia kilogramy no i dbaja o urode:-D

reklama
Mój mały ma ponad 9 miesięcy i waży ok 7700 Apetyt ma dobry wyniki w normie I chwili w miejscu nie usiedzi od kilku dni ćwiczy już samodzielne kroczki tak po 2-3 na raz A w wieku 6 miesięcy to on juz całkiem nieźle raczkował raczej nie ma czasu na zawiązanie sadełka Myślę że to taki typ i nie ma się co przejmować:-D

doveinred mnie tez strasznie denerwuje porownywanie dzieci-nasze sa szczuplutkie i juz:)Chrześnica mojego meza ma 2,5 miesiaca i wazy 6 kg a Natalka ma 6 miesiecy i wazy 6250.Natalka jest bardzo ale to bardzo aktywna caly czas ise porusza nawet jak je z cyka:)A powiedz mi ile dokladnie ma Twoja pociecha?co juz je??mm jeszce jedn pytanie w jaki sposob wprowadzacie gluten??pozdrawiam i czekam na odpowiedz

moj ma 6 mies 1 tydzien i 2 dni. Ja ze karmilam do 4,5 z cyca podalam malemu gluten wczesniej. mowi sie ze dzieci karmione cycem moga dostac gluten po 5 mies a karmione mlekem modyf. po 6 - tym miesiacu. Ja zaczelam dawac taki sloiczek na sniadanie z HiIPP " ofsianka" potem tez sa obiadki np. z makaronu itp. Mozna rowniez dac kaszke mamma.

Olek jak zaczal 6 mcy to wazyl 8 kg a bylo to pod koniec pazdziernika ;) Zaznaczam ze po urodzeniu wazyl 3330 gramow, ale wcale nie jest grubym bobaskiem wrecz przeciwnie.

moj ma 6 mies 1 tydzien i 2 dni. Ja ze karmilam do 4,5 z cyca podalam malemu gluten wczesniej. mowi sie ze dzieci karmione cycem moga dostac gluten po 5 mies a karmione mlekem modyf. po 6 - tym miesiacu. Ja zaczelam dawac taki sloiczek na sniadanie z HiIPP " ofsianka" potem tez sa obiadki np. z makaronu itp. Mozna rowniez dac kaszke mamma.
Hej!!A powiedz mi w jaki sposob podawalas kaszke manne bo wszedzie pisza ze nalezy okolo lyzeczki manny dodac do przecieru jarzynowego wiec sucha sie dodaje czy trzeba ja jakos na wodzie ugotowac i dodac do zupki??a ta "ofsianka" od ktorego jest miesiaca??Ja nie spotkalam obioadko z glutenem wszystkie ktore mam to sa bezglutenowe.A ile teraz wazy Twoja pociecha??Widze ze sa urodzone prawie w tym samym czasie bo moja Natalka ma 6 miesiecy 1 tydzien i 4 dni:)A powiedz mi jeszzce co do jedzonka podajesz swojemu maluchowi??jakie owoce zajada??zupki podajesz gotowe czy sama gotujes??bardzo miło ze Cie spotkalam i do tego nasze dzieciaczki slabo przybieraja i sa w tym samym wieku pozdrawiam zycze milego dnia i czekam na odpowiedz:)

Stopi69 widzę że Ty miałas bardziej szczegółowe badania niz my-my miałyśmy podstatowe i na szczescie wyszly dobrze.Jeżeli chodzi o jedzenie u Natalki to ona jadla dosc czesto(teraz troszke rzadziej) ale krotko.Jak inne kolezanki mi mowia ze ich dzieciaczki spedzaja p[o30 min przy cyku to dla mnie to bardzo dlugo bo moja corcia najada sie tak srednio w 5-10 min.Przez to ze tak krotko jadla balam sie ze malo sie najada i probowalam ja dokarmic butla tzn dawalam jej dwie piersi a pozniej butle no i wypijala czasem tylk 10 ml wiec stwierzdilam ze sie najada.Pozatym balam sie ze mam slaby pokaram(malowartoscowy) ale polozne i lekarka mowila ze nie ma czegos takiego jak malowartosciowy pokaram.Niby jest tak ze on jest albo go nie ma.Ja do konca sie z tym nie zgadzam i wiele osob tez nie a Wy co o tym sadzicie??
Moja niunia tojest chyba szczupla po tatusiu(choc jak byl dzieckiem to byl grubaskiem a teraz jest szcuply)Ja jak bylam mala to tez bylam przy kosci tzn tak mniej wiecej do 3 lat.Mysle ze ona ma tez tendence po mezu bo maz pewnego czasu nie mogl przytyc choc jadl bardzo duzo.Kochane dziewczyny musimy sie trzymac my mamy problem z niska waga a inne mamy z nadwaga.Pozdrawiam

myszka - ja wprowadziłam gluten jak Ola miała 5,5 miesiąca (jest na cycu) - wprowadziłam w ten sposób, że pół łyżeczki kaszy manny gotowałam w małej ilości wody i potem to dodawałam do mojego mleka - bo przez 6 miesięcy była tylko na cycu, potem zaczęłam wprowadzać inne posiłki i jak już je wprowadziłam to do tego dodawałam - jak robiłam zupkę to pod koniec gotowania wsypywałam kaszkę mannę, a potem kupiłam jakąś kaszkę glutenową np zdrowy brzuszek z nestle (5 zbóż z lipą albo owsiana ze śliwką) i jak robiłam młodej kaszkę to dawałam łyżeczkę tej glutenowej i resztę bezglutenowej (np jaglana).
są też gotowe dania z kaszką manną - z gerbera przynajmniej widziałam taki słoiczek :tak:

myszka - ja wprowadziłam gluten jak Ola miała 5,5 miesiąca (jest na cycu) - wprowadziłam w ten sposób, że pół łyżeczki kaszy manny gotowałam w małej ilości wody i potem to dodawałam do mojego mleka - bo przez 6 miesięcy była tylko na cycu, potem zaczęłam wprowadzać inne posiłki i jak już je wprowadziłam to do tego dodawałam - jak robiłam zupkę to pod koniec gotowania wsypywałam kaszkę mannę, a potem kupiłam jakąś kaszkę glutenową np zdrowy brzuszek z nestle (5 zbóż z lipą albo owsiana ze śliwką) i jak robiłam młodej kaszkę to dawałam łyżeczkę tej glutenowej i resztę bezglutenowej (np jaglana).
są też gotowe dania z kaszką manną - z gerbera przynajmniej widziałam taki słoiczek :tak:
mamjakty-dziekuje za odpowiedz ale mam jeszcze male pytanko a mianowicie jezeli kupuje gotowe zupki bezglutenowe to w jaki sposob mam dodac ta kaszke manne??ugotowac troche na wodzie i dodac do zupki??Szczerze mówiac t nie chce mi sie sciagac mleka i dodawac kaszki(nie lubie sciagac mleka laktatorem).Moja mała je juz zupki i kleik kukurydziany od czasu gdy skonczyla 4,5 miesiaca.Moze moge dodac tej kaszki do kleiku??Tylko wtedy to nie bedzie ugotowana kaszka manna??!

reklama
Hej!!A powiedz mi w jaki sposob podawalas kaszke manne bo wszedzie pisza ze nalezy okolo lyzeczki manny dodac do przecieru jarzynowego wiec sucha sie dodaje czy trzeba ja jakos na wodzie ugotowac i dodac do zupki??a ta "ofsianka" od ktorego jest miesiaca??Ja nie spotkalam obioadko z glutenem wszystkie ktore mam to sa bezglutenowe.A ile teraz wazy Twoja pociecha??Widze ze sa urodzone prawie w tym samym czasie bo moja Natalka ma 6 miesiecy 1 tydzien i 4 dni:)A powiedz mi jeszzce co do jedzonka podajesz swojemu maluchowi??jakie owoce zajada??zupki podajesz gotowe czy sama gotujes??bardzo miło ze Cie spotkalam i do tego nasze dzieciaczki slabo przybieraja i sa w tym samym wieku pozdrawiam zycze milego dnia i czekam na odpowiedz:)

Rowniez jest mi Cie milo poznac. :-)
Ja zrobilam sama kaszke manna tak jak sie robi inne kaszki np z bobovity. Jeszcze nie dodawalam do zadnego z obiadkow. Zupek jeszcze nie dawalam bo z HIPP-a nie ma wiec stwierdzilam ze kupie malkemu w polskim sklepie z bobovity bo zupki maja.

To przykladowe sloiczki z HIPP zawierajace gluten.
Product Details - Creamed Porridge Breakfast
Product Details - Pasta in a Tomato & Ham Sauce
Product Details - Penne with Tomato & Courgette
A to z Bobovity zawierajace gluten
BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!

Moj pewnie teraz ma cos okolo 6.600 kg warzylam go niecale 2 tyg temu i mial 6.500 kg. Ja podaje malemu mleczko modyfikowane potem dostaje kaszki z bobovity a na obiadki daje malemu rozne sloiczki. Niestety nie mam dostepu dodobrych warzyw , bo nie kupie malemu z Lidla! wies sama nie gotuje. Chcialam malemu sama gotowac ale dopoki lubi sloiczki to pojade na sloiczkach. Owocow nie je. Probowalam banana i zabardzo nie lubi, jabluszko potarte tez zabardzo mu nie podchodzi.

Do góry